Microsoft Ankara Zirvesi 2016’nın açılışını yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Bilişimin hayatımızın her alanında yaşanmaya başladığının altını çizen Yıldırım “ister terzi, bakkal ve çiftçi olalım, teknolojinin bir tarafında yer almak zorundayız. Artık herkesin telefonu var. Fakat bu telefonları ses için çok fazla kullanmıyoruz. Kullanım oranında yüzde 10 ses kullanımı varken yüzde 90 iş yapıyoruz. Artık İletişim ve internet evimizin bir üyesi haline geldi. Gittikçe bu daha da artacak. Daha yolun başındayız. Ne iş yaparsak yapalım, nereye gidersek gidelim Bilişim bizim en büyük yoldaşımız, en büyük arkadaşımız olmaya devam ediyor.
Geniş bant kullanımında Türkiye 20 binden 49 milyona erişmiş durumda. Bu oran dünya oranının üzerinde ve Avrupa’ya çok yakın. Mobil abone sayımız 74 milyonu geçti. İnternet kullanıcı sayımız 10 yıl önce yüzde 6 iken şimdilerde yüzde 56 seviyesine erişmiş durumda. İnternet servis sağlayıcıların sayısı 8-10 kat artmış durumda. E-Devlet kullanımı 2009’dan bu yana yürürlükte yaklaşık 29 milyon kişi bu uygulamadan hizmet alıyor. 1425 farklı hizmet E-Devlet kapısından sunuluyor. Bu sayı gün geçtikçe artacak.
E-Ticaret kısa sürede 900 milyondan 20 milyar seviyesine yükseldi. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde BT teknolojilerine dayalı ciro artışı 20 milyar TL den 76 milyar TL ye yükseldi. Bütün bunları niye söylüyoruz; bilişim dünyasında gelişmeler baş döndürücü bir hızla devam ediyor. Her an her saniye yeni bir ürün veya teknoloji yatırımı dünyada tanıtılıyor ve kullanıma sunuluyor. Bu gelişmelerin ardında kalmamak için akıl terine daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor. Nüfus yapımız buna uygun. Geleceğin Türkiye’sinde bu genç nüfusun bilgi toplumunda daha öne çıkarmak için yeni yollar bulmalıyız. Bu bağlamda Türkiye’de bizimle aynı yolda yürüyen yerli ve yabancı firmaların bizlerle çalışmalarını ve daha fazla yatırım ve daha fazla gayret göstermelerini bekliyoruz.
Gerek kamu, gerekse özelde bilişimle ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bilişim sektörüne yapılan bir birim yatırımın ülke büyümesine 2 birim olarak yansıdığını belirtmek istiyorum. BT konusunda Türkiye’nin gelecekte çok büyük bir potansiyelin olduğunu bilinmesini istiyorum.
Microsoft’un gerek ülkemizde gerekse bölge de yaptığı çalışmaların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda 79 ülkeyi kapsayan merkezin Türkiye’de olması bizim için çok anlamlı. Ancak bu yatırımları çok daha ileriye taşımasını ve elinde olan fırsatı çok daha iyi değerlendireceğine inanıyorum.
Eğer ülkede istikrar ve güçlü bir siyasi irade yoksa yatırımı o ülkeye kolay kolay gelmez ve yatırım yapmaz. 2003 yılı öncesi Türkiye’de 3 milyar dolarlık yabancı yatırım yapılırken şimdilerde 16 milyar doları geçmiş durumda. Microsoft başta olmak üzere birçok bilişim firmasının Türkiye’de görünürlüklerini ve varlıklarını çok daha iyi bir yere götürmek için potansiyel var” dedi.