Cep Telefonlarını Uçuracak Teknoloji 5G Türkiye’de Ne Zaman Kullanıma Sunulacak?

Cep telefonlarını hız açısından uçuracak yeni teknoloji 5G Türkiye’de ne zaman kullanılacak. 5G ile ilgili soruların cevapları bu yazımızda…

Cep telefonlarını sınıf atlatacak teknoloji 5G konusunda bilmeniz gerekenleri bu yazımızda topladık. Biraz uzun ama 5G konusunda en güncel bilgileri bulacaksınız. Neredeyse on yıl oldu, ancak 5G sonunda bir gerçeklik haline geliyor. Dünyada operatörler son birkaç yıldır mobil 5G bağlantısı konusunda denemelere başladılar. Bu yılın sonunda çok daha kapsamlı bir şekilde 5G örneklerini görmeyi tahmin ediyoruz.

Yine de 5G hakkında cevaplardan daha fazla soru varmış gibi görünüyor. Bazıları 5G’nin nerede kullanıldığını veya ne zaman kullanacakları konusunda sabırsızlanırken, diğerleri hangi 5G destekli cep telefonlarını satın almaları gerektiği ile daha fazla ilgileniyor. Ve elbette, hangi operatörlerin en iyi 5G servisine sahip olacağı konusunda tartışma var. Evet, sorularımız var, buna karşılık cevaplarımız var. İşte 5G hakkında bilmeniz gereken her şey.
5G’nin nasıl çalıştığını açıklamadan önce, 5G’nin ne olduğunu açıklamak muhtemelen daha iyi bir fikir. 5G, 4G LTE bağlantımızın yerini alacak veya en azından artıracak yeni nesil mobil geniş bant. 5G ile katlanarak daha yüksek indirme ve yükleme hızlarını göreceğiz. Gecikme veya aygıtların kablosuz ağlarla iletişim kurması için geçen süre de önemli ölçüde azalacak.

5G nasıl çalışır?

5G’nin ne olduğunu bildiğimize göre, geleneksel 4G LTE’den farklı olduğu için nasıl çalıştığını anlamalıyız. İlk olarak, spektrumlardan başlayalım isterseniz. 4G (LTE) ‘nin aksine, 5G üç farklı spektrum bandında çalışıyor. Bu önemli görünmese de, günlük kullanımınız üzerinde dramatik bir etkisi olacaktır.

Düşük bant spektrumu bir alt-1GHz spektrumu olarak da tarif edilebilir. 4G için kullanılan birincil banttır ve bant genişliği neredeyse tükenmiştir. Düşük bant spektrumu büyük kapsama alanı ve duvar penetrasyonu sunarken, büyük bir dezavantajı var: Tepe veri hızları 100Mbps civarında sunulabilmekte. Tabii ki teoride bunlar daha yüksek fakat pratikte yapılan testler ve coğrafi durumlar 100Mbps civarında olduğunu görüyoruz.

Orta bant spektrumu, düşük banttan daha hızlı ve düşük gecikme süresi sağlar. Bununla birlikte, binalara düşük bant spektrumu kadar etkili bir şekilde nüfuz edemez. Orta bant spektrumunda 1Gbps’ye kadar pik hızlar görülebiliyor.
Yüksek bant spektrumu, 5G için en yüksek performansı sağlar fakat büyük zayıflıkları olduğu da bir gerçektir. Genellikle mmWave olarak adlandırılır. Yüksek bant spektrumu 10 Gbps’ye kadar pik hızlar sunabilir ve son derece düşük gecikme süresine sahiptir. Yüksek bandın ana dezavantajı, düşük kapsama alanına sahip olması ve bina penetrasyonunun zayıf olmasıdır.Cep Telefonlarını, 5g, 4G LTE, akıllı telefon, cep telefonu, telefon

Cep Telefonlarını 5G ne kadar hızlandıracak?

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) iletişim teknolojileri için teknik standartlar geliştiren Birleşmiş Milletler ‘de özel bir ajans ve radyo spektrum kullanımı ve telekomünikasyon çalışabilirlik için kuralları belirliyorlar. ITU, 2012 yılında 5G için minimum gereksinimleri araştırmak ve oluşturmak üzere “2020 ve sonrası için IMT” (IMT-2020) adlı bir program oluşturdu. Yıllar süren çalışmalardan sonra, ajans 2017’de 5G için 13 minimum gereksinim içeren bir taslak rapor oluşturdu.

