Apple’a E-Kitap Şoku, 5 Milyar Dolarlık Dava

Apple, e-kitap satışıyla ilgili olarak müşterilerini “bilerek yanılttığı” iddiasıyla 5 milyar dolarlık toplu davayla karşı karşıya. Dava, teknoloji devinin Kaliforniya’nın sahte reklamcılık yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle açıldı.

Müşteriler, Apple ’ın Kitaplar uygulamasından bir e-kitap satın aldıklarında, gerçekte içeriğe sahip olmadıklarını öğrendiklerinde hayal kırıklığına uğradıklarını belirtiyorlar. Bunun yerine, yalnızca kitabın geri alınabilir bir lisansını edindikleri ortaya çıkıyor.Apple

Buna benzer durumlara iTunes, Spotify ve diğer dijital platformlarda benzer bir sistemin uygulanıyor olmasını gösterebiliriz. Örneğin, iTunes’tan bir şarkı ya da albüm satın aldığınızda, aslında o içeriğin sahibi olmuyorsunuz; sadece lisanslı bir erişim hakkı elde ediyorsunuz. Oysa fiziksel bir CD veya kitap satın aldığınızda, o ürün tamamen sizin mülkiyetinizde oluyor.

Apple’ın resmi destek sayfasında, “Apple’dan satın alınan içerikler genellikle tekrar indirilebilir veya erişilebilir durumda kalır. Ancak, içeriğin Apple Medya Hizmetleri’nden kaldırılması halinde, tekrar indirme veya erişim mümkün olmayabilir.” ifadeleri yer alıyor. Apple, bunun, içerik sağlayıcının haklarını kaybetmesi veya lisans süresinin dolması gibi sebeplerden kaynaklanabileceğini belirtiyor. Bu durum, Netflix gibi platformlarda bir gün izlediğiniz içeriğin bir süre sonra kütüphaneden kaldırılmasına benziyor. Lisans hakları sona erdiğinde, ilgili içerik platformdan siliniyor.

Davanın temel noktalarından biri, Apple’ın müşterilere herhangi bir hizmet şartları veya lisans anlaşmasına doğrudan bağlantı vermemesi. Şikayette, bazı kullanıcıların satın aldıkları e-kitapların yalnızca geçici ve iptal edilebilir bir lisansa tabi olduğunu bilmeyebilecekleri iddia ediliyor. Birçok müşteri, bir kitabı satın aldığında onu süresiz olarak saklayabileceğini düşünerek işlem yapıyor.

Bununla birlikte, MacRumors’un haberine göre, kullanıcılar bir Apple ürünü kullanmaya başladıklarında çeşitli yazılım lisanslarını kabul etmek zorunda kalıyorlar. Bu genel lisans anlaşması, kullanıcıların Apple hizmetlerine ilişkin diğer hüküm ve koşulları da otomatik olarak kabul ettiğini belirtiyor.

Şu an için Apple, davaya resmi bir yanıt vermiş değil. Ayrıca, toplu davanın mahkemeye taşınıp taşınmayacağı veya ilerleyen süreçte nasıl şekilleneceği de belirsizliğini koruyor.

Blizzard DDoS Saldırısının Hedefi Oldu