Apple, AB’de 135.000’den Fazla Uygulamayı App Store’dan Kaldırdı

Avrupa Birliği’nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA), çevrimiçi platformlar için katı kurallar getirerek kullanıcı haklarını koruma altına almayı hedefliyor. Ağustos 2023’te kısmen yürürlüğe giren yasa, 17 Şubat 2024 itibarıyla tüm çevrimiçi platformlar için bağlayıcı hale geldi. Özellikle 30. ve 31. maddeler, AB’de faaliyet gösteren uygulama geliştiricilerinin “tüccar statülerini” doğrulamalarını şart koşuyor.

Apple, bu kurallara uyum sağlamak adına geliştiricilere 17 Şubat 2025’e kadar süre tanıdı ve belirtilen gereklilikleri yerine getirmeyen uygulamaların App Store’dan kaldırılacağını duyurdu. Ancak birçok geliştiricinin gerekli bilgileri sağlamaması nedeniyle Apple, AB ülkelerindeki App Store’lardan 135.000’den fazla uygulamayı kaldırdı.

Apple’ın en büyük Temizleme Operasyonu

TechCrunch’ın Appfigures verilerine dayandırdığı rapora göre, bu toplu kaldırma işlemi, App Store’un bugüne kadar gördüğü en büyük temizleme operasyonlarından biri oldu. Peki, hangi uygulamalar etkilendi? Apple’ın kriterlerine göre, App Store üzerinden gelir elde eden her uygulama bir “tüccar” olarak kabul ediliyor. Yani, indirme ücretleri, uygulama içi satın alımlar veya reklam gelirleri bulunan tüm geliştiricilerin ticari kimliklerini ve iletişim bilgilerini Apple’a sağlaması gerekiyor.

Apple

Bireysel geliştiricilerden adres, telefon numarası ve e-posta bilgileri talep edilirken, şirketler ise DUNS (Veri Evrensel Numaralandırma Sistemi) numaralarıyla birlikte resmi iletişim bilgilerini paylaşmak zorunda. Geliştiriciler, App Store Connect platformu üzerinden gerekli bilgileri sağlayana kadar kaldırılan uygulamalar App Store’da görünmeyecek.

Apple’ın attığı bu adım, Dijital Hizmetler Yasası’nın uygulamaya konmasıyla birlikte teknoloji devlerinin AB düzenlemelerine uyum sağlamak için ne kadar ciddi önlemler almak zorunda kaldığını bir kez daha gösteriyor.

Donald Trump’ın yeni yaptırımları dizüstü bilgisayar fiyatlarını artırdı