Pandemi döneminde büyüyen ekonomiler arasında yer almak açıkçası pek kolay değil. Ancak hiç beklenmeyen bir ülke bu grupta yer almayı başardı. Hadi gelin konuyla alakalı tüm detaylara birlikte bakalım.
Küresel çapta ekonomik gelişmeler genellikle ticarete bağlıdır. Eğer Çin olmasaydı şu anda Avrupa ve ABD gibi ülkeler şu andaki zenginliğine kavuşamazdı. Bunun nedeni hiç şüphesiz tarihte olmadığı kadar yüksek bir ticaret hacminin bulunması. Bu yüksek ticaret hacmi sayesinde ülkelerin ekonomileri hızlı bir şekilde gelişebiliyor.
Bildiğiniz üzere Covid-19 salgını nedeniyle ticaret neredeyse durma noktasına geldi. Bu durum aynı zamanda ülkelerin büyüme rakamlarına olumsuz etki etti. Fakat Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan bir açıklama herkeste şaşkınlık yarattı
Büyüyen ekonomiler arasında iki sürpriz var
Zorlu pandemi döneminde büyüyen ülkeler açıklandı. Buna göre 1. sırada Çin yer alıyor. Ülkenin 2020 yılındaki büyüme oranı yüzde 6,5 oranında gerçekleşti. Böyle bir ortamda fazlasıyla yüksek bir rakam diyebiliriz. Türkiye ise dünyanın ikinci büyüyen ülkesi oldu. 2020 yılında yüzde 1,8 seviyesinde yükseliş yakalandı.
Çin bildiğiniz üzere dünyanın üretim merkezleri arasında yer alıyor. Her ne kadar pandemide büyük artış gösterse bile yine de ülkenin üretim merkezi konumu değişmiyor. Ayrıca burada sadece üretim yapılmıyor. Aynı zamanda çok kalabalık olan Çin halkı tüketimde önemli bir faktör konumunda.
Küçülen ekonomiler şaşkınlık yarattı
Dünyanın en güçlü ekonomileri olarak bilinen İngiltere ve ABD gibi ülkeler ne yazık ki 2020 yılında düşüş yaşadı. İngiltere yaklaşık olarak yüzde 7,8 düşüş ile birlikte tarihinin en zorlu dönemlerinden birisine girdi. ABD ise yine yüzde 3,4 seviyesinde düşüş yaşadı. Bu rakamlar gerçekten de kafalarda olumsuz bir tablo çizmek için yeterli.
Küçülen ekonomiler arasında ayrıca Hindistan, İtalya ve Kanada gibi ülkeler yer alıyor. Küresel çapta pandeminin çok olumsuz etkilere yol açtığı söylenebilir. Peki sizce büyüyen ekonomiler arasında Türkiye’nin yer alması neye işaret ediyor.
İlgili Haberler:
>> Özel Röportaj WatchGuard Yusuf Evmez: Ağ güvenliği konusunda kurumlara tavsiyeler
>> Sektörün İçinden: Erkut Göktan (Yeni normal de kanala ayak uydurmak)