Huawei ICT Competition, genç yeteneklerin bilgi ve becerilerini sergileyerek küresel düzeyde tanınma fırsatı bulduğu, yenilikçi fikirlerin desteklendiği uluslararası bir platform olarak dikkat çekiyor. 2015 yılında başlayan ve etkisini giderek artıran yarışmada İnovasyon dalında büyük ödülün sahibi olan Türk öğrenciler hem projelerini hem de geleceğe yönelik hedeflerini paylaştı.
Huawei ICT Competition, 2023 ve 2024 yıllarında UNESCO iş birliğiyle 80’den fazla ülke ve bölgeden 2.000’den fazla üniversiteden 170.000’den fazla öğrenciyi bir araya getirdi. Uygulama ve İnovasyon olmak üzere iki ana başlıkta gerçekleştirilen yarışma, teorik bilgi, uygulamalı beceri, ekip çalışması ve yenilikçi çözümler geliştirme yeteneklerini değerlendiren çok yönlü bir deneyim sunuyor. Yarışmada, ‘Dystherapy’ adlı yapay zeka tabanlı eğitim platformuyla İnovasyon kategorisinde büyük ödülün sahibi olan MEF Üniversitesi öğrencileri, deneyimlerini ve hedeflerini aktardı.
Uluslararası Başarı ve Deneyimler
Yarışmaya MEF Üniversitesi adına katılan ve aynı zamanda Edusynchtech Solutions CTO’su olan Arda Gökalp Batmaz, yarışmanın farklı etaplarında projelerini sunarak ulusal ve bölgesel düzeyde birincilik elde ettiklerini, ardından Çin’in Shenzhen kentinde uluslararası jüriye sunma fırsatı yakaladıklarını ifade etti. Yarışma sürecinde projelerini geliştirme ve farklı dillere entegrasyon konularında önemli bilgiler edindiklerini belirten Batmaz, büyük ödülü kazanmanın yanı sıra, sürdürülebilir ve topluma fayda sağlayan projeler üretme konusunda da değerli deneyimler kazandıklarını söyledi.
Disleksiye Özel Zeka Tabanlı İnteraktif Çözümler
Bir diğer MEF Üniversitesi finalisti Efe Arda Ulun ise disleksi ile mücadele eden çocuklara yönelik geliştirdikleri yapay zeka tabanlı Dystherapy platformunun, eğitim süreçlerinde yaşanan zorlukların etkisini azaltmayı hedeflediğini belirtti. Her çocuğun ihtiyaçlarına uygun, kişiselleştirilmiş eğitim sunan platformun, 17 farklı oyun ve üç hikâye oluşturma modülü ile eğlenceli bir öğrenme deneyimi sağladığını ifade eden Ulun, hikâye tabanlı öğrenim yöntemlerinin çocukların ilgisini artırdığına dikkat çekti.
Huawei ICT Competition Sayesinde Küresel Pazara Acılanılabilir
ICT Competition katılımcılarından Aga Saltikalp de projelerinin yalnızca eğitimde fırsat eşitliği sağlamakla kalmayıp, ailelerin ekonomik yükünü de hafifletmeyi amaçladığını belirtti. Disleksi terapilerini dijital bir platforma taşıyarak hazırladıkları mobil uygulamanın, Kanada ve ABD pazarlarından başlayarak Avrupa ve Asya’ya genişlemesini hedeflediklerini ifade etti. Saltikalp, uygulamanın Türkçe ve İngilizce versiyonlarıyla küresel erişim sağlama hedeflerine vurgu yaptı.
Huawei ICT Competition, genç yeteneklerin potansiyelini ortaya çıkararak, yenilikçi projelerin küresel düzeyde desteklenmesi için önemli bir platform sunmaya devam ediyor. Yarışmaya katılan her birey, sadece kendi başarılarını değil, aynı zamanda teknoloji ve eğitimde daha eşit bir gelecek için umut taşıyan fikirleri de sahneye çıkarıyor.
İlgili Haberler
>> Huawei Akıllı Saat Yarışında Zirvede; Beklentilerin Çok Üstüne Çıktı