İlk Türk insansız savaş hava aracı (İHA) Akıncı Belgeseli Ramazan Bayramının ilk günü hem TV hem de İnternet’ten yayınlandı. Bakın askeri teknolojilerimiz hangi noktaya gelmiş.
Akıncı belgeseli yerli İHA’nın gelişim aşamalarını içeriyor. Hem TV (NTV kanalı) hem de İnternet üzerinden (Baykar Technologies kanalı) dün akşam saatlerinde yayınlanan belgesel İnternet üzerinden 13 saatte yaklaşık 700 bin kişi tarafından izlendi. Aşağıdaki bağlantı üzerinden belgeseli izleyebilirsiniz.
Türkiye’mizin 2023 hedeflerine sağlam adımlarla ilerlediğini görüyoruz. 2023’teki 100. kuruluş yıldönümümüzden yola çıkarak Akıncı belgeseli dün akşam yerel saat ile 20.23 de yayınlandı.
Baykar Technologies‘in baş teknoloji sorumlusu Selçuk Bayraktar, bu hafta içerisinde Twitter hesabında belgeselin iki fragmanını yayınlamıştı. Altuğ Gultan ve Burak Aksoy’un yönettiği AKINCI Belgeseli, Baykar’ın İstanbul ve Tekirdağ ilindeki tesislerinde 15 aylık bir dönemde gerçekleştirildi.
Belgesel Akıncı’nın ilk kez uçtuğu altı aylık dönemi (6 Aralık 2019’a kadar) kapsıyor. Belgeselin içerisinde Selçuk Bayraktar ve şirketin mühendislik bölümlerinin liderlerinin çalışmalarını izleyeceksiniz. Akıncı’nın ilk prototip PT-1 10 Ocak’ta ikinci uçuşunu gerçekleştirdi ve ikinci prototip PT-2’nin entegrasyonu kısa süre önce tamamlandı.
24 saat boyunca uçabilen İHA 12 biin metre üzerine çıkabiliyor. 20 metre (65 fit) kanat açıklığı ve 1.350 kilogram (2.976 pound) faydalı yük taşıma kapasitesi var. Kalkış ağırlığı 5.500 kilogram (12.125 pound) olan Akıncı, 450 beygirlik iki motora sahip. 750 beygirlik motorlar veya yerel olarak üretilen 240 beygirlik motorlar ile İHA uçuş yapabiliyor.
Akıncı Belgeseli ‘yle birlikte Türkiye’nin bu tip İHA üretebilen üç ülkeden biri olduğunu öğrendik
Akıncı, tam otomatik uçuş kontrolü ve üç yedekli otomatik pilot sistemleri ile yüksek uçuş güvenliği sağlayacak. Yerel olarak üretilen AESA (aktif elektronik olarak tarama) radar ve havadan havaya füzeler Gökdoğan ve Bozdoğan ile donatılmış Akıncı, stratejik hedefler için SOM (stand-off) seyir füzesi gibi yerel olarak yapılmış birkaç cephane de fırlatabiliyor.
Araç, altı yapay zeka (AI) bilgisayarına sahip. Sensörlerinden ve kameralarından veri toplayabiliyor ve bunları kaydederek merkeze iletebiliyor. Ayrıca akıncı belgeselinde bizlere yerli İHA’nın sahip olduğu yapay zeka sistemleri ile insan gözüyle görülemeyen kara hedeflerini tespit edebildiği ve GPS olmadan uçabildiği de gösteriliyor.
>> Dünya Manyetik Alanı Bozuldu: Uydular, Uzay Araçları ve Telefonunuz Çalışmayabilir