PayPal, Yılbaşı hediye alışverişlerimiz için nasıl hazırlandığımızı ve neler satın aldığımızı incelemek amacıyla bir araştırmaya imza attı. PayPal adına GfK tarafından yapılan araştırmaya, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 5 ülkeden 5000 tüketici katıldı.
Hazırlıklar erken başladı
Araştırma sonuçlarına göre, tüketiciler bu sene Yılbaşı alışverişine daha erken başladılar. Türkiye’deki müşterilerin %67,9’u genellikle alışverişe Aralık ayında ya da Yılbaşı’nın hemen öncesinde başladıklarını belirtseler de, bu sene hediyelerini Kasım ayında hatta daha öncesinde satın almaya başladılar.
Araştırma, katılımcıların %69,2’sinin eş ya da sevgilileri için hediye almayı ve %76,8’nin yüksek tutarlar harcamayı planladığını ortaya koyuyor. Kadınların %70,5’i, erkeklerin ise %67,8’i eşleri ya da sevgilileri için hediye alacaklarını belirtiyorlar. Bu kategorideki katılımcılar ağırlıklı olarak 26-35 yaş aralığındaki kişilerden oluşuyor.
Araştırmaya katılan annelerin %57,5’i, babaların ise %47,7’si çocukları için hediye alacaklarını belirtiyor. Öte yandan, genç kullanıcıların %51,6’sı anne ve babaları için hediye almayı planladıklarını söylüyorlar. Katılımcıların %34,6’sı ise bu yıl Yılbaşı’nda kendilerini de şımartmayı planlıyorlar.
Ayrıca, katılımcıların yarısından fazlası (%51) satın almak istedikleri hediyeler için liste yaptıklarını belirtiyor. Bunların %55,9’u 18-25 yaş grubundaki kişilerden oluşuyor. Yine nüfüsu 1 milyonun üzerinde olan şehirlerde yaşayanların %50,8 ile en fazla liste yapma eğilimindeki kişiler olduğu görülüyor. Genç Türk müşteriler hediyelerini spontan olarak seçmeyi en az tercih edenler olarak öne çıkıyor.
Araştırmaya göre, kadın müşteriler erkeklerden daha fazla bir şekilde yaşadıkları ülkenin ve kendi ekonomik durumlarının Yılbaşı hediyelerine ayıracakları bütçeyi etkileyeceğini düşünüyorlar. Kadınların %64,7’si ekonomik durumun Yılbaşı hediyesi için ayıracakları miktarı etkileyeceğini belirtirken, erkeklerin %58,6’sı buna katılıyor. Ekonomik duruma bağlı olarak daha az harcama yapacaklarını belirtenler 36-45 yaş aralığındaki katılımcılardan oluşuyor.
Yakınlarınızın hayallerini süsleyen hediyeler hangileri?
Araştırmaya katılan tüm kullanıcılara baktığımızda; toplam 1264 katılımcının tercihi doğrultusunda giyim, ayakkabı ve aksesuar en çok istenilen hediye kategorisi olarak öne çıkıyor. Bu kategoride, hediye satın alımının %55,5’i online, %65,5’i ise fiziksel mağazalardan yapılıyor. Bunu, 1223 yanıt ile ev ve kişisel elektronik cihazlar takip ediyor. Katılımcıların %58,5’i bu kategorideki ürünleri internetten satın alırken, %53,4’ü fiziksel mağazalardan almayı tercih ediyor. Ardından ise 1196 katılımcının yanıtı ile kozmetik ve güzellik ürünleri geliyor ve %55,5’lik oranla ağırlıklı olarak online mağazalardan alınıyorlar. Bir sonraki sırada gelen hediye kategorisi ise 1180 katılımcı ile spor ekipmanları; %45,7’si online mağazaları tercih ederken %52,6’sı fiziksel mağazalardan satın alıyor. Ve son olarak, oyuncaklar 1176 yanıt ile beşinci sırada yer alıyor. Oyuncak hediyeleri de ağırlıklı olarak fiziksel mağazalardan satın alınıyor (%54,1), bu kategoride online’den alışveriş %45,5’te kalıyor.
Türk müşteriler için de benzer bir sıralama geçerli. %40,1 ile giyim, ayakkabı ve aksesuar birinci sırada gelirken, %12,5 ile ev ve kişisel elektronik ikinci sırada ve %10,4 ile kozmetik ve güzellik ürünleri üçüncü sırada geliyor. Oyuncaklar (%20,1), yiyecek ve içecek (%18,5) ve tur hizmetleri (%18,7) en az tercih edilen ürünler olarak belirtiliyor.
