Dünyanın geleceğini ve insan yaşamını yakından etkileyecek gelişme ve olaylar şöyle sıralanıyor.
2015’in Mega Konusu: Nesnelerin İnterneti
Teknoloji dünyasında gündeme ve gelişmelere yön veren ‘mega konu’, 2015 için Nesnelerin İnterneti oldu. Sektörün yeni mega konusu, hem kurumsal hem de kamusal alanda her şeyin internete bağlanacağına ve akıllı hale geleceğine işaret ediyor. Tüm sektörler bu noktada iş geliştirme süreçlerini hızlandırırken insanlar için de daha akıllı ve kolay bir hayat geliyor.
Artık Genlere Müdahale Edilebiliyor
İnsan genomunun 2003 yılında çözülmesinin ardından gen konusunda büyük yenilikler yaşandı. Biyoteknoloji sektörünün katlanarak büyümesi, gen sekanslama teknolojilerinin sürekli gelişmesi ve ucuzlaması sonucunda genleri okumanın ötesine geçildi. Mevcut gelişmelerle gen teknolojisi, her türlü canlının şifresine müdahale edebilecek noktaya geldi. İnsan ömrünün uzaması, hatta ‘Ölümsüzlük mümkün mü?’ gibi soruların daha ateşli bir şekilde tartışılmasına zemin hazırlandı.
Robotlar Tehlikeli İşleri Üstlenmeye Hazırlanıyor
Gelişen robot teknolojisi yakın gelecekte robotların günlük hayatımıza önemli ölçüde dahil olacağını gösteriyor. ABD Savunma Bakanlığı Özel Projeler Dairesi’nin 2015’teki robotik yarışmasında robotlardan felaket kurtarma senaryosu istemesi ise robotların ileride pek çok zor ve tehlikeli işi üstleneceklerinin haberini veriyor. Doğal afetlerde ve büyük felaketlerde insanlığın kurtarıcısının robotlar olabileceği konuşulmaya başlandı.
Yapay Zeka Çalışmalarındaki İlerleme Her Geçen Gün Katlanıyor
Son yıllarda yapay zekaya önemli yatırımlar yapan Google’ın en dikkat çeken satın almalarından biri DeepMind oldu. Şirketin geliştirdiği yapay zeka, atari oyunlarını bir gecede çözdü ve insanlardan daha iyi oynayabilir hale geldi. Dünyanın en gelişmiş yapay zeka yazılımlarına sahip DeepMind’ın yapay zeka üzerine çalışmaları devam ediyor. Yapay zeka, insanları daha iyi bir gelecek için daha fazla umutlandırıyor.
COP21 – Paris Protokolü İmzalandı
2015’in son haftalarında gerçekleşen Paris Protokolü’nde 195 ülke, dünya iklimini korumak üzere fikir birliğine vardı. Yıllar sonra temiz bir dünyayı mümkün hale getirecek kararların alındığı protokolde atılan imzalar sayesinde doğa ve çevrenin korunması yanında gelecekte yeşil ekonomide ciddi büyüme yaşanacağı öngörülüyor. Ekonomiler büyürken gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için umut artıyor.