Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en köklü kamu bilişim etkinliği olan “TBD Kamu-BİB, kamu özel sektör buluşmasının 18’incisi 19-22 Mayıs 2016 Xanadu Otel Antalya’da yapılacak. 2023 ve Ötesi “Akıllı Üretim, Verimli Devlet” ana temalı TBD Kamu-BİB’18’de kamu verilerinin paylaşılmasından akıllı şehirlere, büyük veri uygulamalarından siber güvenliğe kadar birçok güncel konu uzman isimler tarafından her yönüyle değerlendirilecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Dijital Türkiye Platformu tarafından da desteklenen 18’inci TBD Kamu-BİB’de Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşümü konusunda öne çıkan ve katma değeri yüksek kamu projeleri de ele alınacak. Alanında uzman kamu ve özel sektörün üst yöneticilerinin görüş ve tecrübelerini paylaşacağı iki gün sürecek etkinlik kapsamında çağrılı konuşmacıların yanı sıra Türkiye’nin Sayısal Gündemi ile ilgili davetli konuşmacıların katılacağı paneller düzenlenecek.
2023 ve Ötesi “Akıllı Üretim, Verimli Devlet” ana teması doğrultusunda TBD Kamu-BİB bünyesinde oluşturulan 4 çalışma grubu raporlarını sunacak. TBD Kamu-BİB’18’de “Kamu Verisi Kullanılarak Geliştirilen Akıllı Uygulamalar”, “Kamu Verisinin Paylaşılması Politika Ve Mevzuatı”, “Kamu BT Projelerinin Yarattığı Ekonomik Değer”, “Büyük Veri Uygulamaları” ile “Büyük Veri ve Siber Güvenlik” konuları bütün yönleriyle masaya yatırılacak.
Bu kapsamda TBD Kamu BİB’18 “Kamu Verisi Kullanılarak Geliştirilen Akıllı Uygulamalar” panelinde belediyelerin akıllı uygulamalar kapsamında gerçekleştirdikleri proje ve çalışmaları ile kalkınma ajanslarının teşvikleri konularında bilgi paylaşımları yapılacak. Özel sektör katılımcıları ise ulusal ve uluslararası boyutta gerçekleştirilen projeler konusunda bilgi verecek.
Özellikle Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi sırasında tekrar gündeme gelen siber güvenlik konusu da TBD Kamu BİB’18’in ana konularından biri olacak. Uçak krizini takip eden günlerde Türkiye’deki birçok banka ve kamu kurumunun sitelerine siber saldırılar düzenlenmiş, sitelere ulaşım belli bir süre için yavaşlamıştı. Siber güvenliğin bireysel, kurumsal ve toplumsal olarak her alanda hayatımızı etkileyen yatay bileşen olduğunun vurgulanacağı “Büyük Veri ve Siber Güvenlik” panelinde büyük verinin üretilmesi, paylaşılması ve saklanması aşamalarında güvenliğinin sağlanmasının önemi ve alınabilecek önlemler tartışılacak.
Siber güvenliğin ülke genelinde sürdürülebilirliği için, ulusal seviyede siber güvenlik ekosisteminin nasıl oluşturulacağı ve siber güvenlik farkındalığının yaratılmasının önemi dile getirilecek.
18. TBD Kamu BİB’de son dönemin en gözde bilişim teknolojisi konularından biri olan “Büyük Veri Uygulamaları” da ele alınacak. Yeni bir ekonomiyi beraberinde getiren “Büyük Veri” dünya çapında şimdiden yıllık 50 milyar doların üzerinde değere sahip bir sektöre dönüşmüş durumda ve önümüzdeki yıllarda da hızla büyümesi bekleniyor.
İnternete bağlı olarak çalışan milyarlarca cihazın her an her saniye kaydettiği devasa miktarda veriyi ifade eden “Büyük Veri” kavramı kamu özelinde farklı bir önem taşıyor. Özellikle kamu büyük verisinin işlenmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesi ile hayatın her alanında işe yarayacak uygulamalar geliştirilebiliyor.
Kamuda “Büyük Veri”nin kullanımı ile sosyal güvenlik, sağlık, vergi, güvenlik gibi alanlarda yenilikçi birçok uygulamanın geliştirilmesi mümkün olacak. Örneğin sağlık alanında önleyici tıp uygulamaları geliştirilebilecek. Sürekli olarak her bölgeden alınacak olan hastalık verileri anlık olarak karşılaştırılarak herhangi bir salgını daha ortaya çıkmadan tespit edip engellemeye yarayacak bir uygulamanın geliştirilmesi mümkün olacak.
TBD Kamu BİB’18 kapsamında düzenlenecek panelde verinin ekonomik değere dönüşmesinin ülke ekonomisi açısından önemi de ele alınacak. Panelde özellikle özel sektörden ulusal ve uluslararası başarılı uygulamaların kamu ile paylaşımı ve farkındalık yaratılması amaçlanıyor.