Dijital platformlara ceza üstüne ceza gelecek gibi görünüyor. Avrupa Birliği devlere yönelik yasa hazırlıyor. Hadi gelin hem alınan yeni kararlara hem de muhtemel cezalara birlikte bakalım.
Avrupa Birliği dijital platformlar konusunda en çok tedbir alan bölgeler içerisinde yer alıyor. Devasa dijital şirketlerin gizlilik ve rekabet gibi konulara dikkat etmeleri bekleniyor. Ancak henüz tam olarak beklenen hassasiyet gösterilemedi. Bu durum Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyet gösteren küresel dijital şirketlere ceza kesilmesine neden oluyor.
Avrupa parlamentosu geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaptı. Bu toplantı ile birlikte arama motorları, sosyal medya ve internet hizmetleri gibi birçok platformunun abluka altına alınacağı anlaşıldı. Önümüzdeki haftalarda bu konuda bazı katı kurallar getirilebilir. Böylece dijital dünyanın yeniden düzenlenmesi amaçlanıyor.
Dijital platformlara ceza üstüne ceza
Avrupa parlamentosu yeni bir teklif sundu. Bu teklifin ismi dijital pazar yasası olarak geçiyor. Yapılan oylamaya baktığımızda ezici çoğunluğun bu yasaya evet dediği görülüyor. Muhtemelen Avrupa Birliği bu yasayı olduğu gibi kabul edecek. Zaten özellikle son dönemlerde dijital platformlara yönelik baskı oluşturulmuştu.
Yıllık cirosu 8 milyar doların daha üzerinde olan şirketler incelemeye alınacak. Bu şirketler içerisinden aylık 45 milyondan fazla kullanıcısı olanlar ve en az 3 Avrupa Birliği ülkesinde faaliyet gösterenler ayrı bir şekilde değerlendirilecek. Sosyal medya platformlarına çok daha fazla yoğunluk verilmesi amaçlanıyor.
Dijital devler büyük cezalar alacak
Facebook gibi gizliliğe önem vermeyen şirketler ve Amazon gibi rekabet kurallarını çiğneyen markalar büyük ceza alabilecek. Ortaya çıkan son detaylara göre bu şirketlerin alacağı cezalar küresel cirolarının yüzde 20’sini bile kapsayabilir.
Avrupa parlamentosu ve Avrupa Birliği arasında devam edecek görüşmeler sonucunda bir neticeye varılacak. Sonuç her ne olursa olsun dijital platformlara eskisinden daha fazla baskı kurulacağını söyleyebiliriz. Peki siz alınan bu kararlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlar bölümünden fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.
İlgili Haberler:
>> İnternete Bağlı Araçlar için Uygulama Aşamasında Karşılaşılabilecek Dört Zorluk
>> Dijital İnsanlar Asistan Olacak: Yapay Zeka Teknolojisinde Yeni Devrim