Sizlere hızlı bir soru: Bir gün ne kadar sürer? Bildiğimiz Dünya dönüş hızı kendi ekseni etrafında bir dönüşünü 24 saatte tamamlar. Hepimiz ilk okulda bunu görmedik mi?
Fakat bu cevabın doğru olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü Dünya dönüş hızı değişti ve dünya kendi ekseni etrafındaki bir günlük turunu artık tam 24 saatte tamamlamıyor. Eğer uyduların ayrıntılı hesaplarında dünya dönüş hızı tam olarak 24 saat ayarlansaydı iletişimimiz tam bir kaosa dönüşürdü.
Dünyanın dönüşü zamanla önemli ölçüde değişti. Şu anda Dünya, Güneş etrafında dönme süresi içinde kendi ekseninde 365 kez dönüyor. Ancak eski mercanlara bakarak bunun her zaman böyle olmadığını ve Dünya’nın şimdi olduğundan çok daha hızlı döndüğünü anlayabiliriz. Aslında, yüz milyonlarca yıl önce Dünya, Güneş’in etrafında dönmesi için tam olarak 420 dönüş yapıyordu. Bir anlamda yüz milyonlarca yıl önce bir yıl 420 gündü.
Size şöyle bir örnek vermek istiyoruz. Mercan büyürken, her gün ince bir kalsiyum karbonat tabakası bırakıyor. Mercanlar kurak mevsimde ıslak mevsimden daha fazla büyüdüğünden, mevsimler arasındaki kalsiyum karbonat birikintilerinin çizgileri kolaylıkla sayılabilir. Böylece mercanın yaşı ve genel durumu tespit edilebilir. Bir ağacın büyüme aşaması da böyledir.
Bu sebepten bilim adamları var. 444 ile 419 milyon yıl önce Dünya dönüş hızı bir yılda 420 kez iken birkaç milyon yıl sonra 410’a geriledi.
Dünya Dönüş Hızı Son 50 Yılın Zirvesinde
Deniz seviyelerinin değişmesi ve Dünya’daki değişimler gibi dönüş hızını etkileyen birçok faktör var. Ancak en büyük faktör Ay’ın Dünya’dan uzaklaşması (onu kim suçlayabilir). Çünkü Dünya ve Ay birbiriyle etkileşim halinde. Sonuç Dünya yavaşlıyor.
Normalde, Dünya’nın yavaşlamasını hesaba katmak için ara sıra bir artık saniye uygulanır. Ancak 2020’de tam tersi oldu. Dünya’nın dönüşü tekrar hızlandı.
En kısa günün rekoru (1960’larda hassas atom saatleriyle ölçümlere başladığımızdan bu yana) 2005’te belirlendi. Timeanddate.com, 2020’de bu rekor 28 kez kırıldı diye haber yaptı. Kayıtlar başladığından bu yana ortalama günler uzuyor, 2020 yılına kadar ortalama olarak günler yaklaşık 0,5 milisaniye kısaldı.
Sonuç olarak, Dünya 2021’de bu kadar hızlı dönmeye devam ederse, birçok alanda dünyada ilk kez negatif bir sıçrama yapılması gerekebilir.
İngiliz Milli Fizik Laboratuvarından üst düzey araştırmacı bilim adamı Peter Whibberley konu hakkında şunları söylüyor: “Dünya dönüş hızı son 50 yıldakinden hızlı bu doğru. Dünyanın dönüş hızı daha da artarsa, negatif bir saniyeye ihtiyaç duyulması oldukça olası, ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini söylemek için henüz çok erken.”
2021’de ortalama bir günün, normal 86.400 saniyeden 0.05 ms daha kısa olacağı tahmin ediliyor.
Bir sıçrama veya negatif bir sıçrama saniyesi kendi zaman işleyişimizi önemli ölçüde etkilemeyebilir (örneğin, işe geç kalmanızın bir bahanesi olarak kullanamazsınız). Fakat güneş enerjisine dayanan uydu iletişimleri üzerinde büyük etkileri olabilir. Zaman (Dünya’nın Güneş’e göre dönüşü ile ölçülür) Koordineli Evrensel Zaman (UTC) ile hizalanır. Ayrıca, değişime hazır olmayan tüm diğer bilgisayar sistemleri üzerinde de ciddi etkisi olabilir.
İlgili haberler
>> Veri Bilimi alanında başarılı kariyer için 8 altın tavsiye