2025’te rekabette avantaj sağlayacak 10 teknoloji trendi. Türkiye’nin ilk SAP Gold Partner’ı Nagarro + MBIS, geniş sektör deneyiminden yararlanarak 2025’te öne çıkacak 10 teknoloji trendini açıkladı. Endüstri spesifik ve etik yapay zekâ uygulamalarından veri analitiğine kadar işletmelere katma değer sağlayan yeni teknolojiler, çevikliği artırarak rekabet koşullarını değiştirecek.
Operasyonel verimliliği artıran ve kârlılığa katkı sağlayan teknolojilere olan ilgi giderek artıyor. Bu talep, teknoloji yatırımlarını şirketlerin geleceklerine yön veren vazgeçilmez çözümler haline getiriyor. Bu kapsamda 2025’in, dijital dönüşümün her sektörde derinlemesine hissedileceği, inovasyonun hız kazanacağı, gerçek zamanlı veri analizinin rekabet koşullarını değiştireceği bir yıl olması bekleniyor.
Bilgi teknolojileri ekosistemindeki ihtiyaçları yakından takip eden Türkiye’nin ilk SAP Gold Partner’ı Nagarro + MBIS, 2025 yılında iş dünyasında öne çıkacak teknoloji trendleri ve öngörülerini paylaştı. İşte yapay zekanın en gelişmiş versiyonlarından şirketleri sürdürülebilirlik hedeflerinde öne çıkaracak teknolojilere kadar Nagarro + MBIS’in uzman danışmanlarının derin sektör deneyimiyle hazırlanan 2025’in teknoloji trendleri…
1.Yapay zekâ – makine entegrasyonu artacak
Yapay zekâ, yenilikçi uygulamaları, endüstri spesifik özellikleri ve makine öğrenimi entegrasyonlarıyla gündemde olmaya devam edecek. Özellikle otomasyon alanlarında yenilikçi teknolojilerin hızla benimsenmesi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet gücünü artıracak. Bu kapsamda yapay zekâ, IoT, makine öğrenimi ve blockchain gibi ileri teknolojileri bir araya getirerek işletmelerin süreçlerini dijitalleştiren ve verimliliği artıran yapay zekâ çözümleri, işletmelerin büyük veriyi anlamlı öngörülere dönüştürerek daha proaktif stratejiler geliştirmelerine imkân tanıyacak.
2.Enerji verimli ve etik yapay zekâ uygulamaları ön plana çıkacak
Enerji verimli ve sektöre özgü “Edge AI” çözümleri, sağlık, üretim ve perakende gibi gerçek zamanlı karar gerektiren alanlarda öne çıkacak. GPT ve DALL-E gibi “Foundation Models” ise daha özelleştirilmiş ve iş süreçlerine entegre edilebilir hale gelerek sektörel yapay zekâ çözümleri geliştirilmesine olanak tanıyacak. Ayrıca, şeffaf karar alma mekanizmaları sunan “Explainable AI” (Açıklanabilir Yapay Zekâ) ve etik uygulamalar, teknolojinin şeffaflığını ve güvenilirliğini artıracak.
3.Bulut ERP sistemleri tercih edilecek
Bulut ERP sistemlerinin gelişmiş özellikleri, işletmelere düşük maliyet, esneklik ve ölçeklenebilirlik avantajı sağlaması nedeniyle daha çok tercih edilecek. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler, yapay zekâ, makine öğrenimi ve otomasyon gibi yenilikçi teknolojileri daha kapsamlı kullanarak işlevselliği artırabilecek. Bu süreçte SAP çözümleri, bulut tabanlı hizmetleriyle dijital dönüşümü desteklemede öncü teknolojiler olmaya devam edecek.
4.Dijital dönüşüm ve otomasyon hız kazanacak
“Dijital Dönüşüm ve Otomasyon” 2025 yılının bilgi teknolojileri sektörünün gündeminde kalmaya devam edecek. Hem kamuda hem de özel sektörde çokça alanda karşılık bulan dijital dönüşüm, özellikle e-dönüşüm, yasal uyumluluk ve bankacılık işlemlerinde daha çok tercih edilecek. Dijital teknolojilerle uyumlu hale gelerek süreçlerini optimize eden, maliyetlerini düşüren ve bu sayede rekabet gücünü artıran işletmeler kazançlı çıkacak.
5.Veri yönetimi ve analitiklerin önemi artacak
Yapay zekâyı besleyen veri ve analitiklerin yönetimi daha da önemli hale gelecek. Bu kapsamda veri gölü ve veri ambarı teknolojilerinin en iyi yönlerini birleştirerek şirketlere kapsamlı bir veri yönetim altyapısı sunan Data Lakehouse yatırımları iş dünyasında fark yaratacak.
6.Regülasyon ve veri güvenliği ön planda
GDPR, KVKK gibi regülasyonlara uyumlu çözümler ve siber güvenlik alanlarında yatırımlar artacak. SAP’nin GRC (İşletme Risk ve Uyumluluk) çözümleri, riskleri etkili bir şekilde yönetmesi nedeniyle önümüzdeki dönemde daha çok talep görecek.
7.RPA ile mikro otomasyon, stratejik dönüşüm aracı haline gelecek
Niş çözümlerle işletmelerin operasyonel verimliliğini artıran Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) çözümleri, klasik otomasyon paradigmasının ötesine geçerek iş dünyasında stratejik bir dönüşüm aracı haline gelecek. Finans sektöründe algoritmik risk analizi veya sağlık sektöründe hasta kayıtlarının dinamik entegrasyonu gibi yalnızca sektörün ihtiyaçlarına yönelik “akıllı mikro botlar” yaygınlaşacak.
8.Müşteri deneyimi her zamankinden önemli olacak
Önümüzdeki dönemde müşterilerine en fazla kanal seçeneği sunarak en doğru yöntemlerle iletişim kuran şirketler öne çıkacak. Bu kapsamda SAP’nin Customer Experience (CX) ve SAP Marketing Cloud çözümleri, güçlü altyapısıyla marka sadakatinde önemli altyapılar sunuyor.
9.Gerçek zamanlı veri analitiği ile karar alma süreçleri hızlanacak
Geçmiş verilerle gerçek zamanlı verilere dayalı karar alma mekanizmalarını harmanlayarak pazar dinamiklerine hızlı cevap verebilmek giderek daha çok önem kazanıyor. Bu kapsamda farklı veri kaynaklarını birleştirerek veri entegrasyonu ve yönetimi sağlayan bir platform olan SAP Datasphere gibi çözümler, karar vericilerin daha hızlı ve doğru aksiyonlar almasına yardımcı olacak.
10.Sürdürülebilir teknoloji, ESG ve yeşil ERP’nin önemi artacak
Hem regülasyonların sıkılaşması hem de tüketicilerin çevre bilincinin artmasıyla sürdürülebilirlik ve ESG (Çevresel, Sosyal, Yönetişim) odaklı stratejiler ön planda olacak. Daha az enerji tüketen yazılım çözümleri ve karbon ayak izini azaltmaya yönelik teknolojiler, 2025’te şirketlerin odak noktasında olacak. SAP’nin Climate 21 ve SAP S/4HANA’nın Sürdürülebilirlik Modülü bu süreçte işletmelerin en büyük yardımcısı olmaya devam edecek.
İlgili Haberler:
>> Acer’dan Yeni Swift Go ve Aspire Vero 16 Dizüstü Bilgisayarlar!