Citrix’in dünya çapında bir ankete göre işletmelerin yüzde 71’i mobilitenin işlerinde önceliklerinden biri olduğunu söylerken, yüzde 63’ü ise kuruluşlarının rekabet üstünlüğü elde etmesine yardımcı en önemli etken olduğunu düşünüyor.
Bu anketin sonuçları, mobilitenin sadece birkaç yıl içinde dünya genelinde işletmelerin önceliklerinden biri haline geldiğini göstermektedir. Şirketler; mobilitenin ticari değerlerini tespit etme, kullanımı için stratejiler ve politikalar geliştirme ve desteklemek için gerekli teknolojileri hayata geçirme bakımından oldukça hızlı davranıyor. Çalışanlar da iş verimini ve aldıkları tatmini arttırmak üzere istedikleri gibi – istedikleri yerde istedikleri cihazda – çalışma özgürlüğüne sahip olduklarından gelişmelerden heyecan duyuyor.
Ankete katılan kuruluşların yaklaşık yarısı mobil cihazları destekleyen teknolojiler kullanmaya başlamış durumdayken; bunların da yüzde 48’i mobil cihaz yönetimini (MDM), yüzde 47’si de mobil uygulama yönetimini (MAM) kullanıyor. Kuruluşlar mobil çalışanlarına Windows uygulamaları ve masaüstü temin etme ihtiyacının da farkında olup yazılım sanallaştırması kullanan ya da kullanmayı planlayan işletmelerin oranı yüzde 41’i, masaüstü sanallaştırması geliştiren işletmelerin oranı da yüzde 40’ı buluyor. Ayrıca dosya paylaşımı, eşitleme ve saklama işlevleri de mobil kullanıcılarını desteklemek amacıyla şirketlerin yüzde 40’ı tarafından hayata geçirilmiş.
Citrix’in İş Dünyasında Mobilite Raporu, dünya genelinde işletmelerin mobilite stratejileri hakkında fikir sahibi olmak için yaptırılan ve 17 ülkeden 1700 üst düzey BT karar vericisinin katıldığı ankete göre hazırlandı. Katılımcılara mobil girişimlerin hayata geçirilmesi ile ilgili avantajlar ve zorluklar, mobil cihazlarla ilgili mevcut politikaları ve BT’nin tüketiciye uyarlanmasının ticari faaliyetleri üzerindeki etkileri hakkında sorular soruldu. Rapor araştırmayla elde edilen sonuçları özetlerken; mobilitenin nasıl algılandığı, şirketler için önemi ile esneklik, üretkenlik ve çevikliğin geliştirilmesindeki etkisine ışık tutuyor.
Mobil stratejiler ile ilgili diğer bulgular aşağıdaki gibi özetlenebilir:
- İş dünyasının en büyük iki mobil girişimi; mobil uygulamaları geliştirme faaliyetlerinin artması ve güvenli dosya paylaşımı ve işbirliği araçlarının daha fazla benimsenmesi. Ağ performansının ve erişiminin iyileştirilmesi de en büyük üçüncü mobil girişim.
- Kurumların yüzde 51’i, her yerden her tür cihazdan çalışanların daha iyi idare edilebilmesi için yönetim süreçlerini değiştirdiklerini belirtiyor.
- Kurumların en çok odaklandıkları konular, mobilitenin üretkenlik ve çalışanların motivasyonu üzerindeki etkilerinin ölçülmesi.
Kendi Cihazını Getir (BYOD) eğilimi güçleniyor
Şirketlerin yüzde 71 oranda özel şahsa ait cihazların kullanılmasını serbest bırakması, temin etmesi ve teşvik etmesi BYOD akımını güçlendiriyor. Bu şirketlerin yüzde 76’sı her gün ağlarına erişen tanımlanamayan cihazların 100’den fazla olduğunu tahmin etmekte. Dünya genelinde kurumlar her gün bu şekilde ortalama 425 bağlantı tespit ettiklerini bildirirken; tanımlanamayan cihaz bağlantılarında en yüksek sayılar ise Brezilya (994), Kanada (649) ve Japonya’da (618) kaydedilmiş durumda.
Mobil Platformlara kucak açılıyor, Android önde gidiyor
Araştırmaya göre işletmeler farklı mobil platformlara kucak açmakta. Katılımcılara göre Android açık ara en çok kullanılan mobil platformu olup katılımcıların %72’si Android’i desteklediklerini ya da bu yıl desteklemeyi planladıklarını ve yüzde 65’i de kuruluşlarında Android kullanımının gittikçe arttığını ifade ediyor. Apple iOS hala popüler olup katılımcıların %54’ü platformu desteklemekte ya da desteklemeyi planlamakta ve yüzde 48’i de platformun kullanımının geçen yıl arttığını ifade etmekte. Microsoft Windows 8, Windows Mobil’den daha popüler olurken; şirketlerin yüzde 46’sı tam donanımlı işletim sistemini desteklemekte ya da desteklemeyi planlıyor. Mobil sürümü tercih edenlerin oranı yüzde 32’de kaldı. BlackBerry de geçen yıl kullanımında artış olduğunu tespit edenlerin oranı yüzde 18’de kalsa da şirketlerin yüzde 35’i tarafından desteklenerek varlığını koruyor.
BT’nin Tüketiciye Uyarlanmasının Etkileri
Anketin bulgularına göre tüketici odaklı teknolojiler işyerini etkilemeye devam ediyor. Rapora göre bugün küresel işgücünün yüzde 29’unun işleri için kendi mobil uygulamalarını kullandıkları düşünülmekte. Çalışanların talep ettiği en popüler mobil uygulamalar satış, CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) veya veritabanı ile ilgili olanlar; bu tür bir eğilim olduğunu belirten çalışanların oranı yüzde 48 oldu. Popüler olan diğer uygulamalar; intranet portalları (yüzde 46), mesajlaşma uygulamaları (yüzde 43), Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi sosyal medya platformları (yüzde 43) ve dosya eşitleme ve paylaşım platformları (yüzde 41).
Mobil uygulamalarla ilgili bulgular arasında şunlar de bulunmaktadır:
- Ankete katılan kurumların tam olarak yarısı (yüzde 50), edinecekleri mobil uygulamaların kurum içinde geliştirilenler ve satışa hazır olarak sunulanların bir karışımı olacağını belirtirken, kurumların dörtte biri sadece satışa hazır olarak sunulan uygulamaları satın alacaklarını ifade etti.
- Neredeyse her beş kurumdan biri (yüzde 17) sadece kurum içinde geliştirdikleri uygulamaları kullanacağını söyledi, yüzde 8 ise uygulamaları nasıl edineceği konusunda kararsız kaldı.
Mobilitenin Önündeki Engeller Neler?
Anket, kuruluşların mobilite girişimlerinde bulunurken karşılaştıkları engelleri de gösteriyor. Kuruluşların ifadelerine göre mobilite girişimlerine resmi destek vermeleri önünde ortalama üç ana engel bulunmaktadır: yeni cihaz ve müşteriler için güvenlik kontrolü eksikliği (%38), eski sistemlerin mobil amaçlarına uygun olmayışı (%37) ve birden çok mobil işletim sistemini destekleme sorunları (%36).