ITU 5G için minimum gereksinimleri belirledikten sonra, telekomünikasyon standartları kuruluşlarının bir işbirliği olan 3. Nesil Ortaklık Projesi ( 3GPP ), 5G için standartlar oluşturma çalışmalarına başladı. Aralık 2017’de 3GPP bağımsız (NSA) spesifikasyonlarını tamamladı ve Haziran 2018’de bağımsız spesifikasyonlarını (SA) takip etti.

Hem  NSA hem de SA standartları aynı özellikleri paylaşıyor. Ancak NSA sunum için mevcut LTE ağlarını kullanırken, SA yeni nesil bir çekirdek ağ kullanacak. Operatörler NSA spesifikasyonu ile başlıyor, yani 5G olmayan bir ortamda 4G LTE’ye geri döneceksiniz.
3GPP tarafından belirlenen standartları genel hatlarıyla burada sizlere açıklamaya çalışıyorum:

En yüksek veri hızı: 5G önemli ölçüde çok daha yüksek mobil veri hızları sunacak. En yüksek veri hızları, mobil baz istasyonu başına 20Gbps aşağı bağlantı ve 10Gbps yukarı bağlantıya çıkabilir. Burada dikkatinizi çekmek istiyorum, bu 5G ile yaşayacağınız hız değil (özel bir bağlantınız yoksa) hücredeki tüm kullanıcıların paylaştığı hızdır.
Gerçek dünya hızları:  5G için en yüksek veri hızları oldukça etkileyici olsa da, gerçek hızlar aynı olmayacak. Özellikler cep telefonlarını ortalama hızların 100Mbps’lik kullanıcı indirme ve 50Mbps’lik yükleme olacağını gösteriyor.

Gecikme 1 ms olmalı Cep Telefonlarını

Gecikme:  Verilerin bir noktadan diğerine gitmesi için geçen süre, ideal koşullarda 4 milisaniye ve en yüksek hızı gerektiren kullanım durumları için 1 milisaniye olmalıdır.

Verimlilik:  Radyo arayüzleri kullanım sırasında enerji açısından verimli olmalı ve kullanılmadığında düşük enerji moduna geçmelidir. İdeal olarak, bir radyo artık kullanılmadığında 10 milisaniye içinde düşük enerjili bir duruma geçebilmelidir.

Spektral verimlilik:  Spektral verimlilik  “maksimum spektrum veya bant genişliği kullanımıdır. Böylece maksimum veri miktarı en az iletim hatasıyla iletilebilir”. 5G, 30 bit / Hz aşağı bağlantı ve 15 bit / Hz yukarı bağlantıda gelen LTE’ye göre biraz daha gelişmiş bir spektral verimliliğe sahip olmalıdır.

Hareketlilik:  5G ile baz istasyonları 0 ila 500 km / saat arasındaki hareketi desteklemelidir. Bu, baz istasyonunun yüksek hızlı bir trende bile bir dizi anten hareketinde çalışması gerektiği anlamına gelir. Cep telefonlarını LTE ağlarında kolayca yapılırken, bu hareketlilik yeni milimetre dalga ağlarında zor olabilir.

Bağlantı yoğunluğu:  5G, LTE’den çok daha fazla bağlı cihazı destekleyebilmelidir. Standart 5G eyaletleri kilometrekare başına 1 milyon bağlı cihazı destekleyebilmelidir. Bu, Nesnelerin İnterneti’ne (IoT) güç verecek cihazların sayısını dikkate alan çok büyük bir sayı.

Geniş Bandı İyileştirmeliyiz

5G’ye geçiş şüphesiz teknolojiyle günlük etkileşim şeklimizi değiştirecek, ancak cep telefonlarını ve mobil geniş bant kullanmaya devam etmek istiyorsak da mutlak bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.  Taşıyıcılar birçok büyük metropol alanda LTE kapasitesinden yoksundur. Bazı şehirlerde, kullanıcılar günün yoğun saatlerinde yavaşlama yaşıyorlar. 5G, ticari geniş bant trafiği için kullanılmayan bantlara büyük miktarlarda spektrum ekliyor. Bu durumu değiştirebilecek bir özellik.

