Citrix 2035 yılına ait tahminlerini paylaştı. 2035’te Yapay Zeka hayatımızda büyük bir öneme sahip olacak gibi görünüyor.
Çalışmanın geleceği neler getirecek? Yarın neler olacağını tahmin etmenin imkansız olduğu bir dünyada, bu sorunun yanıtını vermek zor. Ancak küresel salgından daha güçlü, daha iyi bir pozisyonda çıkmayı uman işletmelerin geleceğin modelleri hakkında düşünmesi ve plan yapması gerekiyor, hem de bugün. Citrix Systems, Inc. buna yardımcı olmak için çalışmanın nasıl değişeceğini ve insanların mümkün olan en iyi performansı ortaya koymasına olanak sağlanmasında teknolojinin oynayacağı rolü anlamak amacıyla bir yıl boyunca küresel çalışma kalıplarını ve planlarını inceledi. Ve sonuçlar açıklandı: Esnek modellerle ve çalışmanın karmaşıklığını ve paraziti ortadan kaldıran akıllı çözümlerle desteklenen çalışanlar, daha bağlı ve üretken olacaklar ve inovasyon ile büyümeye bugüne kadar olduğundan çok daha fazla güç katacaklar. Citrix 2035 yılında iş gücü, çalışma modelleri ve çalışma ortamı nasıl görünecek? Ve teknoloji bunları nasıl şekillendirecek? Citrix®, bunun yanıtını bulmak için ileri görüşlü danışmanlık firması Oxford Analytica ve iş araştırmaları uzmanı Coleman Parkes ile iş birliği yaptı ve günümüzün ve geleceğin iş gücü stratejilerine ve çalışma modellerine ilişkin olarak ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Hollanda’da bulunan büyük ve orta ölçekli kuruluşlardan 500’den fazla üst düzey yöneticinin ve 1.000 çalışanın katıldığı bir anket gerçekleştirdi.
Robotlar insanların yerini almayacak
Ancak, bizi daha akıllı ve daha verimli hale getirecekler. Ankete katılanların dörtte üçünden fazlası (%77), yapay zekânın on beş yıl içinde karar alma sürecini önemli ölçüde hızlandıracağına ve çalışanları daha üretken hale getireceğine inanıyor.
Yeni işler yaratılacak
Teknolojiye dayalı iş yerinin ve insanlar ile makineler arasındaki değişen ilişkinin desteklenmesi için yeni roller ortaya çıkacak. Katılımcılar, şu pozisyonların yaratılacağına inanıyor:
- Robot / Yapay Zekâ eğitmeni (liderlerin %82’si/çalışanların %44’ü)
- Sanal gerçeklik yöneticisi (liderlerin %79’u/çalışanların %36’sı)
- İleri düzey veri bilimci (liderlerin %76’sı/çalışanların %35’i)
- Gizlilik ve güven yöneticisi (liderlerin %68’i/çalışanların %30’u)
- Tasarım odaklı düşünme uzmanı (liderlerin %56’sı/çalışanların %27’si)
Çalışma daha esnek olacak
İnsanların nerede olurlarsa olsunlar iş birliği yapmak ve işlerini tamamlamak için ihtiyaç duydukları araçlara ve bilgilere kesintisiz erişim sağlayan teknoloji, çalışmanın geleceğinin gerektireceği esnek modellere güç katacak.
- Profesyonellerin (iş liderleri ile çalışanlar birlikte) %67’si, dijital teknoloji kullanılarak gruplar veya kişiler arasında alışverişe olanak sağlanması aracılığıyla değer yaratan bir “platform” modelinin geçecekte çalışmanın başlıca bileşeni olacağına inanıyor.
- Çalışanların %60’ı, 2035 yılında kalıcı çalışanların nadir hale geleceğine inanıyor.
- Liderlerin %80’i, teknoloji platformlarının geleceğin kuruluşlarına güç katmak ve iş ve müşteri gereksinimlerindeki hızlı değişimleri karşılamak için gerekli olan yüksek düzeyde uzmanlaşmış, isteğe bağlı yeteneğe anında erişim sağlayacağına inanıyor.
- Liderlerin %39’u, 2035 yılında yüksek değerli uzman çalışanların büyük çoğunluğunun isteğe bağlı ve serbest çalışanlar olacağına inanıyor.
Liderlik, yeni bir görünüme sahip olacak
Ankete katılanların yarısından fazlası (%57), çoğu iş kararının yapay zekâ tarafından alınacağına ve potansiyel olarak, üst düzey yönetim ekiplerine duyulan ihtiyacı ortadan kaldıracağına inanıyor.
