Chartered Global Management Accountant (CGMA) tarafından yapılan The Digital Finance Imperative adlı yeni araştırma Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’daki (EMEA Bölgesi) finans yöneticilerinin günümüz dijital çağında şirketlerinin durumunu nasıl ölçeceklerinin yeni yollarını bulmaları gerektiğini ortaya koyuyor.
Çalışmaya göre şirketlerin çoğunluğu, değerini müşteri duyarlılığı ve marka gibi gayrimaddi varlıklardan elde ediyor olsa da ankete katılan finans yöneticilerinden sadece birkaçı faaliyetlerinin bu kritik unsurlarını ölçebilecek ve takip edebilecek doğru verilere erişme imkanına sahip olduğunu söylüyor – müşteri duyarlılığı konusunda sadece %16’sı.
Sponsorluğunu Oracle’ın yaptığı rapor, bu gibi gayrimaddi varlıkların işletme değerinin yenilikçi KPI’lar (temel performans göstergeleri) ile ölçülmesinin dijital açıdan etkinleştirilmiş işletme modelleri yaygınlaştıkça sadece önem açısından büyüyeceğini iddia ediyor. Gayrimaddi varlıkların önemi geçtiğimiz birkaç yıl içinde önemli ölçüde artarak bugün S&P 500 Endeksi’nde yer alan şirketlerin değerinin %80’ine ulaşmıştır. EMEA’da yapılan ankete katılanlar, işletmeleri için en değerli faktörlerin müşteri memnuniyeti (%75), işletme süreçlerinin kalitesi (%62) ve müşteri ilişkileri (%62) olduğu kanaatindedirler.
Analiz Zorunluluğu
Ancak anket, EMEA’daki finans yöneticilerinin gayrimaddi varlıklarla ilgili verilere erişme ve bu verileri analiz etmede zorluklar yaşadıklarını da ortaya koymuştur. Örneğin katılımcıların sadece %16’sı müşteri duyarlılığına dair verileri elde edip analiz edebilirkern yine sadece %16’sı markalarının işletmeleri üzerindeki etkisine dair verilere erişebilmektedir. Katılımcılardan işletme süreçlerinin kalitesini ölçebildiklerini söyleyenlerin oranı ise yalnızca %29’dur.
“Finans, modern işletmelerin dümenine yerleşmiş durumda ancak bu dümeni iyi idare edebilmesi için modern ve bulut tabanlı ERP ve performans yönetim sistemlerini kullanarak kuruluşun tamamından ilgili verileri temin edebilmesi gerekir,” diyor Oracle Uygulama Yazılımları Başkan Yardımcısı Laurent Dechaux. “Bu yetkinlik olmadığında işletmelerin dijital özelliğe sahip birimlerinin finansı tamamen atlayarak kendi stratejik kararlarını alma ve bunları doğrudan yönetime iletme olasılığı bulunuyor.”
Finansın yeni değer etkenlerini desteklemek için ne ölçüde işletme ile paralel bir hal aldığı sorulduğunda ise katılımcıların sadece %10’u kuruluşlarındaki finans bölümünün ‘stratejik amaç doğrultusunda ilerlemek için finansal olmayan önlemler sunulması’ konusunda tamamen katılım sergilediğini söylüyor
CIMA’da eğitimden sorumlu yönetici olan ve raporun yazarlarından da biri olan Dr. Noel Tagoe’nin, FCMA, CGMA görüşleri ise şöyle: “Dijitalleşme işletmelerin farklılaşması ve öne çıkmasını daha da güçleştirdikçe başarıya giden yolda verilen kararların kalitesi daha önem kazanmaktadır ve finans da bu kalitenin sağlanmasında öncü rolü üstlenebilir. İşletme çapında genel bilgiye ve kurum içindeki farklı paydaşlarla birlikte çalışmak için gereken beceriye sahip olduğundan işletmenin performansını arttırmak için gereken verileri toplayabilir, analiz edebilir ve uygulamaya koyabilir.”