Bilişim sektörü, çağımızın son derece popüler, hızlı değişen ve gelişen bir alanı olduğu için, insan kaynakları talepleri de yıldan yıla ufak da olsa değişiklikler gösteriyor. Ülkemiz açısından bakıldığında ise bu son yıllarda iyice belirgin hale geldi.
Günümüzde, insan kaynakları bir firmanın en önemli varlığı olma yolunda. Özellikle de, bilişim alanı bu konuda diğerlerine göre bir adım öne çıkıyor.
2015’de Yazılımcı Talepleri Liderdi
Ülkemizde çok uluslu donanım ve yazılım firmalarının ağırlıklı olduğu sektör yapılanması olması nedeniyle, buna uygun bir talep olduğunu ancak son yıllarda yerel yazılım firmalarının öne çıktığını görüyoruz. 2015 yılına baktığımızda her zamanki gibi en çok yazılımcı arayışımız olmuş, yazılımcılardan da en çok .net yazılım mühendisi aramışız. Arkasından java yazılım mühendisleri geliyor. Türkiye’deki çok uluslu firmaların satış organizasyonları da sürekli gelişiyor, dolayısı ile satış pozisyonu talepleri, her daim bilişim sektörünün sıcak arayışları içerisinde.
Yazılım kategorisinden ayrı koymayı tercih ettiğimiz mobil yazılım geliştirici arayışları ise üçüncü sırada yer alıyor. Büyüyen, teknoloji tarafında yeni yapılanmaya giden, teknolojinin yetkin yönetim ile yönetilmesinin önemini gören şirketlerin CTO / IT Manager ve hatta son yıllarda oluşmaya başlayan CDO (Chief Digital Officer) taleplerini de önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkmış durumda. “Analist” ve “Proje Yöneticisi” pozisyonlarının önceki yılların trendinde ilerlediğini de belirtimemizde fayda var.
Yazılımcı yanında, uygulamacı taleplerinin arttığını da söylemeliyiz. Özellikle SAP modül danışmanlığı konusunda ülkemizde önemli bir birikim var. Öyle ki, Mercedes gibi bir firma, kendisi dışındaki ikinci IT merkezini bu nedenle ülkemizde açtı, SAP Abap danışmanı arayışı sıcak konulardan biriydi.
Bu arada şirketlerin e-fatura, e-defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu, bu alanda hizmet veren şirketlerin artmasına ve organizasyonlarının agresif bir büyüme gerçekleştirmesine yol açtı. Dolayısıyla pazarda bu alanda deneyimli insan kaynağı temini konusundaki rekabet 2015 yılında artış gösterdi.
Yapılan insan kaynakları araştırmasına göre bir başka gelişme, talep derinleşmesi olarak görüldü; Scrum Master, Fullstack Developer gibi dikey pozisyonlar gelmeye ve çoğalmaya başladı.
Özellikle e-ticaret alanındaki firmalarda fonksiyonel bireyler önem kazandı. Yani bir analistin UX/UI konularında da tecrübeli olması ya da aynı zamanda kod yazabiliyor olması önem kazandı.
Trend olarak çevikleşen firmalarda Agile Dönüşüm Yönetici’leri, Product Manager’lar, Scrum Master ‘lar geleneksel yöntemlerle yönetilen firmalardaki proje yöneticisi arayışlarının önüne geçti.
Bilişim Sektöründe Pazarlama Yapılanmaları Gelişiyor
2015 taleplerinde dikkat çeken başka bir alan Pazarlama oldu. Çok uluslu yapılanmaların pazarlama faaliyetlerinin genellikle yurtdışı merkezli olması, B2B firmaların ağırlıklı olması ve yerel firmaların daha küçük organizasyonlarla çalışmayı tercih etmeleri gibi nedenler dolayısıyla, bilişim alanında pazarlama yapılanmaları küçük kalmıştı. Bunun değişmeye başladığı görülüyor.
GSM operatörleri ve bireysel pazara hitap eden şirketler bu kapsamın dışında çünkü onlar uzun yıllardır pazarlama fonksiyonlarını güçlü tutuyorlar.
Pazarlama alanında dikey bir uzmanlık olan Digital Pazarlama da 2015 içinde çok aranan fonksiyonlardan biri olmuş durumda.
Aktoros şöyle diyor : “Sosyal medyanın ve dolayısıyla diital pazarlamanın ağırlık kazanması, klasik pazarlama faaliyetlerinin önemini de gündemde tutuyor”.
2016’da Hangi Kariyer?
2015 taleplerine bakıldığında, bazı alanlarda arz-talep dengesinin bozuk olduğu ve talep olduğu halde, bu konuda insan kaynağının eksik olduğu görülüyor.
Günnur Aktoros : “Zaman zaman çok güçlü eğitimler almış arkadaşlarımız geliyor. Kariyerlerinin çok kıymetli olduğunu gördüğümüz halde değerlendiremediğimiz durumlar oluyor. Bu nedenle 2016’da kariyerlerini yükseltmek isteyen arkadaşlara, pazardaki talebi anlamaları ve o yöne yönelmeleri tavsiyesinde bulunuyoruz.” diyor. TALENTRA’ya gelen taleplere göre, çok aranmasına karşın uzmanlık kaynakları yetersiz olan kariyer alanları şunlar;
•Java Developer,
•Android, IOS Developer,
•Digital Marketing,
•Fullstack Developer,
•CRM Developer,
•Scrum Master
Bu pozisyonların yanısıra 2016’da en çok talep alacak alanlardan birisi “Bilgi Güvenliği” olacak. Özellikle yılın son günlerinde yaşanan siber saldırılar, bu konunun önemini ortaya koydu. Geçtiğimiz yıllarda da talebi güçlü idi ama bu sene daha çok talep olacağını ön görüyoruz.
Bu alanlar dışında, her zaman aranan pozisyonların aynı düzeyde devam edeceği düşüncesi baskın durumda. Mobil teknolojiler ve Büyük Veri sıcak konular olmaya devam ediyor. Java, C++, Ptyhon yazılım dillerinde yetkin deneyim, SAP modüllerinde danışmanlık deneyimi, CRM, BI uzmanlık alanları, iş bulma şansını arttıracak diğer alanlar olacaktır.
Yetkin İnsan Kaynaklarına Nasıl Ulaşılır?
Özellikle çok donanımlı ya da potansiyeli yüksek insan kaynağı birçok farklı yerden teklif alabiliyor. Dolayısı ile o kişiyi almak isteyecek şirketin kuvvetli bir işe giriş paketi teklif etmesi gerekiyor.
Aday bulma süreci çok uzatılmamalı. Süreç de çok empati kurularak yönetilmeli. Doğru aday çok kritik olduğu ve uzun vade getirisi çok olacağı için, önerimiz bütçenin piyasa değerlerini gözeterek belirlemesi yönünde.
Yetkin Kişiyi İşe Almanın Taktikleri:
İnsan kaynakları konusunda firmaların hatalı davranabildiği alanlar olmuyor değil. Bazen doğru yetkinlikte elemanın bulunmasına karşın, işe alım aşamasında hatalar yapılıyor ve bu hatalardan kaçınmak için dikkat edilmesi gerekiyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz.