Apple, sanal asistanı Siri’yi geliştirmek ve daha kullanışlı hale getirmek için 2016 ile 2020 arasında ciddi satın alımlar yaptı ve buna devam edecek.
Siri, güncel Apple ürünlerinde yer alan bir sanal asistan. Hava durumu bilgisinden kur bilgilerine kadar merak ettiğiniz pek çok konuda size yanıtlar verebiliyor. Hatta can sıkıntınızın olduğu bir an, onunla bir süre geyik sohbetler bile çevirebiliyorsunuz. Tabii tüm bu detayların arkasında ciddi çalışmalar söz konusu.
GlobalData firması tarafından yeni yayınlanan bir rapor, Apple’ın Siri için 2016 ile 2020 yılları arasına pek çok firma satın aldığını gösteriyor. Öyle ki, satın alma rakamları itibarıyla Apple birinci.
Listenin ikinci sırasında, İrlandalı danışmanlık şirketi Accurate yer alıyor. Üçüncü sırada Google, dördüncü sırada Microsoft ve beşinci sırada da Facebook var. Yani en çok satın alım yapan 5 firmanın dördünü Amerikalı şirketler oluşturuyor.
Dikkat çekici bir detay ise, 4 Amerikalı şirket toplamda 60 tane yapay zekâ şirketi satın almış ve bu şirketlerin 25 tanesi Apple’a ait. Bu ciddi bir rakam ve Apple’ın yapay zekâ platformuna ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Biraz daha detaya inmek gerekirse…
Örneğin, makine öğrenme startup’ı Inductiv, Siri’nin veri kullanımının geliştirilmesi için satın alındı. Voysis isimli ses teknolojileri startup’ı ise, sanal asistanın doğal konuşma dilini daha iyi anlayabilmesi için alındı. PullString firmasının satın alınma amacı ise, iOS geliştiricilerinin Siri’yi daha kolay kullanabilmesi. Tabii şunu da belirtmekte fayda var. Apple, her yaptığı satın alma işlemini halka açık duyurmuyor. Yani burada bahsedilen şirketlerden çok daha fazlası olabilir.
Yine de, şu an Siri’nin “alışveriş” konusunda ilk sırada geldiğini söylemek güç. Google Assistant ve Amazon Alexa gibi sanal asistanların alışveriş konusunda biraz daha önde ve daha tercih edilebilir olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin akıllı hoparlör satışlarında Apple’ın hâlâ alması gereken ciddi bir yol var.
Apple patronu Tim Cook, geçtiğimiz şubat ayında bir açıklama yapmış ve firmanın son 6 yıllık dönemde 100 civarı şirketi satın aldığını belirtmişti. Yani bu da firmanın neredeyse her ay yeni bir şirketi satın alıp bünyesine kattığı anlamını taşıyor.