- %75, çoğu kuruluşta, işletmenin tüm alanlarını denetleyen merkezi bir yapay zekâ birimi bulunacağını düşünüyor.
- %69, CEO’nun bir Yapay Zekâ Yöneticisi (CAI) ile bir insan-makine iş birliği içinde çalışacağına inanıyor.
Üretkenlik önemli ölçüde artacak
Teknoloji, insanlarla yakın bir biçimde entegre edilmiş olacak ve çalışanların mümkün olan en yüksek performansı ortaya koymalarına olanak sağlayacak çözümlerle desteklenmesiyle birlikte, üretkenlikte yaşanacak kademeli değişimlere yön verecek. Yapay zekâ tarafından yönetilen dijital yardımcılar olan “Yapay Zekâ Melekleri”, çalışanların görevlerine ve zamanlarına öncelik vermelerine yardımcı olmak ve zihinsel ve fiziksel sağlıklarını korumak için kişisel verilerden ve iş yeri verilerinden yararlanacak. Çalışanların desteklediği bu yardımcılar, örneğin katılımcıların kan şekeri düzeyinden günün farklı zamanlarındaki duygusal durumlarına kadar çeşitli faktörler doğrultusunda toplantıların gerçekleştirilmesi için en etkili zamanı belirleyecek. Ayrıca, toplantılar gerçekleştirilirken konsantrasyon düzeylerini ve tutumları izleyecekler ve en iyi sonuçların elde edilmesi için gerekli ayarlamaları yapacaklar.
Ankete katılan profesyonellerin yarısından fazlası (%51), 2035 yılında teknolojinin çalışanları en az iki kat daha üretken hale getireceğine inanıyor.
Yaygın olacağına inandıkları çözümler arasında şunlar yer alıyor
- Alışkanlıklar ve tercihler doğrultusunda görevleri öngören ve yerine getiren yapay zekâ
- Dürten yapay zekâ
- Yapay zekâ kişisel yardımcıları
- Çalışanların zihinsel ve fiziksel sağlığının korunması için yapay zekâ tarafından yönlendirilen dijital sağlık
- Sistemlerle etkileşim kurulması için giyilebilir teknoloji
- Artırılmış gerçeklik gözlükleri
- Aygıtların kontrol edilmesi için sinir sistemi ile bağlantılı teknoloji
- Performansla ilgili görevleri iyileştiren dış iskeletler
Çalışan bağlılığı artacak
Zaman alan ve sıradan görevleri teknoloji ile yapay zekânın devralmasıyla birlikte, çalışma daha stratejik hale gelecek ve çalışanların bağlılığı artacak.
- Profesyonellerin %83’ü, 2035 yılında teknolojinin düşük değerli görevleri otomatikleştireceğine, çalışanların yapmak istedikleri ve yapmak için ücret aldıkları anlamlı işe odaklanmasına olanak sağlayacağına inanıyor.
- %79, insan çalışanların becerilerinin artırılmasında önemli bir faktör olacağını, kişisel gelişim ve kariyer gelişimi bakımından yeni fırsatlar yaratacağını belirtiyor.
İnovasyon ve büyüme büyük oranda artacak
Kuruluşlar, teknolojiye ve yapay zekâya insan sermayesinden daha fazla yatırım yapacak. Bu, daha önce benzeri görülmemiş düzeylerde inovasyona ve yeni gelir akışlarına kapı açacak ve özellikle küçük işletmeler bakımından sürdürülebilir büyümeye güç katacak.
- İş liderlerinin %90’ı, 2035 yılında yapay zekâ teknolojisi yatırımlarının kuruluşlarında büyümeyi en fazla destekleyen etken olacağına inanıyor.
- Profesyonellerin %72’si, 2030 itibariyle yapay zekânın kuruluşları için insan çalışanlara kıyasla daha fazla gelir üreteceğine inanıyor.
- Profesyonellerin %63’ü, teknolojinin rekabet şartlarının eşitlenmesini sağlayacağına ve küçük şirketlerin avantaj elde etmesine imkan tanıyacağına inanıyor.
İlgili Haberler
>> CBOT Yapay Zekası ile Türkiye’ye Altın Madalya Getirdi
>> BT yöneticileri bulut tabanlı ve yapay zekaya odaklandı!
>> Yapay Zeka özellikli Akıllı Güvenlik Kameraları neler sunuyor?