Ağ altyapısı, değişen dünya düzenin ayak uyduracak ve normalleşme sürecine adım atacak. İşte konuyla ilgili tüm detaylar.
Günümüzdeki kriz, işte başarı sağlamak için ağ bağlanırlığının önemini vurguladı. Ancak, güvenilir ağlar iş sürekliliğinin temelini oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda iyi tasarlandığında üstün çalışan deneyimi için bir mihenk taşı özelliği taşıyor.
Son zamanlarda hepimiz sırada beklemeyi deneyimledik. Evden çıkmama yaptırımları dolayısıyla evde kaldığımız süre dışında süpermarkette ya da eczanede bekledik.
Bu arada pandeminin ağlar üzerinde de etkisi aynı oldu: veri paketleri sık sık sıraya sokuldu, bu da video konferans gibi zamana duyarlı uygulamalarda gecikmelere ve kalitenin bozulmasına yol açtı.
Ağ altyapısı normalleşme sürecine geçiyor
Bu, küresel ağın, kurumsal ağların yanı sıra internetin de beklenmedik, dev bir zorlama testinden geçtiği anlamına geliyor. Bu durum bize ağların işletmeler için ne kadar önemli olduğunu gösterdi: çalışanlar şirket kaynaklarına ulaşamazsa iş operasyonları durur.
Bugün içinde bulunduğumuz durum gibi acil durumlarda kolay, faydacı çözümler aramak doğaldır. Birçok şirket için tercih edilen çözüm, dağıtılmış işgücünü şirket veri merkezine hızla bağlamak amacıyla VPN lisanslarını yükseltmekti.
Ancak, Citrix’e göre, krizin ilk evresini arkamızda bıraktığımız bugün geçici çözümlerin ötesine bakıp gelecekteki etkilere karşı bağışık ağları hedeflemenin zamanı geldi. Ne de olsa, şu andaki durumun ne zaman sona ereceğini ya da –bir deprem, alev fırtınası, sel, enerji nakil hattı şebekesi kesintisi, v.b.– başka tür bir felaketin iş operasyonlarını yeniden ne zaman kesintiye uğratacağını kimse bilmiyor.
>> Microsoft uyardı! Koronavirüs salgını içerikli mailleri açmayın!
Gelecekteki ağlar bunlar gibi olağanüstü durumlar için hazır olmalı. Üstelik bunlar normal zamanlarda bile dağıtılmış trafiği, son birkaç haftada taşıdıkları gibi, küresel ölçekte sürekli olarak taşımak zorunda kalacaktır. Sebep: koronavirüs salgınından çok önce de bir esnek çalışma eğilimi vardı, pandemi yalnızca bunu hızlandırdı. Uzaktan çalışma artık yeni normal.