Otonom Araçlar

Otonom araçların Türkiye genelinde 5G ile aynı oranda yükseldiğini düşünün. Gelecekte, aracınız yoldaki diğer araçlarla iletişim kuracak, yol koşulları hakkında diğer araçlara bilgi verecek. Sürücülere ve otomobil üreticilerine performans bilgileri sunacak. Bir araba hızlı bir şekilde fren yaparsa, sizinki derhal ve önleyici olarak fren yaparak bir çarpışmayı önleyebilecek. Bu tür araç-araç iletişimi sonucunda binlerce hayat kurtarılabilir.

Kamu Güvenliği ve Altyapı

5G, şehirlerin ve diğer belediyelerin daha verimli çalışmasını sağlayacak. Kamu hizmeti verenler kullanımı uzaktan kolayca takip edebilecek, sifonlar sel veya sokak lambaları söndüğünde kamu işleri departmanlarını haberdar edebilecek ve belediyeler gözetim kameralarını hızlı ve ucuz bir şekilde kurabilecektir.

Uzaktan Cihaz Kontrolü

5G’nin gecikmesi oldukça düşük olduğundan ağır makinelerin uzaktan kumandası bir gerçek haline gelecek. Birincil amaç, tehlikeli ortamlardaki riski azaltmak olsa da, özel yeteneklere sahip teknisyenlerin makinelerini dünyanın herhangi bir yerinden kontrol etmelerini de sağlayacaktır.

Sağlık Hizmetleri

5G’nin ultra güvenilir düşük gecikmeli iletişim (URLLC) bileşeni sağlık bakımını temelden değiştirebilir. URLLC, gelişmiş mobil geniş bantla göreceğiniz gecikmeyi daha da azalttığından, yeni olasılıklar dünyasının kapılarını aralıyor. Önümüzdeki yıllarda AR, hassas cerrahi ve hatta uzaktan cerrahi yoluyla karşımıza çıkacak. Hastaneler hastaları izlemek için büyük sensör ağları oluşturabilecek, doktorlar uygunluğu izlemek için akıllı haplar reçete edebilecek ve sigortacılar uygun tedavileri ve süreçleri belirlemek için aboneleri bile izleyebilecekler.

IOT

5G’nin en heyecan verici ve önemli yönlerinden biri Nesnelerin İnterneti üzerindeki etkisi olacak. Şu anda birbirimizle iletişim kurabilen sensörlerimiz olsa da, çok fazla kaynak gerektirme eğilimindeler. Ve LTE veri kapasitesini hızla tüketmekteler. 5G hızları ve düşük gecikmelerle IoT, sensörler, cep telefonlarını ve akıllı cihazlar arasındaki iletişim ile güçlendirilecek. Piyasadaki mevcut akıllı cihazlarla karşılaştırıldığında, bu tarz cihazlar daha az kaynak gerektirecek. Çünkü bu cihazların çok sayıda tek bir baz istasyonuna bağlanması daha verimli hale gelecek.Cep Telefonlarını, 5g, 4G LTE, akıllı telefon, cep telefonu, telefon

5G Şuan Nerede? Cep Telefonlarını nasıl etkileyecek?

Peki, mahallemizde 5G’yi ne zaman görmeyi bekliyoruz? Bu sorunun cevabına yaşadığımız mahalleye bağlı diyebiliriz. Hali hazırda resmi anlamda 5G’ye geçmemiş olsak da Türkiye’de 4.5G (LTE Advance) bağlantı hızlarında yüksek verim alıyoruz. Şu anki mobil bağlantı hızlarından kullanıcıların çok büyük şikayetlerinin olduğunu düşünmüyorum. 5G’ye geçtiğimizde de çok bir fark yaşamayacağız. Önemli olan 5G destekli bir cihaza sahip olmamız. Türkiye de 5G’li cep telefonlarını cihaz satışlarının 2020 yılının ikinci yarısında başlaması bekleniyor. Tabii şu Korona Virüs olayından en kısa sürede kurtulmamız şart. Eğer bu beklenmeyen pandemik olay bir süre daha devam ederse 5G’li cep telefonlarını görmemiz 2021 yılını bulabilir.

