Bulut pazarının en önemli oyuncularından biri olan Amazon Web Services, bu yıl 10. yaşını kutluyor. Geçen 10 yıl içinde bulut bilişim iş ve teknoloji dünyasını şekillendirip dönüştürürken, Amazon Web Services bulutun önlenemez yükselişinin öncüsü oldu.
Türkiye’deki şirketlerin de aralarında olduğu, dünyanın dört bir yanındaki Amazon Web Services (AWS) müşterileri on yıldır inovasyonlarını AWS üzerinde gerçekleştiriyor. AWS çözümleri, şirketlerin ürün ve hizmetlerinin pazara sürüm süresini azaltıyor, işletmelerini dünyanın dört bir yanındaki müşterilere erişecek şekilde hızla büyütmelerini sağlayacak altyapı imkanı sunuyor.
10. yılında AWS’in hızlı büyümesi de sürüyor. AWS’nin 2015’in 4. çeyreğindeki geliri, bir önceki yılın aynı dönemine göre %69,5 artış gösterdi, AWS’i 10 milyar ABD dolarlık bir işletme olmanın eşiğine getirdi (cari miktar: 9,6 milyar ABD doları). Şirketin dünya çapında bir milyonun üzerinde aktif müşterisi bulunuyor.
Bölge güçleniyor yerel ekipler büyüyor
AWS Bulut hizmetleri 2006 yılında hayata geçirildiğinde bu hizmetlerin ilk kullanıcıları arasında Türkiye’deki müşteriler de bulunuyordu. Kasım 2007’de AWS ilk Avrupa Bölgesi’ni açtığından bu yana hizmetleri kullanan şirketlerin sayısı hızla arttı.
AWS, müşterilerinin buluta taşınmasına yardımcı olmak amacıyla hızla yerel ekipler oluşturuyor. 2015 yılının Aralık ayında İstanbul’da bir ofis açan AWS, böylece Türkiye’deki varlığını daha da genişletti. AWS’in bugün Türkiye’de ve Avrupa’nın dört bir yanında, müşterilerle dedike çalışarak onları buluta taşımak üzere Müşteri İlişkisi Yöneticileri, Çözüm Mimarları, Eğitmenleri, Teknik Müşteri Ilişkisi Yöneticileri ve Destek Mühendisleri’nden oluşan yerel ekipleri bulunuyor.
AWS küçük ölçekli ve girişimci firmaların yanında
Amazon Web Services Türkiye Kurumsal Müşterileri Yöneticisi Mert Doğu, şunları söylüyor: “2006’da AWS’in hayata geçirilmesinden bu yana, BT’nin demokratikleştiğine de şahit oluyoruz. AWS, eskiden sadece belli şirktelerin sahip olduğu, küçük ölçekli ve girişimci firmalar için piyasaya girmelerini engelleyecek kadar yüksek bedeller gerektiren BT kaynaklarını ulaşılabilir hale getirdi. Böylece İstanbul ve Türkiye’nin dört bir yanındaki küçük ölçekli ve girişimci firmalar da piyasada rekabet edebilir hale geldi. Son 10 yılda Türkiye’deki pek çok girişimci firma büyümesini AWS bulutu üzerinde gerçekleştirdi, bunlar arasında Türkiye’nin bilinen firmalarından Peak Games, Yemeksepeti ve Siberalem’i sayabiliriz.”
Doğu’nun verdiği bilgiye göre; Türkiye’deki girişimci şirketlere yakından destek olmak amacıyla, Müşteri İlişkisi Yöneticileri, Çözüm Mimarları ve daha pek çok birimden oluşan ekipler kuran AWS, şirketlere teknik tavsiyeler sağlamadan, risk sermayedarlarından nasıl maddi kaynak alabilecekleri konusunda koçluğa kadar pek çok konuda yol gösterici rol üstleniyor. AWS, aynı zamanda Türkiye’deki girişimci müşterilerine ücretsiz eğitimlerden ve AWS kullanımlarında 100.000 ABD dolarına kadar kredi gibi bir dizi avantaja erişebilecekleriği AWS Activate programından faydalanma imkan sağlıyor.
Farklı sektörlerden pek çok kurumsal firma AWS kullanıyor
Terazinin diğer tarafında ise, AWS müşterileri arasinda Türkiye’nin en köklü ve en büyük şirketleri bulunuyor. Örneğin Arҫelik, Digiturk, Vestel, Pegasus Hava Yolları, Metglobal ve diğer birçok şirket, kritik iş yükleri için AWS’i kullanıyor. Telekom, kamu hizmetleri, finansal hizmetler, petrol ve gaz ve taşımacılık gibi, son derece sıkı düzenlemelerin bulunduğu sektörlerden gitgide daha fazla müşteri, AWS altyapısını kullanmaya başlıyor. AWS’in kaydettiği hızlı büyümenin nedenlerinden biri de güvenliği her zaman en büyük önceliği haline getirmiş olması. ISO 27001, ISO 27017, ISO 27018, SOC 1, 2, 3 ve PCI DSS Level 1 gibi güçlü güvenlik standartlarını müşterileri iҫin sürekli olarak karşılıyor ve karşılamayı sürdürecek.