Akıllı telefonlarda özellikle Android tarafında güvenliği hakkında endişeli çok sayıda kullanıcı var. Bu yazımızda sizlere telefonunuzun sağladığı hayati güvenlik ve gizlilik önlemlerinden bahsedeceğiz.
Android’in gizlilik konusunda sicili çok temiz değil. Google’ın parasının çoğunu reklamdan kazandığını biliyoruz. Ayrıca teknoloji devi firma özel reklamlar için bizi tanımayı sever. Böylece siz de çıkan reklamlara daha çok tıklayabilirsiniz. Ancak, özellikle Android 11’in gelişiyle birçok güvenlik önlemi işletim sisteminde artık var. Ne var ki bunlar sizin şahsen ilgilenmenizi gerektiriyor.
Bu yüzden göz atmanız gereken ayarlar hakkında kısa bir tura çıkalım. Yazımızı okuyarak hangi gizlilik değişikliklerini telefonunuza uygulayabileceğinize bakabilirsiniz. Bunlardan daha ileri özellikleri de işletim sisteminin derinine inerek ya da kullandığınız uygulamaları değiştirerek sağlayabilirsiniz.
Uyarmak gerekirse farklı markalarda bu ayarların isimleri farklılık gösterebilir. Bu yüzden ayarları değiştirirken dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.
Kilit ekranınızı kontrol altına alın
Birçok kullanıcının telefonunun kendisiyle sık sık etkileşime geçmesinden rahatsız. Sürekli sesler çıkarıp titreşerek dikkatinizi dağıtan bir telefonu kimse istemez. Üstelik postalarınızın ve mesajlarınızın doğrudan kilit ekranında okunması da can sıkıcıdır.
İlk olarak telefonunuzun “Ayarlar” menüsüne gitmelisiniz. Sonrasında, “Uygulamalar ve Bildirimler” başlığı altında “Hassas bildirimler” seçeneğini kapatırsanız basitçe özel görüşmelerinizi doğrudan kilit ekranında gizlemiş olursunuz.
Bununla birlikte her bir uygulamanın bildirim tercihlerini tek tek değiştirmeniz de mümkün. “Bildirimler” sekmesinde bir uygulama listesi bulunur. Buradan istediğiniz uygulamaları tek tek seçerek hangi koşullarda bildirim alacağınızı detaylıca değiştirmeniz mümkün.
Google hesabınızın ayarlarını değiştirmeyi unutmayın
Google hesabınız Android bağlamından da ötededir. Bu ayarlar Google’ı kullandığınız her kanalı etkiler. Epostalarınız, takviminiz ya da fotoğraflarınız fark etmez bilgisayar, telefon ve tablet ile ilgili tercihleriniz çok önemlidir.
Teknik olarak bir Android telefonu Google hesabı olmadan kullanmak mümkün. Telefonunuzun ilk kurulumunda bunu göz ardı edebilirsiniz. Ancak bu telefonunuzun çok önemli özelliklerinden feragat etmeniz anlamına gelir.
Bunu yerine en iyisi Google’ın sizin hakkında öğrendiklerini ayarlardan kısıtlamaktır. Ayarlar altında yer alan “Hesaplar ve Kullanıcılar” sekmesine gitmelisiniz. Sonrasında Google hesabınızı seçmelisiniz. Google hesapları içinde “Veri ve Kişiselleştirme” bölümü vardır. “Web ve Uygulama Etkinliği” bölümü Google’ın hakkınızda topladığı bilgileri yönetebileceğiniz kısımdır. “Konum Geçmişi” Google’ın hakkınızda kaydettiği konum bilgilerinizi görmenizi sağlar. Bu alanda ayrıca YouTube geçmişinizle ilgili ayarları yapabilirsiniz. Bu ayarları bazı özelliklerden feragat ederek tamamen kapatabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz ise Google’ın verilerinizi sakladığı periyodu kısaltmanız.
