İnternet üzerinde video izleme oranlar günden güne artmaya devam ediyor. Biz de bu alanda faaliyet gösteren Medianova şirketinin CEO’su Serkan Sevim ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
Medianova kimdir ve Türkiye’de ne gibi faaliyetler yürütüyor?
2005 yılında ABD’de kurulan Medianova, sahip olduğu geniş bilgi birikimi ve profesyonel ekibiyle küresel çapta “streaming” ve bulut bilişim çözümleri sunuyor. Medianova video ve audio streaming, Live TV encoding ve internet streaming alanında benzersiz ve geniş bir çözüm yelpazesine sahip. Günde 1,5 milyar işlem yapan platformları ile Türkiye’nin lider servis sağlayıcısı Medianova, e-öğrenmeye yönelik streaming hizmetleri de sunmakta olup, farklı sektörlerdeki kurumların ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş katma değerli çözümler geliştiriyor. ABD ve Türkiye’de yürüttüğümüz faaliyetlerimizi hem B2B hem de B2C’yi kapsayan bir anlayış ve inovatif bakış açısıyla sürdürüyoruz.
Bizlere Bulut Bilişim Çözümleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Medianova olarak ‘Türkiye’nin En Büyük Streaming ve Bulut Bilişim Servis Sağlayıcısı’ konumundayız. Şu anda günlük 1,5 milyar civarında işlem yapan büyük bir platformumuz var. Video ve audio streaming, Live TV encoding ve internet streaming alanında benzersiz ve geniş bir çözüm yelpazesine sahibiz. Burada bir konuyu özellikle vurgulamak istiyorum. Benzerlerimizden çok farklı bir pozisyonda bulunuyoruz. Biz teknoloji üreten bir şirketiz. Türkiye’de bu tür şirketlerin sayısı bir elin parmakları kadardır. İhracat gelirlerimiz ve ithal ikamemiz ile ülkenin cari açığını finanse eden yapıdayız. Platform olarak bir kaç rakam vermek gerekirse, gün içinde anlık olarak 200.000 kişi Medianova platformunda işlem yapıyor.
MNCloud adını verdiğimiz bulut depolama platformumuz, 100 milyon dosyayı geçerek alanında bir rekor kırmış bulunuyor. İthal depolama çözümlerinin piyasanın yüzde 90’ını oluşturduğu bir ortamda, MNCloud’un tamamının Türk mühendisler tarafından oluşturulmuş olması Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleşti.
Türkiye’de internet kullanım oranları gün geçtikçe artıyor. Sizce Türkler interneti bilinçli mi kullanıyor?
İnternet bütün dünyanın nasıl çalıştığını, nasıl eğlendiğini, iletişim süreçlerini ciddi anlamda değiştiriyor. Bu kullanım sürecini tüm dünya ve Türkiye olarak öğreniyoruz diyebiliriz. Konuya online video penceresinden bakarsak, eskiden sadece 1-2 dakikalık komik videolar seyrediliyordu. Bugün uzaktan eğitim ve film gibi içeriklerle video tüketim alışkanlıkları çok değişti. Bütün bunlara bir olgunlaşma süreci olarak bakmak daha doğru olur diye düşünüyorum.
Medianova olarak gelecekte sunacağınız yeni servisler var mı? Bunlardan biraz olsun bahsedebilir misiniz?
2006 yılında Content Delivery Network (CDN) işini Türkiye’ye getirirken son derece heyecanlıydık. Geçen süre de bizi yanlış çıkarmadı. Bugünlerde “Aksela” markası ile bir Dinamik Site Hızlandırma Servisi çıkarıyoruz. Bu yeni platform CDN’e ek olarak çalışıyor. Dinamik bir web sitesinin HTML kodunu anlık olarak yeniden yazarak site boyutunu düşürüyor. Ayrıca tarayıcının sevdiği şekilde yaptığı optimizasyonlar ile sitenin %47’ye varan oranda daha hızlı yüklenmesini sağlıyor. Bu da memnun kullanıcı, arama sonuçlarında daha yüksek sıra ve daha yüksek performans olarak fayda sağlıyor.
Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da bir etkinliği canlı yayınladınız. Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Medianova, gelişmiş altyapısı ile internet üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayınlara bir yenisini daha ekleyerek 16 Kasım Cumartesi günü düzenlenen TEDxYouth@Diyarbakır etkinliğini internetten canlı olarak yayınlandı. “Umudumuz gençlik” başlığıyla 12-16 yaş grubuna yönelik olarak düzenlenen etkinliğin konuşmacılarından biri de bendim. Öğrencilik yıllarımda başlayan girişimcilik serüvenini Diyarbakırlı gençlerle paylaştım. Bu konuda oldukça iyi geri dönüşler aldığımı da belirtmeliyim.
Medianova daha önce de İstanbul TEDxRESET ve İzmir TEDxAlsancak etkinliklerinin internet canlı yayınını gerçekleştirmişti. Türkiye’deki TEDx yayınları, Medianova’nın internet üzerinden canlı yayın yapmayı son derece kolaylaştıran anahtar teslim canlı yayın platformu Yayınmatik aracılığıyla gerçekleşiyor. Yayınmatik, organizasyon, toplantı, konser, kongre, şirket içi eğitim gibi aktivitelerin, portal, web sitesi ya da Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sitelerinden canlı yayınlanmasını sağlıyor.
2014 yılından beklentilerinizi bizimle paylaşır mısınız?
2014 yılı Türkiye’de ve yurtdışında büyümeye devam ettiğimiz bir yıl olacak. Medianova olarak artık 35 kişilik bir ekibe sahibiz. CDN ve site hızlandırma sektöründe bu kadar büyük bir ekip ile çalışan tek şirketiz. Bu kurumsal ve sürdürülebilir yapımız ile büyüme ve ürün geliştirme yönünde daha sağlam adımlar atacağımızı öngörüyorum.