Büyük verileriniz için buluttan faydalanma rehberi

Günümüzün rekabetçi iş dünyasında veri, başarı yolunda kritik bir değer. Veri, müşterinin tutumuyla ilgili bilgileri şekillendirebiliyor, operasyon kalitesi ve maliyetlerini geliştirmeye yardımcı olabiliyor, yenilikçi ürün özeliklerini destekleyebiliyor. Tüm bunların sonucunda karlılığı da artırabiliyor. Örneğin Climate Corporation, her gün 2,5 milyon konumdaki hava durumu ölçümlerini analiz ediyor ve büyük iklim modelleri üzerinde tahminlerde bulunuyor. Bu verileri, 10 trilyon hava durumu simülasyon noktası oluşturmak için 150 milyar toprak gözlemiyle birlikte işliyor. Bu analitiklerin sonucunda 3 trilyon dolar değerindeki global tarım endüstrisini kötü hava şartlarının finansal etkisinden koruyan bir sezonluk hava durumu sigorta programı oluşturuluyor. 

Popüler tüketici web sitesi ve mobil uygulama Yelp ise, her gün 100GB kayıt depoluyor ve “Bunu Görüntüleyenler Bunu Da Görüntüledi” tarzı web sitesi özelliklerini optimum hale getirmek için verileri sürekli olarak analiz ediyor. Böylece müşterilerin Yelp.com adresini ziyaret ettikleri her seferinde kişiselleştirilmiş bir deneyim edinmelerini sağlıyor. Bunlar verileri temel bir iş değeri haline getiren şirketlerin sadece iki örneği ve her gün daha fazla şirket, bulut bilişimden faydalanarak verilerinin altındaki gizli değeri keşfetmekte. 

Her tıklama,  beğenme, tweet, check-in, paylaşımla veri üretiyoruz. Bulut bilişim büyük miktarlardaki verileri analiz etme becerisi sağlıyor ve iş zekası elde etmek için kapasite veya bilgi işlem gücüyle sınırlanmıyor. Bulut, talep üzerine sanal olarak sınırsız bir kapasite sağlıyor ve şirketler sadece tükettikleri kaynaklar için ödeme yapıyor. Bunu yaparken toplam maliyeti azaltıyor, kazancı en üst düzeye çıkartıyor ve veri işlemeyi ölçek çapında hızlandırıyor. Esneklik, yani teknoloji altyapısı kaynaklarını talep üzerine genişletme veya küçültme becerisi, bulut bilgi işlemin maliyet faydaları sağlayan temel bir özelliği. Örneğin, Büyük veriyi klasik bir tesis kurulumunda işlemek için şirketler, gelecekte ihtiyaç duyabilecekleri maksimum güç kadarını devreye almalı. Büyük veriyi bulutta işlemek için şirketler, o sırada ne kadarına ihtiyaçları olduğuna bağlı olarak altyapı kaynaklarını genişletebilirler. Fiziksel sunucular ve depolama satın almak, tedarik etmek ve kurmak için haftalar veya aylarca beklemeleri gerekmez. Bulut bilgi işlem ile şirketler yüzlerce veya binlerce sunucuyu saatler içinde hazır hale getirebilir. 

Verilerinizden en iyi şekilde faydalanmanız, büyük veri analitiklerine ve bütün potansiyeline erişim sağlamak için bulut hizmetlerini nasıl kullanacağınıza dair aşağıda bazı basit ipuçları bulacaksınız: 

Verilerinizi Geliştirin

İyi verilere sahip olmak genellikle çok fazla veriye sahip olmaktan iyidir. Yanlış veya tutarsız veriler tutarsız sonuçlara neden olabiliyor. Doğru ve tutarlı veriler elde etmek için bu verileri zenginleştirmek önemlidir. Bu zenginleştirme temizlik, doğrulama, normalleştirme, sonuç çıkarma ve birleştirme faaliyetlerini içeriyor. Şirketler komut dosyaları ve programlar aracılığıyla verilerini programatik olarak zenginleştirebilir ancak fotoğraf etiketleme, katalog normalleştirme ve hatta yazım denetimi gibi bazı veri analizlerinde doğruluk için insan müdahalesi gerekli. Büyük veri analizi işlerini küçük görevlere bölmek hızlı bir şekilde tamamlanmalarını sağlıyor ve bilgisayarların kolayca yapmasının güç olduğu bir şekilde veri kalitesi ve güvenilirliğin farkına varıyor. 

Veri Kaynağınızı Buluta Yönlendirin

Felsefeniz mümkün olduğunca çok veri toplamak ve her şeyi ölçmekse, büyük bir depolama kapasitesine ihtiyacınız olacak. Bulutta depolama ölçeklendirilebilir, dayanıklı, güvenilir ve son derece kullanılabilir olmakla birlikte en önemlisi de uygun maliyetli olması. Bulut depolamanın diğer faydaları ise verileri dönemsel yığınlar halinde taşımak yerine bir buluta yönlendirmek, analiz için bilgi işlem kaynağına yakınlaştırmak ve gecikmeyi azaltmak. Buna ek olarak verileri bulutta depolamak, verilere her yerden ve her zaman erişim sağlayabilen ve verileri çıkarmak ve işlemek için aynı kullandıkça öde, talep üzerine kaynaklardan faydalanabilen iş ortakları ve diğer paydaşlarla paylaşımı kolaylaştırıyor. 

Esnek Bir Süper Bilgisayar Kullanarak Verilerinizi Paralel Olarak Analiz Edin

Büyük Veri analizini verimli bir şekilde gerçekleştirmede en büyük zorluklar arasında donanımın kurulumu ve yönetimi, esnek bir şekilde aşağı ve yukarı ölçeklendirme kapasitesi ve birden fazla kaynaktan veri toplama bulunuyor. Açık kaynaklı Hadoop platformu ve araç ekosistemi, büyüyen veri hacimlerini düzenlemek için yatay biçimde ölçeklendirilebilir olduğundan ve aynı ortamdaki yapılandırılmamış ve yapılandırılmış verileri işleyebildiğinden bu sorunları çözmeye yardımcı olabilir. Hadoop, istatistiksel paketler ve çeşitli programlama dilleri gibi birçok teknolojiye entegre olarak karmaşık veri analitiklerini düzenleyebilir. Bulutta Hadoop, yerinde Hadoop kurulumu oluşturma ve yönetme maliyeti ve karmaşasını ortadan kaldırıyor. 

İki Katmanlı İşleme Modeliyle Toplu Verilere Gerçek Zamanlı Olarak Erişim Sağlayın

Büyük ölçekli veri analitiklerini kolay bir şekilde yapmak için verileri iki katmanda optimum hale getirin. Öncelikle büyük veri setlerini paralel olarak analiz etmek için bir Yığın katmanı kullanın ve ardından toplanan verileri Sorgu katmanı denilen NoSQL veri deposunda depolayın. Bu formatta veriler girdi üzerinde düzenlenip endekslendiğinden şirketler, büyük veri setlerini sürekli ve gerçek zamanlı olarak sorgulayabilir. Bu özellikle büyük verilerinizi görselleştirmek istediğinizde kullanışlı olacak.

 LENOVO EN YENİ TABLET VE BİLGİSAYARLARINI GÖRÜCÜYE ÇIKARTTI