Ayrıca, her bir operatörün farklı bir 5G sunum stratejisine sahip olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu, 5G deneyiminizin operatörünüze bağlı olarak büyük ölçüde değişebileceği anlamına geliyor. Her bir taşıyıcının 5G ile ilgili görüşlerini ilerleyen sayfalarımız bulabilirsiniz.

COVID-19 5G Teknolojisinin Yaygınlaşmasını Etkileyecek mi? Cep Telefonlarını etkiliyor mu?

Mobil endüstri birliği olan 3GPP, dünya çapında sub-6GHz donanım dağıtımlarını başlatmak için ilk 5G standardının yayınını artırsa da, gelecekteki standartlaştırma toplantıları ve gelişmeler için endişeli. Dünyada başlayan ve şimdilik 2 milyona yakın kişiye bulaşan COVID-19, 5G teknolojisinin yaygınlaşmasını etkileyecek gibi görünüyor. Bugün itibariyle, 5G ağ dağıtımları; bağımsız olmayan 5G hizmetleri Sürüm 15‘e dayanıyor.

Sürüm 16 araçtan her şeye ve endüstriyel IoT dağıtımları için daha hızlı yükleme ve indirme hızlarıyla bağımsız 5G ağlarına odaklanacak. Sürüm 17 ise 5G giyilebilir cihazlar ve daha hızlı ağ performansı için özellikler ekleyecek iyileştirmeler. 3GPP’nin standartlaştırma çalışması, çeşitli 5G özelliklerinin nasıl çalışacağının ayrıntılarını özetlemek için uzman mühendislerden oluşan ekipleri kullanıyor.

COVID-19 salgını sırasında yüz yüze toplantı yapamamasına bağlı olarak, grup 16 Sürümü’nün üçüncü aşamasının Haziran 2020‘ye kadar dondurulmasını ve 17. Sürümü’nün üçüncü aşamasının Eylül 2021’e kadar dondurulmasını erteledi. Yani 5G’nin yaygınlaşması ve ilerlemesi yaklaşık olarak 1 yıl gecikecek. Büyük firmaların çalışanlarını evden çalışmaya yönlendirmesi tüm teknolojik gelişmeleri etkileyecek gibi görünüyor. Salgının en iyi ihtimalle 2020 sonunda sona ermesi ile çalışmalar hızla devam edecek. Ancak bu süreçte yaşanan kaybı geri getirmek maalesef ki mümkün olmayacak.

Peki, Türkiye Cep Telefonlarını uçuracak 5G Konusunda Neler Yapıyor?

Covid-19 salgını ve gündemin yoğunluğu sebebiyle geçtiğimiz ay içerisinde ne yazık ki BTK yetkililerine ulaşmakta zorlandık. Milletimizin büyük seferberlik içerisinde olduğu düşünüldüğünde bu durumun bir nebze de olsa normal olduğu düşünülebilir.

En son geçtiğimiz Aralık ayında 5G ile ilgili çalışmalarımızdan haberdar olmuştuk. Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi kapsamında Türk Telekom Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen çalıştayda, 5G yol haritası ile ilgili konular konuşulmuştu.
Programın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye’de son dönemlerde 5G’ye yönelik önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, “Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile 5G teknolojisine özel kritik şebeke donanım ve yazılımları geliştiriliyor” dedi.

Yatırımlar Devam Ediyor Cep Telefonlarını

4.5G yetkilendirmesi kapsamında mobil işletmeciler tarafından yılda yaklaşık 1,5 milyar liralık donanım ve yazılım yatırımı yapıldığını ifade eden Sayan, “Bunun en az yüzde 45’inin yerli ürünlerden temin edilmesi gerektiğini dikkate aldığımızda, pastadan ayrılan bu payın yerli üreticilerimiz tarafından iyi değerlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Sayan, 4.5G ile getirilen yükümlülüklerin başlangıç olduğuna dikkati çekerek, asıl hedefin 5G teknolojisine ilk geçen ülkelerden birinin Türkiye olması ve 5G şebeke ekipmanlarının önemli bir kısmının yerli kaynaklarla üretilmesi olduğunu bildirdi.

