Apple fabrikalarını Hindistan ve Vietnam’a kaydırmaya başladı. Amerika – Çin arasındaki gerginlik Apple’ın, faaliyet alanlarında değişikliğe yol açtı. İşte detaylar.
Nikkie Asia dergisi tarafından yapılan habere göre Apple, Çin’de yaptığı üretimi azaltacak. Hindistan ve Vietnam fabrika açarak üretimini buradan devam ettirecek. Açılacak fabrikaların bu çeyrek sonu faaliyet geçmeyi planlanıyor.
Apple, bundan 3 sene önce ilk Çin dışı üretimini Hindistan’da gerçekleştirdi. 2018 yılında ”Made in India” programı kapsamında iPhone 6S, iPhone XR ve iPhone SE üretimini Hindistan’a taşıdı. Ayrıca korana virüs sırasında iPhone 11 serisinin üretimini Hindistan’a taşıdı. Bütün bu çabaya rağmen Apple’ın Çin’den tamamen çıkması uzun zaman alacak gibi.
Amerikalı teknoloji devi Apple, Çin ve Amerika gerginliğinden dolayı üretim faaliyetlerini farklı yerlere taşıyor. Apple, Hindistan’daki fabrikalarda iPhone 12 akıllı telefonlarını bu çeyrek bitmeden üretmeye başlayacak. Vietnam’daki fabrikalarda ise iPad ve HomePod mini cihazların üretimi yapılıyor. Üstelik şirketin MacBook bilgisayarlarının üretiminin bir kısmını da bu yıl içinde buraya taşıyacağı belirtiliyor. Ancak üretimin büyük bir kısmı Çin’de kalacak.
Apple’ın Vietnam fabrikası, çalışmaya başladığından beri akıllı hoparlör üzerinde çalışıyor. Ancak sektördeki uzmanlar, Apple’ın tedarikçilere üretim kapasitesini artırmak için siparişleri artırdığını ortaya çıkardı. Apple ayrıca Airpods serisi gibi ses cihazlarının üretimini artırdı.
Apple, fabrikalarını taşıyor
Nikkei Asia, bir tedarik zinciri yöneticisinin aldıkları bilgileri paylaştı. ABD’nin yeni bir başkanı olmasına rağmen Amerikalı şirketler Çin’den çekilmeye devam edeceklerin söyledi. Yönetici, değişikliğin yalnızca çevresel ürünleri değil, iPhone ve iPad gibi çok satan ürünleri de etkilediğini belirtti.
Apple’ın önemli bir ortağı ve tedarikçisi olan Foxconn, üretim kapasitesini artırmak için Vietnam’da yeni bir fabrika inşa etmek için 270 milyon dolar yatırım yaptı. Bu durumun nedeni yalnızca Çin ile Amerika arasındaki gerginlik değil. Çin’de başlayan korona virüs salgını ve işçi maliyetleri de tedarik zincirini büyük ölçüde etkiledi. Apple fabrikalarını, bu sebeple gelecekteki projelerinde bir aksilik yaşanmaması için birden fazla seçeneğe sahip olmak istiyor.