Kaspersky Lab, çocuklar tarafından kullanılan bilgisayarlardan elde edilen tespitler hakkındaki son raporunu yayınladı.
Analizler, dünya çapındaki çocukların bilgisayarlar aracılığıyla geçtiğimiz seneye göre yetişkin içeriklerle daha az etkileşim kurduğunu, ancak uyuşturucu, alkol ve tütün hakkında bilgi sunan siteleri daha çok ziyaret ettiğini gösteriyor. Uyuşturucu, alkol ve tütün konuları, özellikle Kuzey Amerika, Okyanusya ve Batı Avrupa’daki çocukların ilgisini çekiyor. Kaspersky Lab ’ın yayınladığı rapora göre Türkiye’deki çocukların sosyal medya, mesajlaşma uygulamaları ve e-posta kullanımı dünya ortalamasının üzerinde ve internetteki zamanlarının büyük çoğunluğunu buralarda geçiriyorlar.
Mayıs 2016’dan Nisan 2017’ye kadar geçen 12 aylık süreyi kapsayan rapor Kaspersky Lab ’ın Ebeveyn Denetimi modülünü kullanan Windows ve Mac cihazlarından elde edilen anonim istatistikleri gösteriyor ve yedi en popüler kategorinin* altında sıralanabilen, potansiyel tehlikeye sahip içerikler sunan sitelere yapılan ziyaret veya ziyaret teşebbüsü oranlarını sunuyor. Bu kategoriler şöyle: İnternet iletişim ortamları; Alkol, tütün, uyuşturucu madde; Bilgisayar oyunları; Yazılım, ses, video; E-ticaret; Sakıncalı dil ve Yetişkinlere yönelik içerikler.
Dünya genelinde çocuklar tarafından ziyaret edilen iletişim sitelerinin (sosyal medya, mesajlaşma ya da e-posta gibi) oranı önceki 12 aya göre (Mayıs 2015 ile Nisan 2016 arası) %67’den %61’e düşmüş durumda. Oyunlar %11’den %9’a düşerken ve yetişkin siteleri ise artık %1.5 yerine %1.2 oranında seyir ediyor. Diğer yandan uyuşturucu, alkol ve tütün hakkında bilgi içeren sitelerin ziyaret edilme oranı %9’dan %14’e yükselirken, yazılım, ses ve video kategorisindeki sayfalara olan ilgi ise %3’ten %6’ya yükselmiş durumda.
Türkiye’deki çocuklar ise dünyanın geri kalanındaki yaşıtlarına göre iletişimle ilgili sitelerde daha yüksek oranda (%70.32) zaman geçiriyor. Yoğun sosyal medya, mesajlaşma ve e-posta kullanımını %9.20 ile e-ticaret siteleri ve %8.61 ile yazılım, ses ve video içerikli siteler takip ediyor. Raporun Türkiye’deki çocuklar özelindeki dikkat çekici bir diğer sonucuysa, 18 yaşından küçüklerin kullanması ve erişimlerinin yasaklandığı alkol, tütün ve uyuşturucu içerikli sitelerin, dünya genelindeki çocukların ortalamasına (%14) oranla çok daha düşük oranda (%5.78) ziyaret edildiğini ortaya koyması. %4.57’lik oranla ziyaret edilen bilgisayar oyunu içerikli siteleri ise %0.76’lık oranla şiddet, kumar, dini ve diğer içerikli siteler takip ediyor.
Rapor ayrıca en konuşkan çocukların iletişim sitelerindeki %89’luk oranları ile Arap dünyasından olduğunu gösteriyor. Bilgisayarları bu amaç için kullanan en az çocuk sayısı ise sadece %28’lik oranı ile Kuzey Amerika’da bulunuyor. Uyuşturucular, alkol ve tütün hakkındaki sitelerin en popüler olduğu bölgelerin Kuzey Amerika (%32), Okyanusya (%30) ve Batı Avrupa (%26) olduğu ortaya çıkıyor. Arap dünyasındaki çocuklar ise bu sitelere yalnızca %3 oranında giriş yapıyor. Bilgisayar oyunları kategorisi de aynı şemayı izliyor. Oyunlar en fazla Kuzey Amerika’da (%20), Okyanusya’da (%20), Kuzey Avrupa’da (%18) ve en az Arap dünyasında (%2) ilgi görüyor. İlginçtir ki E-ticaret kategorisindeki sitelerin ziyaret edilme oranı dünyanın geri kalanında ortalama %5 iken, Uzak Doğu’da** bu oran %13’e çıkıyor. Uzak Doğu’daki çocuklar ayrıca diğer bölgelerdeki akranlarına göre yazılımlar ve yetişkinlere yönelik içerikler odağındaki sitelere daha çok giriyor.