Uygulamaların özgürlüklerini kısıtlayın
Apple geliştiricileri aldıkları her bilgiyi söylemeleri konusunda zorlamaya başladı. Android kullanıcıları ise bu kadar şanslı değil. Buna rağmen, ne yaptığını bilemediğiniz uygulamalara karşı cephede silahsız değilsiniz.
Yine “Uygulamalar ve Bildirimler” menüsünde şüphelendiğiniz her uygulamanın izinlerini yönetebilirsiniz. Eğer uygulamaları göremiyorsanız “Tüm Uygulamaları Gör” gibi bir seçenek altında olabilirler.
Birçok veri akışını “İzin ver” ya da “Engelle” diyerek kısıtlayabilirsiniz. Ancak kamera, mikrofon ve konum izinleri için daha detaylı seçenekler mevcut. Mesela bir fotoğraf uygulamasını ele alalım. Böyle bir uygulamanın kameranıza sadece o uygulama açıkken ulaşmasını istiyorsanız “Uygulama açıkken izin ver” seçeneğini işaretleyerek uygulama kapalıyken güvende olabilirsiniz.
Alternatif olarak “Gizlilik” ayarları altında yer alan “İzin Yöneticisi” ile de uygulamaların bu isteklerini kısıtlayabilirsiniz. Size burada her uygulamayı tek tek kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü ummadığınız bir uygulamanızın rehberinize ya da kameranıza izinli olduğunu yakalamanız mümkün.
Chrome senkronizasyonuna dikkat!
Size bulunmak istediğimiz başka bir tavsiye de eğer bu özelliği kullanmıyorsanız Chrome tarayıcınızın senkronizasyonunu kapatmanız. Böylece tarayıcı geçmişiniz bilgisayarınızla eşleştirilmez. Birçok veri de Google’dan transit geçiş yapmamış olur.
Google servislerinin verilerinizi kullanmasını engelleyin
Chrome uygulamasındaki ayarlar için sağ üstteki üç noktayı seçmelisiniz. Tarayıcının “Ayarlar” menüsü burada yer alır. Burada kullanıcı adınıza tıklayın ve “Çıkış yap ve senkronizasyonu kapat” seçeneğini seçin. Eğer senkronizasyon sizin için işlevliyse bunu kapatmanızı önermeyiz. “Senkronizasyonu yönet” menüsü ise bunun için var. Burada hangi verileri senkronize edip hangilerini etmeyeceğinize karar verebilirsiniz.
Bu menüde yer alan “Aramaları ve URL’leri Otomatik Tamamla” seçeneğini kapatın. Çünkü bu sizin için oluşturulan profilden yardım alarak çalışır. Burada yer alan diğer iki önerileri iyileştirme seçeneğini de kapatmanızı öneririz.
İnternet sayfalarının sizi takip etmesine engel olun
Son ayarımız ise yine Chrome ayarlarında yer alan “Gizlilik ve Güvenlik” menüsü altında. “Tarama Verilerini Temizle” menüsü altında yer alan “Tarama Geçmişi” içinde “Çerezler ve site verileri”, “Geçmiş”, “Önbelleğe alınan veriler”, “Kayıtlı şifreler”, “Form doldurma verileri” gibi birçok veriyi isteğinize göre kaldırabilirsiniz.
Kapatmanız gereken bir başka ayar da “Daha hızlı göz atmak için sayfaları önceden yükle” seçeneğidir. Bu kullanışlı bir özellik olsa da bazen gitme ihtimaliniz olmayan siteleri de önyükler. Tarayıcıda kayıtlı kredi ve banka kartlarınız varsa “Ödeme yöntemlerine erişim” seçeneğini de kapatmak istemeniz olası.
Diğer haberler:
>> Küresel En İyi Performans Gösteren Android Telefonlar
>> Android vs iPhone Tartışmasına Bill Gates Son Noktayı Koydu!