Mobilite sektörüne 10 yılı aşkın süredir yatırım yaparak, bu alanda Avrupa pazarında önemli pay elde eden Vestel, yeni şirketi Vestel Mobilite ’nin büyümesine ivme kazandırmaya devam ediyor.
Sektörün kalbinin attığı IAA Transportation Fuarı’nda yerini alan Vestel, henüz dünya devi şirketlerin dahi ajandasına yeni giren geniş kapasiteli mobilite ürün ve çözümlerini dünya sahnesine çıkardı.
Vestel Şirketler Grubu’nun elektrikli araç şarj istasyonları, otomotiv elektroniği ve enerji depolama sistemleri alanlarındaki faaliyetlerini yürüten Vestel Mobilite şirketi, IAA Transportation’da sektöre yönelik en yeni ürün ve çözümleriyle sahne aldı.
Vestel CEO’su Ergün Güler, Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen IAA Transportation fuarının, mobilite sektörünün geleceğine yön veren bir konumda olduğunu belirterek, “Böylesi büyük bir organizasyonda ülkemizi mobilite alanında temsil etmekten büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu. Vestel, bu yıl iklim değişikliğiyle mücadele ve yeni teknolojiler üzerine yoğunlaşan fuarda, mobilite sektörüne yönelik yazılım, ekran ve şarj çözümleriyle yer aldı.
Hedef Üç Yılda Milyar Dolarlık Piyasa Değeri
Ergün Güler, önümüzdeki dönemde üssel büyüme bekledikleri mobilite pazarına 10 yıl önce yatırım yapmaya başladıklarını hatırlattı. Global mobilite pazarının, sadece Vestel’in faaliyet gösterdiği elektrikli araç komponentleri, elektrikli araç şarj istasyonları ve enerji batarya depolama çözümleri alanında 2030 yılında yaklaşık 580 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağının tahmin edildiğini kaydeden Güler, “Vestel Mobilite, kısa zamanda sektörüne öncülük eden bir konuma geldi. Bugün geliştirdiğimiz ürün ve teknolojilerle bu alanda faaliyet gösteren şirketin çok ötesinde bir konumdayız. Kimi üreticiler 300kW’lık şarj istasyonlarını bile ürün gamlarına daha yeni eklemeyi planlıyorlar.
Oysaki Vestel bugün 720kW güç çıkışlı çok hızlı şarj istasyonlarını üretip, ihraç ediyor, hatta 2025 yılının ilk çeyreğinde de 1MW güç çıkışlı şarj istasyonlarını satışa sunmayı planlıyor. Vestel’in tüketici elektroniği alanında yıllara dayanan bilgi birikimi ve tecrübesini, bu alana yaptığımız yatırımlarla birleştirince ortaya güçlü bir yapı çıktı. Bu yapı sayesinde gelecek üç yıl içinde Vestel Mobilite’nin piyasa değerini milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
‘Yeni Pazarlarda Büyüyeceğiz’
Vestel’in elektrikli araç şarj istasyonlarıyla bugüne kadar Türkiye’de ve Avrupa’da 30’a yakın ülkede, 180 binden fazla şarj soketi yerleşimi yapıldığını vurgulayan Güler, “Mobilite ihracatında Avrupa başta olmak üzere Ortadoğu ve Amerika’ya yönelik büyüme planlarımız da mevcut” dedi.
Mobilite Sektöründe Paradigma Değişimine Hızlı Uyum
Ergün Güler, son yıllarda mobilite pazarında yaşanan paradigma değişimine hızlı şekilde adapte olmanın, sektörde yer edinmenin, hatta öncü konuma yükselmenin anahtarı olduğunu kaydederek, otomotiv sektöründen örnek verdi: “Geçmişte yeni bir otomobil modelinin geliştirilmesi dört yıl sürüyordu. Bu süre şimdilerde iki yıla düştü. Uzakdoğulu üreticiler ise özellikle elektrikli araç alanında bunu altı ay gibi kısa bir sürede yapabiliyor.
