Figen Güzeltaş ile HPE GreenLake Dijital Dönüşüm, Yapay Zekâ ve Dahası Üzerine

Dijital dönüşüm, son yıllarda şirketlerin olmazsa olmaz konu başlıkları arasında. Verinin verimli kullanımı ve gelecek nesiller için korunarak aktarılabilmesi çok önemli. Bir diğer önemli nokta ise, yine son yıllarda hem gündelik yaşantıda hem de profesyonellerin dünyasında yepyeni bir dönemi başlatan yapay zekâ çözümleri. Yıldız Holding, bu önemli konuları göz önünde bulundurarak faaliyetlerini sürdürüyor. Bu röportajımızda sorularımızı, Yıldız Holding Altyapı, Ticari Çözümler ve Entegrasyonlar Başkanı Yardımcısı Figen Güzeltaş Orhan’a yönelttik.

BT Günlüğü (BTG): HPE ile bir proje gerçekleştirdiniz. Bu projenin öncesinde amacınız neydi? Neden HPE ile yola çıktınız? Proje sürecinde ne gibi zorluklar yaşadınız? Proje ardından yaptığınız işlerde nasıl geri dönüşler aldınız?

Figen Güzeltaş (FG): “Yıldız Holding olarak amacımız dijital dönüşüm sürecimizi hızlandırmak ve altyapı operasyonlarımızı optimize etmekti. HPE’nin GreenLake çözümü ile maliyetleri bilerek bütçe planlaması yapmak, talebe göre hızlı büyüyüp küçülmek mümkün. Ayrıca endüstri standartlarına uygun olarak sağlanan altyapı ile kurulum ve yönetim kolaylığı da sağlıyor. Bu nedenle HPE ile iş birliği yaptık. Ortak projemiz, HPE’nin Türkiye’de gerçekleştirdiği ilk GreenLake projelerinden biri olmasına rağmen proje süresince herhangi bir problemle karşılaşmadık. Sistemlerimizi GreenLake’e taşıyıp projelerimizde altyapı kaynaklı gecikmelerden kurtulmuş olduk.”

BTG: Son dönemde yapay zeka hakkında çokça konuşuyoruz? Sizler bu yeni ve daha çok başında olduğumuz teknolojiyi işlerinizde kullanıyor musunuz? Eğer kullanıyorsanız nerelerde ve gelecek planlarınız nelerdir?

FG: “Evet, bizler de yapay zeka modellerini günlük işlerimizde kullanıyoruz. Aynı zamanda YıldızTech’in sorumluluğunda yürütülen, Yıldız Holding şirketlerinin satış, sipariş, kampanya süreçlerinde geliştirilen yapay zeka modellerimiz de bulunuyor. Bu çalışmaların bazıları yürüyen süreçlerle paralel yürütülen pilot süreçlerde ve/veya kontrollü olarak ana süreçlerin yerine kullanılmaya başlandı.”

BTG: Son dönemde yapay zeka dışında gündeminizde olan konular var mı?

FG: “Altyapı ekibi olarak maliyet optimizasyonu açısından tüm barındırma, hosting iş birliklerimizi, bulut altyapı sistemleri dahil olası çözüm alternatiflerini değerlendirdiğimiz bir dönemdeyiz. Bunun yanı sıra fabrikalarımızda IT ve network altyapı modernizasyonu çalışmalarımız bulunuyor. Dijital transformasyon ekibimiz de paralelde üretimde IOT çözümleri ile Holding şirketleri için verimliliği artıracak projeler üzerinde çalışıyor.”

Figen Güzeltaş ile GreenLake Dijital Dönüşüm ve Yapay Zekâ Üzerine
Figen Güzeltaş Orhan – Yıldız Holding Altyapı, Ticari Çözümler ve Entegrasyonlar Başkanı Yardımcısı

BTG: Yıldız Holding’i uzun yıllardır takip ediyoruz. Teknoloji konusunda sağlam yatırımlar yapan bir firma olarak görünüyor. Gelecekteki yatırım planlarınız neler?

FG: “Önümüzde 2 yıllık süre içinde kritik birkaç uygulamamızın uygulama ve altyapı katmanında yeni versiyon ve ürün değişimi projelerini planlıyoruz. Özellikle enerji ve barındırma maliyetleri gün geçtikçe artıyor. Burada maliyetleri öngörebileceğimiz çözümlerin arayışı içerisindeyiz. Özellikle Bulut altyapısı geçişlerine ağırlık vermeyi ve Bulut’un getirdiği avantajlardan yararlanmayı planlıyoruz. Yapay zeka ve IOT projelerimiz de eş zamanlı devam edecek.”

BTG: Her yerden ağa bağlı olduğumuz bu dönemde ne gibi iyileştirmeler veya yenilikler yapmayı düşünüyorsunuz?

FG: “Mevcut altyapının modernizasyonu ile yüksek hızlı bağlantılar ve düşük gecikme süreleri hedefliyoruz. Gün geçtikçe daha da önem taşıyan siber güvenlik konularında beraber çalıştığımız tedarikçilerimizle son teknoloji ürünlerini kullanarak izleme ve olası atakları önleme konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz.”  

BTG: Teknoloji dünyasında kariyerini sürdüren az sayıda kadınlardan birisiniz. Gerçi son dönemde yazılım tarafında kadın çalışanların sayısı artmaya başladı. Kariyerine yeni başlayan veya kariyer tercihi yapmak isteyenlere bu konudaki tavsiyeleriniz nelerdir?

FG: “IT sektöründe kadın iş gücü her geçen gün artıyor. Kadınların sadece yazılım tarafında değil altyapı, proje, destek gibi teknoloji sektörünün farklı alanlarında da sorumluluk alabileceklerini düşünüyorum.  Esnek iş saatlerinin de kadın çalışanlar için bir engel oluşturabileceğini düşünmüyorum çünkü bunu en başta ben deneyimledim. Açıkçası kendine her alanda güvenerek, sevdiği, ilerlemek istedikleri alanı bularak ve bu alanda donanımlarını artırarak söz sahibi olmaları mümkün. Son olarak şirketlerin, kadın çalışanlar için fırsat eşitliği sağlanması adına gerçekleştirdikleri projeleri değerli buluyor, sürekliliğini önemsiyorum.

Yıldız Holding’de değerlerimiz arasında yer alan kapsayıcılık ve çeşitlilik ilkesi çerçevesinde tüm çalışanların eşit fırsatlara erişimi desteklenirken, 2030 yılına kadar tüm yönetim kademelerinde çeşitliliği artırma hedefi doğrultusunda kararlılıkla çalışılmaya devam ediliyor. Hatta uzun yıllardır yönetilen bu çalışmalar uluslararası anlamda da tescil edildi; Yıldız Holding, geçtiğimiz Temmuz ayında Uluslararası EŞİT ÜCRET Derneği (EQUAL- SALARY Foundation) tarafından yapılan değerlendirme sonucunda kadın ve erkek çalışanları arasındaki eşit işe eşit ücreti belgeleyen kurumlara verilen ‘EŞİT ÜCRET Sertifikası’nı almaya hak kazandı.”

İlgili Haberler:

>> Casper, 2025’e Damga Vuracak 5 Teknolojik Trendi Sıralıyor