Ericsson bu yıl 5’incisini gerçekleştirdiği ConsumerLab TV ve Medya Raporu’nu yayınladı.
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 23 ülkeden 23 bin kişiyle yapılan görüşme sonuçlarını içeren araştırma, TV ve video izleme alışkanlıklarıyla ilgili çarpıcı bilgilere yer veriyor. Tüketici davranışlarının değiştiğini açıkça ortaya koyan rapora göre bu değişiklik, TV ve medya sektörünü derinden etkiliyor. Her gün en az bir kere internete bağlanan kullanıcılarla yapılan araştırmaya, Türkiye’den ise 16-59 yaş grubundaki 1000 kişi katıldı.
İnternet üzerinden izlenen video akışı, geleneksel TV’yi solladı
Türkiye’de tüketicilerin %90’ı haftada en az birkaç kez internet üzerinden yayın izlerken, geleneksel TV yayınını takip edenlerin oranı 87’de kaldı. Globale bakıldığında ise, her beş kişiden biri istedikleri cihazda istedikleri içeriği izlemek için daha fazla para harcamaya razı; ayrıca, yıllar içerisinde akıllı telefon ve tabletler üzerinden içerik izlemeye ayrılan vaktin de arttığı görülüyor. Türkiye’de mobil cihazlar üzerinden içerik izlemeye ayrılan süre ise dünya ortalamasının üzerinde seyrediyor; özellikle ev veya diğer kapalı mekan dışındaki alanlarda içerik izlenmede Türkiye’nin çok önde olduğu gözleniyor.
Kullanıcıların %43’ü gelecek haftaki bölümü beklemek istemiyor
Araştırmanın bu sene özel olarak odaklandığı konu ise art arda dizi veya program izlemek olarak ifade edilen ‘binge viewing’. Bu trend, özellikle geleneksel TV yayıncılığının doğasında olan ‘gelecek haftaki bölüm’ anlayışıyla tezat oluşturuyor. Buradan hareketle, Türkiye’deki kullanıcıların %43’ü, bir dizi veya programa ait bütün bölümlerin tek seferde yayınlanmasını ve ardı ardına izlemek istediğini ifade ediyor.
Her 3 kişiden 1’i, gelecekte TV’nin yerini mobil cihazların alacağını düşünüyor
Araştırmada ilgi çeken bir diğer sonuç ise, Türkiye’deki kullanıcıların %34’ünün, gelecekte mobil cihazların, TV’lerin yerini alacağını düşünmesi. Bunun yanında kullanıcıların yarısı, favori TV program ve dizilerini istediği yerde ve istediği zaman izlemek istiyor. Kullanıcıların bu konuda en çok karşılaştığı iki engel ise veri trafiğinin ve içeriğin fiyatları.