Mobil şebekeler üzerinden sınırlı ölçüde sunulan birçok servisin 5G ile daha hızlı, daha kaliteli, daha yaygın, daha yenilikçi olarak kullanıcılara sunulabileceğini vurgulayan Sayan, şöyle konuştu: “Son dönemlerde 5G’ye giden yolda ülkemizde önemli çalışmalar yürütülüyor. Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesinin (HTK) yürütmekte olduğu ve TÜBİTAK tarafından desteklenen Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile 5G teknolojisine özel kritik şebeke donanım ve yazılımları geliştiriliyor.”

Bakan Yardımcısı Sayan: Mart 2020’de Radyolink Ekipmanlarının Tasarımı Tamamlanacak

Proje kapsamında geliştirilen radyolink ekipmanlarının tasarımının tamamlanarak Mart 2020’de canlı şebekede test edilebilecek ve gelecek yılın haziran ayında şebekelerde kullanılabilecek duruma geleceği bilgisini veren Sayan, HTK tarafından yürütülen 5G projesine ULAK AŞ’nin de dahil olduğunu ve oluşan bu sinerji ve güç birliğiyle hedeflere en kısa zamanda ulaşılacağını söyledi.

Dünya devi firmaların tek bir marka etrafında ekosistemlerini oluşturduklarına değinen Sayan, “Bizim farklı markalarla hareket etmemiz imkansıza yakın. Bu nedenle yaptığımız bütün çalışmalara devam ederken bir taraftan da markalaşma çok önemli. Günümüzde, başını Çin ve ABD’nin çektiği 5G ve Ötesi teknolojilere yönelik dünyada bir teknoloji savaşı var. Bu savaşın farkında olarak biz de gereken tedbirleri almalı ve üzerimize düşen görevleri layıkıyla yerine getirebilmek için kamu, özel sektör, 3 büyük operatörümüz, HTK ve ULAK olarak üzerimize düşenleri hep birlikte yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

5G teknolojisine yönelik çabanın karşılığını bulabilmesinin firmaların geliştirdiği ürünlerin ticari şebekelerde kullanılmasıyla mümkün olabileceğini anlatan Sayan, gelecek dönemde altyapı ürünlerinin tedarikinde rekabetin ve yerli ürünlerin mevcut şebekelere entegrasyonunun sağlanmasını yakından takip edeceklerini dile getirdi.

Tabii ki bu durumun mücbir sebeplerden dolayı bir süre ertelendiği düşünülebilir.

Bakan Yardımcısı Sayan: Ortak Altyapıyı Önemsiyoruz

Sayan, vatandaşların 5G teknolojisini deneyimleye bilmelerine imkân tanıyacak kullanım senaryoları üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Buradaki temel hedef, 5G’nin ticari olarak ülkemizde sunulmaya başlamadan önce halihazırda yabancı tedarikçilerin ürünleri kullanılarak yapılan 5G denemelerine benzer uygulamaları, yerli ve milli ürünlerle yapabilmek” değerlendirmesinde bulundu.

5G altyapısının kurulmasıyla ilgili ilk test sahalarından birinin İstanbul Havalimanı olacağını ifade eden Sayan, diğer test sahalarının da İstanbul ve Ankara’da 5G vadileri olarak belirlendiğini bildirdi. Yerli ve milli ürünlerin ticari şebekelerde kullanılabilirliğini net olarak ortaya koyduktan ve dünya standartlarında ürünleri hazır hale getirdikten sonra 5G’ye yönelik frekans ihalesinin yapılacağını söyleyen Sayan, “Mükerrer yatırımların önlenmesi açısından ortak altyapı kullanımını önemsiyoruz. Gelecek yıl bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapılacak” dedi.

Başkan Karagözoğlu: 2020 Yılı 5G İçin Milat Olacak Cep Telefonlarını

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da programa katıldı. 5G şebekesi ve ekosisteminde yer alacak teknolojilerin tüm dünyada gittikçe görünür hale gelmeye başladığını ifade eden Karagözoğlu, “Dünyada 2020 yılının, 5G teknolojileri için önemli bir milat olacağını, ürünleşme açısından piyasada ilk önemli gelişmelerin ortaya çıkacağını öngördüğümüzde, ülkemizde de bu konuda gerekli adımların bir an önce hayata geçmesinin çok önemli olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
5G şebeke altyapısının endüstriyel uygulamalara ve internete bağlı nesnelere yaygın olarak hizmet vereceğini belirten Karagözoğlu, “5G’nin endüstrideki kullanımı konusunda araştırma, geliştirme ve üretim süreçlerini içeren ekosistemin oluşturulması ve sürdürülebilir olması da bir o kadar önem taşıyor.