Gençler online alışverişi tercih ediyor
Gün geçtikçe daha fazla kişi fiziksel mağazalardaki uzun kuyruklar ve hızlı bir şekilde tükenen ürünler için online alışverişin bir alternatif olduğunu fark ediyor. Araştırmaya katılan tüm katılımcılar incelendiğinde; 26-35 yaş grubundaki katılımcıların %80,6 ile hediyelerinin büyük çoğunluğunu online satın aldıkları görülüyor. Bu grubu %78,7 ile 36-45 yaş aralığındakiler, %76,6 ile 18-25 yaş aralığındakiler ve %68 ile 46-65 yaş aralığında kişiler takip ediyor. Yılbaşı için online alışveriş yapanların %83,1’i ödemelerini PayPal ile yaptıklarını belirtiyor.
Araştırma sonuçları, bu sene, 46-65 yaş aralığındaki müşterilerin %89,9’unun fiziksel mağazalardan alışveriş yapmaya devam ettiğini gösteriyor. 18-25 yaş aralığındaki Türklerin fiziksel mağazalardan en az alışveriş yapanlar olduğu görülüyor. Ayrıca, araştırmaya katılanların %49,5’i sadece yerel online mağazalardan alışveriş yaptığını belirtirken, %48,5’i hem yerel hem de yabancı online mağazaları kullandıklarını belirtiyor.
Bunun yanı sıra, araştırma sonuçlarına göre Türkiye’deli erkek kullanıcıların yarısı ürünlerin düşük kalite olacağı veya istedikleri ürün olmayacağı endişesiyle online alışveriş yapmaktan çekiniyorlar. Bu durum, kadın katılımcıların ise %44,6’sı için geçerli. Türkiye’deki müşterilerin online alışveriş yapmalarının önündeki bir diğer engel ise satın almadan önce ürünü fiziksel olarak görmek ve incelemek istekleri. Erkek müşterilerin %47,3’ü, kadınların ise %45’i bunu neden olarak belirtiyorlar. Son olarak da teslimat zamanlaması geliyor; erkek müşterilerin % 43,1’i, kadınların ise %41,4’ü teslimat süresi için yaşadıkları kaygıdan dolayı online alışveriş yapmadıklarını belirtiyor
Dijital ürünlerin artan popülaritesi
Katılımcıların %25,5’i daha önce hiç dijital hediye almadıklarını belirtiyor. Bu grubun %26,6’sını kadınlar, %40,9 ile 46-65 yaş aralığındaki kişiler oluşturuyor.
Araştırmaya katılanların %17,9’u daha önce hediye olarak dijital ürünler aldığını söylüyor. Bu grup %18,8 ile ağırlıklı olarak erkek müşteriler ve yine ağırlıklı olarak 36-45 yaş aralığındaki kişilerden oluşuyor. Dijital hediye alanların %19,4’ü PayPal kullanıcısı olduğunu belirtiyor.
Dijital ürünlerin hediye olarak tercih edilmesi trendi doğrultusunda PayPal da Alıcı Koruma Programı’nı 1 Temmuz 2015 itibariyle fiziksel olmayan ürünler – satıcıdan alıcıya fiziksel teslimat gerektirmeyen ürünleri de kapsayacak şekilde genişletildi. PayPal artık tarif edilen farklı dijital ürün ya da servis temin edilmesi veya ürün/servisin hiç temin edilmemesi durumunda alıcıların zararını tazmin ediyor.
Sıra ödemeye geldiğinde…
Türk müşterilerin büyük çoğunluğu online alışverişlerinde PayPal ile ödeme yapmayı tercih ediyorlar. Türk katılımcıların %69,3’ü Yılbaşı hediyesi alışverişleri için yaptıkları online alışverişlerde ödemelerini halihazırda PayPal ile yaptıklarını belirtirken, %88,8’i gelecekteki alışverişlerinde PayPal ile ödeme yapmayı planladıklarını belirtiyorlar. Araştırma sonuçları, nüfüsu 100 bin ile 1 milyon arasında olan şehirlerde yaşayanların en fazla oranda PayPal kullananlar olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, araştırma sonuçlarına göre online alışverişte PayPal kullanan ya da kullanmayı planlayan müşterin alışverişlerinde daha fazla para harcama eğiliminde oldukları görülüyor.
Ayrıca, Türk müşteriler akıllı telefon ve tabletlerinden alışveriş yapmayı tercih ediyorlar. Türk müşterilerin %83,4’ü Yılbaşı alışverişlerini yaparken akıllı telefon veya tabletlerini kullandıklarını belirtiyorlar. Bu müşterilerin %87,1’i PayPal kullancısı. Bu açıdan da incelendiğinde, yine PayPal kullanıcıları online alışveriş yaparken daha fazla harcama eğilimi gösteriyorlar.