Ay hâlâ merak edilen bir uydu. Her ne kadar uzay turizmi başlığı altında Mars için planlar ve projeler açıklansa da, Ay’ın cazibesi her geçen gün artıyor.
Ay, bildiğiniz gibi Dünya’nın tek doğal uydusu. Şimdiye kadar pek çok görev yapıldı, araştırmalar yapıldı. Peki bundan sonra ne olacak? Würzburg Üniversitesi’ndeki bilim adamları, Ay’ın mağaralarında keşif yapabilmek amacıyla yeni bir robot üzerinde çalışmalarda bulunuyor.
Bu robotun çok dayanıklı olması gerektiğini belirten yetkililer, etrafına 360 derece çekim yapabilecek kameralar, ortamı algılayabilecek sensörler ve haritalandırma yapabilecek ek düzenekler hazırlıyor. Böylece robot, mağaraların iç kısımlarını detaylıca inceleyerek veri toplayacak ve bu veriler analiz edilecek. Belki de bu çalışmalar neticesinde radyasyon ya da aşırı sıcaklık gibi etkenlerin olmadığı, yaşama daha uygun bölgeler de keşfedilebilir.
Bu arada, robotun isminin de DAEDALUS olduğunu belirtelim. Yalnızca 46cm büyüklüğünde, şeffaf bir topu andıran bu robot, European Space Agency (ESA), yani Avrupa Uzay Ajansı’na göre önümüzdeki yıllarda muhtemel bir Ay Kolonisi projesinin temellerini atabilir.
Ay’ı merak eden başkaları da var
Japon girişimci Yusaku Maezawa, 2023 yılında Ay’a gitmeyi ve orada vakit geçirmeyi planlıyor.
“En çok beklediğim şey, Dünya’yı, büyük mavi gezegenimi kendi gözlerimle görebilmek. Belki de Ay’ın karanlık tarafındayken Dünya’nın doğuşunu da izleyebiliriz, tıpkı güneşin doğuşu gibi.”
Bu yolculuk esnasında yanına birkaç gönüllü de almak isteyen Maezawa, işin teknoloji tedariği tarafında da SpaceX ile yol alacak.
“İlk sivil Ay Görevi” olması beklenen bu projeye “dearMoon” deniyor. Kullanılacak roket ise, Starship.
Konu hakkında düşüncelerini paylaşan Elon Musk, bu görev için kendilerine fazlasıyla güvendiklerini söylüyor. Zaten 2023’e kadar, yani bu görevden öncesinde de StarShip ile Orbit’in dışına çıkılacağı pek çok başarılı çalışma hedefi var.