Ülkemizin 5G teknolojilerindeki iç pazarının yabancı firmalara ve ithal ürünlere kaptırılmamasını teminen; nitelikli, uluslararası standartlara uygun, teknik üstünlüğe sahip ve fiyat rekabeti sağlayabilen ürünleri biran önce kullanıma sunabilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi’nin çok önemli bir görevi yerine getirdiğini dile getiren Karagözoğlu, “HTK, tam olarak bu görevi yerine getirmek üzere yola çıktı ve kısa sürede çok önemli çalışmalar yaparak başarılı ilerlemeler sağladı. Bu başarılı adımlar, bizim için çok önemli bir güven kaynağı oluştururken, ileride yapılacak çalışmalar konusunda da cesaretlendiriyor. Ülkemizde elektronik haberleşme sektöründeki işbirliğinin önemini dikkate aldığımızda, KOBİ’lerin işbirliği ile teşekkül eden HTK’nın sektörümüzdeki yegâne organizasyon olduğunu ve ülkemiz adına önemli bir misyonu yüklendiklerini belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Başkan Karagözoğlu: Yerli Ürün Kullanma Oranı Yüzde 15’lere Çıktı

“Yapılan tüm çalışmalarda burada hazır bulunan üç işletmecimizin projelere önemli katkıları, araştırma ve geliştirme safhasında üreticilerimizle işbirliği sağlamaları, yol gösterici olmaları, tecrübeli elemanları ile üzerinde çalışılan projeleri bir danışman ve bilirkişi olarak desteklemelerini çok önemli ve değerli bir kazanım olarak görüyoruz” diyen Karagözoğlu, “İşletmecilerimizin Kurumumuzca verilen deneme izinleri çerçevesinde sahada gerçekleştirdikleri çalışmalarda yerli üreticilerimiz ile deneyimlerini paylaşması, bilgi alışverişinde bulunmaları, yerli üreticilerimizin ürünlerini gerçek saha ortamında test ve entegrasyon amacı ile kullanabilmeleri, işbirliği kurulması açısından oldukça önemli. Çünkü 5G teknolojilerine yönelik verdiğimiz deneme izinlerinde, 1 yılı aşkın süredir HTK ve ULAK gibi yerli üreticilerimiz ile yapılan ortak çalışmaları her zaman göz önünde bulundurduk. Bu süreçte yapılan çalışmaları, elde edilen deneyimleri ve sonuçlarını, işletmecilerimizden ve HTK üyelerimizden yakın bir dönemde istiyor olacağız” açıklamalarında bulundu.

Mobil işletmeciler için asgari yüzde 45 oranında yerli ürün kullanma hassasiyetini vurgulayan Karagözoğlu, “Son dönemde bu oranın yüzde 1’lerden yüzde 15 oranlarına kadar çıktığını memnuniyetle görüyoruz. İşletmecilerimizin, yerli ürün için gösterdikleri çabalarını, KOBİ’lerimizi daha çok kapsayacak şekilde genişletmelerini, üretime yönelik kendi iç kaynaklarını ve yeteneklerini KOBİ’ler ile daha çok paylaşmalarını bekliyoruz” dedi.

Operatörlerimiz ve Ürün Sağlayıcıların Görüşleri Neler?

İlerleyen sayfalarımızda Operatörlerimiz Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un aynı zamanda üreticilerden Huawei ve Ericsson yöneticilerinin görüşlerini bulabilirisiniz. Açıklımlalar 5G konusunda ülkemizdeki son durumu gözler önüne seriyor. Güzel ve sağlam adımlarla yolumuza devam ediyoruz.

Turkcell Görüş

Türk Telekom Görüş

Vodafone Görüş

Huawei Görüş

Ericsson Görüş