Bir Çiçeğin Fotoğrafı Günde 90 Milyon Tıklama Alıyor

İlgi çeken çiçeğin fotoğrafı hakkındaki bir numaralı talep Hindistan’dan

Wikipedia’da bir mor renkli çiçeğin fotoğrafı bilinmeyen bir nedenle günde 90 milyon hit alıyor. Bunun sebebini Wikipedia yöneticileri dahil kimse çözemedi.

Wikipedia’da yer alan gayet sıradan bir çiçeğin görüntüsü Hindistan’da büyük ilgi toplamış gibi. Ne var ki kimse bunun nedenini anlamış değil. Bu tek görüntünün Wikipedia’nın veri merkezlerinden birinde 90 milyon tıklama aldığı çalışanların dikkatini çekti.

Sonuçta Wikimedia’da makine öğrenimi direktörü Chris Albon konu ile ilgili Twitter aracılığıyla konuştu. Albon, aşırı boyutta ilgi çeken bu çiçeğin durumuna dikkat çekti. “Sürmekte olan bir gizem hakkındaki veriler gerçek. Üstelik veri merkezlerimizden birine gelen toplam talebin %20’si sadece bu çiçek görüntüsü için gerçekleşiyor” dedi. Albon bunun sebebini kimsenin anlayamadığını ekledi.

 

“Peki bu çiçeğin türü nedir?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Bu çiçek, aster ya da latince adıyla Symphyotrichum novi-belgii. Çiçeğin ülkemizde yıldızpatı ismiyle bilinen bir türü de mevcut. Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerinde çayırlarda görülen bir çiçek. Bu çiçek bölgede oldukça yaygın ve ekstra bir özelliği olmayan bir bitkidir. Çiçeğin bilgilerinin yer aldığı Wikipedia sayfası da oldukça sade ve özel olmaktan uzak görünüyor. Lakin bu ilginin bir sebebi olmalı.

İlgi çeken çiçeğin fotoğrafı hakkındaki bir numaralı talep Hindistan’dan

Yayınlanan bilgilere göre bu fotoğrafa olan büyük ilgi Hindistan’daki çeşitli İnternet servis sağlayıcılarından geliyor. Bu ülkeden çiçek görseline günde 90 milyon ziyaret gerçekleşiyor. Bununla araştırmalar çiçeğe olan ilginin sırrı üzerinde devam ediyordu. Sonuç olarak uzmanlar yaşanan bu durumun nedeni hakkında bir mantık kurmayı başardı. Kısacası tüm bu ilginin fotoğrafın Hindistan’da çok kullanılan bir uygulamaya eklenmesinden geldiği ortaya çıktı.

Wikipedia’da yer alan resimlerin çoğu telif hakları bakımından da oldukça özgürdür. Bu nedenle bu resimleri ücretsiz olarak kullanabilir, çoğaltabilir ve değiştilebilir. Bu özgürce kullanılabilen resimlerin birçoğu Wikimedia Commons’tan gelir. Bu nedenle ülkedeki popüler bir uygulamanın resmin bir bağlantısını kendisine eklemiş olması muhtemel.

Bu olayı takiben yapılan araştırmaların bazılarında ise 2020’nin Temmuz ayından itibaren Singapur’daki bir sunucuya büyük bir trafiğin gerçekleştiği ortaya çıktı. Oysaki bu fotoğrafın bundan önceki trafiği yüzlerle sayılıyordu. Sonrasında fotoğrafa olan ilgide ani bir artış yaşandı. Ağustos ayına kadar görsel 75 milyon trafik çekmeye başladı. Wikimedia şimdilik fotoğrafı kullanan uygulamanın ismini paylaşmadı. Bu soru gizemini korumaya devam ediyor. Bunun yanında sitenin Singapur sunucuları tarihi trafikler ölçmeyi sürdürüyor.

Diğer haberler:

>> Parola Yöneticisi Kullanmak Güvenlidir! İşte Sebepleri:

>> Outlook Giriş Nasıl Yapılır? İşte En Kolay Yöntem