Türkiye’de akıllı cihaz pazarı hızla büyüyor. 2015’de de şu ana kadar yaklaşık %10 büyüme gerçekleşti. 2016 yılında 4,5G ile pazar daha çok hareketlenecek. Cihaz değiştirme süreleri çok kısalacak. Cat 6 ve üstü cihazlar yaygınlaşacak. 3-Carrier Aggregation (3CA) kullanılmaya başlanacak. LTE-B, VoLTE gibi gelişmiş teknolojiler denenecek.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Qualcomm Türkiye Müdürü Barış Ruacan: Toplum olarak akıllı telefonları kabullendik, gelirimizin önemli bir kısmını akıllı telefonlara harcıyoruz. Avrupa’da cihaz değiştirme süreleri 24 ay iken bizde 18 ay hatta daha da altında. Bugün Türkiye’de her ay satılan akıllı telefonların %94.4’ü akıllı telefon. Bu Avrupa’daki en yüksek oran. Türkiye’deki bütün cihazlara baktığınızda bu cihazların %50’sinin akıllı cihaz olduğunu görüyoruz. Ancak her ay yeni satılan yeni telefonların yaklaşık %95’i akıllı telefon. Yani 1-2 sene içinde akıllı telefonların tüm cihazlar içerisindeki oranı ciddi şekilde artmış olacak.
2016 yılında Türkiye’de Çinli markaların pazara girişi artacak.
Türkiye’de toplam pazarda yerli markaların payı yükselecek. Yüzde 25’in üzerine çıkmasını bekliyoruz. Yerli üreticilerin payı hem Türkiye’de hem bölgemizde artıyor. Rusya’da yerli üreticilerin oranı %50’leri geçti. Android platformunun ve işlemcilerin geldiği seviye ile birlikte artık tüketiciler yerli markalara eskiye oranla daha fazla yöneliyorlar. Biz de Türkiye’de General Mobile, Vestel ve operatörler vs. ile çok yakın çalışıyoruz. Hatta umuyoruz ki yerli üreticilerin bölgeden başlayıp diğer yurtdışı pazarlaraına da satış yapmaya başlayacaklarbaşlamalarını umut ediyoruz.
Türkiye’de küçük baz istasyonları hayatımıza girecek. Qualcomm olarak biz önümüzdeki dönemde 2020’lere kadar dünyada 1000 kat data veri artışı bekliyoruz. Şu an Hhiç bir network ağ şebekesi bunu karşılamaya hazır değil. Bunu telafi edecek şeylerden bir tanesi de bu akıllı baz istasyonlarıdır. Şebekeyi insanlara yaklaştırmak en iyi çözüm olarak öne çıkıyor.