Drone sektöründe yeni atılımlar yapılmaya devam ediliyor. Şimdi de güvercin drone üretildi. Peki, bu drone bizlere neler sunuyor?
İnsansız hava sistemleri (UAS) mevcut modellere göre manevra kabiliyeti geliştirebilmek için kuşlardan ilham almaya başladı. Stanford Üniversitesi’nin Lentink Laboratuarı’ndan bir araştırma ekibi; PigeonBot adında, gerçek kuşların yaptığı gibi kanatlarının şeklini bükebilen, genişletebilen ve basitçe değiştirebilen robotik bir güvercin inşa etti.
İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Lozan’da araştırmacı olan Dario Floreano, ScienceNews‘e; kanatlarını gerçek kuşlar gibi hareket ettirebilen makineler daha küçük alanlarda daha sıkı dönüşler yapabilir ve daha sert rüzgarlarda daha iyi gezinebilir açıklamasında bulundu.
Araştırmacılar yayınladıkları çalışmalardan birinde “Kuşların uçuş sırasında şekillerini dinamik olarak değiştirebilirler, ancak bunun nasıl başarıldığı tam olarak anlaşılamamıştır.” ifadelerine yer verdi. Araştırmacılar kuşların şeklini değiştirmek için kanatlarını nasıl büktüklerini ve genişlettiklerini incelemek için ölü güvercinleri kullandılar.
Araştırmacıların buldukları şey, bir kuş bileğinin ve parmağının açısının, uçuş tüylerinin hizalamasını ve dolayısıyla kanatlarının şeklini belirlediği üzerine oldu.
Askeri drone V-Coptr Falcon tanıtıldı!
Bileklerini ve parmaklarını bir araya getirerek veya birbirinden ayırarak güvercinlerin sıkı dönüşleri yönetebilmeleri ve türbülanstan geçebilmeleri en önemli husustu.
Araştırmacılar daha sonra bu bilgiyi uzaktan kumandalı bir robot güvercin inşa etmek için kullandılar. Araştırmacılar hatta makine için gerçek tüyler kullanmışlar. Şimdilik test aşamasında olan güvercin drone ürünün ne zaman satışa sunulacağı ise henüz bilinmiyor.