İşyerinde yaşadıkları sorunları açıklamaya hazırlanan Apple çalışanları açıklama yapılınca bunun dönüşü olmayacağını söyledi. Kısacası sorunlar o kadar büyük ki açıklama şirketin imajına zarar verecek.
Konu hakkında açıklama yapmaya hazırlanan çalışanlar bile büyük bir şoka hazır olmamız gerektiğini söylüyor. Normalde basına çok az konuşan Apple çalışanlarının tavrı genelde şirket kültürü ile alakalı. ABD’nin teknoloji üssü Silikon Vadisi’nde yer alan firma büyük bir gizlilik altında çalışıyor. Firma personel sorunlarını ve ürünler üzerindeki çalışmaları ciddi bir otorite ile sürdürür.
Bu kültürün çalışanlar için önemli avantajları var. Apple’da çalışanlar özellikle tasarıma büyük öncelik verirler. Ayrıcalıklı donanım ürünleri firmanın eşsiz görülen ürünler sunmasına ve bildiğiniz üzere büyük başarısını doğuruyor. Ayrıca piyasaya çıkmayan ürünleri diğer firmalara nazaran en az ortaya çıkan firma da yine Apple. Bu durum çalışanların iş konsantrasyonlarının da güçlü olmasına yardımcı oluyor.
Firmanın ayrıca ürünlerini satmasındaki en büyük araçlarından biri prestij hissi. Apple çalışanı olmak da tıpkı ürünlerini kullanmak gibi sektör içinde büyük bir avantaj olarak görülüyor. Hatta en yakın rakiplerde çalışanlar bile Apple’da olmanın farklı olduğunu kabul ediyor.
Apple çalışanları ortaya çıkacak sorunların şirket imajını zedeleyeceğini düşünüyor
Şirkete Facebook’tan transfer olan ürün müdürü Antonio García Martínez ise bu imajı sarsan bir sürece neden oldu. Bu konuda bir kitap kaleme alan Martinez’in Apple’ın bu imajıyla çelişen görüşleri pek ciddiye alınmadı. Çünkü cinsiyetçi ve ırkçı görülen bu ismin görüşleri yanıltıcı olma ihtimali taşıyordu. Bu ismin firmaya dahil olması sonucunda kadın çalışanlar hakkındaki rahatsızlıklarını bildirdi. Sonuçta kadın çalışanların endişeleri ve topladığı imzalar sonucu Martinez Apple’dan kovuldu.
Ne var ki Apple içindeki çalkantılar bu olayla son bulmadı. Martinez hakkında çalışanların endişesini yansıtan bir mektubun yayınlanması Müslüman çalışanları da tetikledi. Çalışanlar İsrail’in saldırılarıyla ilgili Filistin’i destekleyen bir açıklamanın gerekliğini talep ediyordu. CEO Tim Cook’a ulaşan bu mektup cevapsız kalınca mektup basına da sızdı.
Dışarıdan görülenin aksine bu gelişmeler firmanın imajındaki çatlakların sadece başlangıcı olma ihtimali taşıyor. Konu ile ilgili isimsiz bir çalışan şunları söylüyor:
“Apple’ın gizliliği müşterilerimizi ve ürünlerimizi korumak için harika çalışıyor. Lakin bu durum katılımcılığı ve çeşitliliğin önünde bir engel. Neyin gizli ya da korumalı olduğunu ve konuşamayacağımız şeyler konusunda eksik eğitiliyoruz.”
Apple çalışanları şirket içinde örgütleniyormuş
Apple’ın övgü toplayan gizlilik ilkesi çalışanlar için aslında büyük bir sorun haline gelmiş. Çalışanlar her projede bir gizlilik sözleşmesi imzalıyor ve işlerini eşleriyle bile paylaşamıyor. Bu durum sanki bir istihbarat örgütü kadar gizlilik anlamı taşıyor. Salgın sürecinde mühendislerin üzerinde çalıştıkları ürünleri evlerine götürmeleri dahi yasaktı.
Tüm bu sorunlara karşı çalışanlar firmadan gizli bir örgütlenmeye başlamışlar. Öğrenilene göre firma çalışanları “sahip” ve “köle” kelimelerini kullanmayı yasaklayacak derecede ileri gitmiş. Çalışanlar ayrıca geçen sene bir mektupla seçim günü gibi bazı günlerde izinli olmayı talep etmişti. Bunun sonucunda şirket 24 Temmuz 2020’de seçim günü için 4 saatlik bir izin verdi. Firma ayrıca Özgürlük Günü için de çalışanlara izin verdi. Görülen o ki gizlilik ve çalışan hakları konusunda firmanın başı önümüzdeki süreçte ciddi biçimde ağrıyacak.
Diğer haberler:
>>Valve Oyun Konsolu Yapıyor Olabilir. Steam Oyunlarınızı Elde Oynayabilirsiniz