Geçtiğimiz hafta İstanbul’da, Cloud Revolution NOW 2024 etkinliği gerçekleştirildi ve BT Günlüğü ekibi olarak biz de salonda yerimizi aldık. İlgi çekici konulardan bahsedilen etkinlikte yalnızca izleyici olarak kalmadık, aynı zamanda Limon Bilgi Teknolojileri Kurucusu ve CEO’su (LimonCloud) İbrahim Ünyeli’yle keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. İyi seyirler.
LimonCloud tarafından gerçekleştirilen bu etkinlikte, merak edilen konulardan bir tanesi, 3 yıllık süreçte şirketin neler yaptığıydı. Hakkı İbrahim Ünyeli, öncelikle sözlerine şöyle başladı:
“3 yılda aslında teknolojik olarak da çok fazla değişiklikler oldu. Biz ilk Cloud Revolution’ı yaptığımız zaman, pandemiden yeni çıkmıştık. Konular, daha çok uzaktan çalışma teknolojileri üzerineydi. Tabii son 2 yıldır aslında yapay zekâ teknolojilerinin hayatımıza girmesiyle çok fazla üretken yapay zekâ teknolojisi konuşur olduk ve bu sene yaptığımız Cloud Revolution’ın ana konusu olarak da Generative AI’ı (Üretken yapay zekâ) aldık aslında. Yapay zekâ teknolojileri kurumlara nasıl adapte edilebilir, herkes bu sorunun cevabını çok merak ediyor. Bu etkinlikte de ana sponsorumuz aws. Dolayısıyla en kolay entegre edilebilecek teknolojiler nelerdir, bunları anlatmayı hedefledik bu etkinlikte.”
Yapay zekâ, bulut bilişimde neleri değiştirecek? LimonCloud Kurucusu İbrahim Ünyeli anlatıyor:
“Yapay zekânın dünya ekonomisinde 4.4 trilyon dolarlık bir değer yaratacağı konuşuluyor. Rakamsal olarak bunun ne büyüklükte bir miktar olduğunu canlandırmak için şunu düşünebilirsiniz: İngiltere’nin 2021 GSMH’ı 3.1 trilyon dolar. Yani bunun üzerinde bir değer katacağı söyleniyor. O yüzden de Generative AI, hayatımızı gerçekten çok değiştirecek. Bunlar, imalat sektöründe ve farklı sektörlerde yine çok büyük etkileri olacak. Mesela sadece bankacılık ve finans sektörünün bütün kullanım senaryolarının hayata geçtiği düşünülürse de yine 340 milyar dolarlık bir etki yaratacağı düşünülüyor, senelik olarak. Tabii biz şu an kod geliştirirken, yaptığımız işlerde yapay zekâ teknolojilerini kullanıyoruz ve bu teknolojiler de aslında kullanmayanlara göre bizi çok daha hızlı adapte ediyor ve çok daha hızlı sonuç almamızı sağlıyor. Hatta şu an kullandığımız yapay zekâ teknolojileri, daha doğrusu Machine Learning (Makine Öğrenimi) teknolojilerini otomasyona soktuğumuz zaman %60 iş yükümüzün boşa çıktığını görüyoruz. Yani o yüzden hayatımızı gerçekten çok değiştirecek.”
Daha fazlası için röportaj videosunu izlemenizi öneriyoruz.
İyi seyirler.
İlgili Haberler:
>> Apple ve OpenAI, iPhone’lar için Yapay Zekâ Çözümü Sunabilir!