Deepfake videolar gittikçe yayılıyor. İşin eğlenceli boyutu var, tamam, ama tehlikeli boyutları da giderek artıyor. Geçtiğimiz günlerde Amerika’da deepfake videolarla taciz yapan bir kadın tutuklandı. İşte detaylar.
Pensilvanya’da yaşayan bir kadın, geçtiğimiz günlerde polis ekipleri tarafından tutuklandı. Neden mi? Çünkü kızının arkadaşlarına deepfake videolar kullanarak taciz ve tehditlerde bulundu. Belli ki kızının amigoluk yapan diğer arkadaşlarını sindirmek ve devre dışı bırakmak istiyordu. Yakalanması ise uzun sürmedi.
Belirtilenlere göre kadın, kızının arkadaşlarına isimsiz taciz mesajları da göndermiş. Bunun üzerine dedektifler de numaralardan yola çıkarak kadına ulaşmış. Kadının bu tip yazılımı bir deepfake kuruluşundan mı satın aldığı, yoksa direkt kendisinin mi hazırladığı henüz bilinmiyor. Sonuçta Raffaela Marie Spone, taciz ve siber taciz suçları sebebiyle tutuklanarak hapishaneye gönderildi.
Öte yandan, tüm bu can sıkıcı gelişmeler yaşanırken, kadının kızının olaylardan tamamen habersiz olduğu da ortaya çıktı.
Deepfake aslında yıllardır hayatımızda ve olmaya da devam edecek
Deepfake terimi, aslında yıllardır var olan bir terim. Video görüntülerinin farklı yüzlerle değiştirilerek ortaya farklı videoların çıkması sağlanıyor ve çoğunlukla da etkileyici sonuçlara imza atılıyor.
Bu tip video montaj ve düzenlemeleri herkes yapamıyordu, ama son dönemde bu konuda yardımcı pek çok uygulama da hazırlandı. Yani sıradan bir ev kullanıcısı bile basit deepfake videolar hazırlayıp sosyal medya hesabı üzerinden paylaşabiliyor.
Bu teknolojinin gelişmesiyle birlikte özellikle sinema sektöründe yeni bir dönemin başlayabileceği konuşuluyor. Artık aramızda olmayan efsane oyuncuların, hem de gençlik dönemlerine ait görüntülerle yeni filmlerde rol aldıklarını bir düşünsenize? Bu sadece bir örnek ve örnekleri çoğaltmak mümkün.
Öte yandan, bu tip çalışmalar sonucunda “yeni suçlar” da ortaya çıkabilir ve bu da güvenlik güçleri için “bu görüntülerin hangisi gerçek hangisi sahte,” karmaşasını oluşturabilir.
Şu an deepfake videolarında pek çok irili ufaklı hata tespit edilebiliyor ve sahte oldukları anlaşılabiliyor. Peki ya bundan 4-5 sene sonra, teknoloji iyice gelişince neler olacak?
Gelecek heyecan verici olsa da, aynı zamanda korkutucu da.