Şu sıralar yapay zekâyla ilgili haberlerle sıklıkla karşılaşıyoruz. Bu teknolojiyi kullanarak bir şeyler aratabilir, bir şeyler yazabilir hatta görseller oluşturabiliriz. Bir süre önce gelen test videolarında ise, yakın zamanda yapay zekâ yardımıyla kısa videolar dahi hazırlayabileceğimiz gösterilmişti. Peki ya işin ses ve müzik boyutu? Evet, burası biraz atlanıyor gibi ama Adobe’un bu noktaya parmak bastığını söylemek lazım. Zira şirket, birkaç yazılı komut ile ses ve müzik dosyaları hazırlayabileceğimizden bahsediyor. İşte detaylar.
Diyelim ki bir YouTuber’sınız ve videonuzun giriş ve çıkış kısımlarında, hatta zaman zaman da arka planında kullanmak için müziklere ihtiyacınız var. Ya da bir casual oyun geliştiriyorsunuz ve bazı ses efektlerine ihtiyacınız var. Bunlar için hem ücretli hem de ücretsiz çözümler mevcut. Peki biraz daha ileriye giderek, Adobe yapay zekâdan da yardım alarak kendi ses ve müzik dosyalarınızı oluşturmak ister misiniz? Hem de sadece birkaç yazılı komut ile? Evet, doğru okudunuz.
Adobe yapay zekâ – Project Music GenAI Control ile yazılı metinleri ses ve müziğe çevirebileceksiniz
Adobe şirketi, birkaç yazılı komut kullanarak ses efektleri ve müzik dosyaları oluşturabileceğimiz bir sistemin üzerinde çalışıyor. Yapay zekâ destekli bu sistemin ne zaman son tüketicilerle buluşturulacağı henüz belli değil ama yayınlanan video itibarıyla bu teknoloji hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Adobe yapay zekâ sistemi yardımıyla bir ritm ayarlayabilir, herhangi bir tarza yönelik dokunuşlar yapabilir, ses tekrarlaması yapabilir, giriş ve çıkışları belirleyebilirsiniz. Yetkililer, mevcut ses ve müzik dosyalarını kullanarak da ortaya farklı sonuçlar çıkarabileceğinizi belirtiyor. Yetkililer, bu üreteceğiniz yeni ses ve müzik dosyalarının kullanımı tarafında herhangi bir telif sıkıntısının olmayacağını bildiriliyor.
Tabii bu tip hamleler, özellikle orijinal ses ve müzik üretenler için can sıkıcı olabilir. Zira şu sıra özellikle ressam ve dijital sanatçıların AI üretimi görsellere karşı adeta bir savaş durumunda olduğunu söylemek lazım. Bu tip teknolojilerin iş kaybına yol açtığı ve yeni çalışmalarda orijinalliği baltaladığı düşünülüyor. Ses ve müzik tarafında da nasıl yorumların geleceğini hep birlikte göreceğiz.
İlgili haberler
>> Bu Bir Yapay Zekâ Davası: Elon Musk, OpenAI’ı Mahkemeye Verdi!