Ay tutulması bu geceyi yarına bağlayacak olan saatlerde başlayacak. Yılın üçüncü tutulması, sabaha kadar sürecek. Çıplak gözle görülebilecek olan tutulma ne yazık ki ülkemizden görülemeyecek.
Tam Ay tutulması şeklinde olmayacak olan bu “Parçalı Ay tutulması“, Amerika kıtasından, Afrika’dan ve Avrupa’dan çıplak gözle bile izlenebilecek. Bu tutulma, Afrika’nın büyük bir bölümünden, Avrupa’nın batısından, Antarktika’dan, Atlantik Okyanusu’ndan, Kuzey ve Güney Amerika’dan gözlemlenecek. Dünyanın büyük bir bölümünden izlenebilecek olan tutulmayı ülkemizden gözlemleyemeyeceğiz.
Yılın üçüncü Ay tutulması, bu gece saatlerinde başlayacak ve sabah saatlerine kadar devam edecek. 4 Temmuzu 5 Temmuz gününe bağlayan bu gece saat 03.00’te başlayacak olan tutulma, yaklaşık olarak saat 05.55’e kadar devam edecek. Tutulma dolunayla birlikte gelecek.
Ay tutulması nedir?
Ay tutulması, kendi yörüngesinde turlayan Ay’ın Yer’in (Dünya’nın) gölgesine düşmesi anlamına geliyor. Yani, Dünyamızın uydusu olan Ay, Dünya’nın gölgesine girerek Güneş’ten aldığı parlaklığı kaybediyor. Tutulma, dolunay dönemlerinde ve Ay’ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda oluşuyor. Bugün gerçekleşecek olan parçalı Ay tutulmasının ise, Ay’ın yalnızca bir kısmının Dünya’ya ait kısmi gölge konisinin (Penumbra) içerisine girmesi sonucu olduğunu belirtelim. Bu gök olayı, çıplak gözle veya teleskop / dürbün yardımıyla izlenebilir.
Ay tutulmalarının tarihleri
Yarın sabaha karşı gerçekleşecek olan parçalı Ay tutulması ile yılın üçüncü tutulması gerçekleşecek. 2020’nin dördüncü ve son parçalı Ay tutulmasının, 30 Kasım günü Greenwich Zamanı’na göre 07.30 – 11.56 saatleri arasında gerçekleşeceği açıklandı. Kasım ayı Ay tutulmasını da ülkemizden izlemek mümkün olmayacak.
İlk iki Ay tutulmasını Ocak ve Haziran aylarında ülkemizden de gözlemleyebilmiştik.
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi / NASA, ayrıca bu gece dolunay ile birlikte Jüpiter ve Satürn gezegenlerinin bir arada görüneceğini açıkladı. Bu gece tam bir gök olayları günü olacak! Vega, Deneb ve Altair adlı üç parlak yıldızdan oluşan “yaz üçgeni” göksel şölen yapacak. Yaz üçgeni, doğu ufkundan yükselerek ilerler.
Bu üç yıldız birleştirildiğinde bir üçgen oluşur. Özellikle ülkemizin de yer aldığı enlemlerde yaz üçgeni yaz aylarının başlangıcını simgeleyerek geceleyin baş ucu noktamızdan geçer.
>> NASA Ankara Fotoğrafı- Ankara’da Gece Başlıklı Fotoğraf Paylaşıldı