Zira tüketici elektroniği alanındaki deneyim ve bilgi birikimlerini hızla bu alana kaydırdılar. Uzun yıllardır tüketici elektroniği alanına yön veren Vestel de bu alandaki bilgi birikimini ve tecrübesini mobilite sektörüne hızlı şekilde adapte etti. Tüm bu değişim ve dönüşümü yıllar öncesinden görüp bu alana yapmaya başladığımız yatırımlarla da sektörde güçlü bir konuma geldik. İlk gelenin kazandığı bir oyun oynuyoruz. Elimizdeki bu avantajı iyi değerlendirerek öncü rolümüzü güçlendirerek sürdüreceğiz.”
‘Kullanıcılarımız Vestel’in Ekranlarıyla Bilgileniyor’
Vestel’in bugün ekran teknolojilerinde dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer aldığını hatırlatan Güler, “Bugün ekran çözümlerimizle, kullanıcılarımızın hayatlarının her anında yanındayız. Evde televizyon izlerken, araçlarıyla yolculuk ederlerken, havaalanına gittiklerinde, uçağa bindiklerinde karşılarında Vestel’in ürettiği ekranları görüyorlar” dedi.
Otomotiv alanında Vestel’in araç içi ekran çözümünde mini LED ekran teknolojisini kullanarak canlı ve parlak renkler sunduğunu, bu sayede de pazarda önemli bir fark yarattığını belirten Güler, “Bugün hem sürücülere hem de yolculara en iyi kullanıcı deneyimini sunmak için araç içi eğlence ve bilgi ekranlarını aynı kokpitte birleştirerek yekpare bir ekran ürettik. Buradan edindiğimiz tecrübe ile yakın zamanda havacılık sektörüne de gireceğiz. Uçak içi eğlence ekranları için çalışmalarımız başladı, çok yakın zamanda buradaki iş birliklerimizi de duyuracağız” ifadelerini kullandı.
TOGG’un Ekranında Vestel İmzası
Vestel’in TOGG yerli otomobil projesindeki ortaklığıyla, bugün büyük dönüşüm yaşayan otomotiv sektöründeki etkinliğini daha da artırdığının altını çizen Güler, “Bugün TOGG’un en ilgi çeken noktalarından olan yekpare ekranını Vestel üretiyor.
Kullandığımız LCD teknolojisi ile ekrandaki renklerin belirginliği çok ön planda. Bunun yanında TOGG’da yer alan etki alanı denetleyicisini de (domain controller) biz üretiyoruz. Elektronik sektöründeki bilgi birikimimizi tamamen buraya aktardık. Hedefimiz elektrikli araç üreticilerinin birinci seviye tedarikçisi (tear 1 supplier) olmak” diye konuştu.
IAA’da Vestel’in İleri Seviye Otomotiv Teknolojileri
Vestel’in bu yılki IAA Transportation’da öne çıkan ürün ve teknolojileri arasında, otomotiv endüstrisinin yazılım tanımlı araçlara geçişini desteklemek için tasarlanan Zonal Mimarisi, sürüş bilgilerinin yanı sıra eğlence deneyiminin de net bir şekilde sunulmasını sağlayan Gösterge Paneli ve Orta Bölme Ekranı ve 15W’a kadar çıkış gücü sağlayan, Qi 1.3 standardıyla uyumlu bir kablosuz şarj çözümü olan Kablosuz Şarj Ünitesi de yer alıyor.
Mobilite de Öncelik Sürdürülebilirlik
Geleceğin sürdürülebilir dünyasına katkıda bulunma hedefiyle, enerji verimliliği yüksek, çevre dostu teknolojiler geliştirmeye büyük önem veren Vestel’in elektrikli araç şarj istasyonları (EVC’ler) ve enerji depolama sistemleri hem bireysel hem de ticari kullanıcılara temiz enerji kaynaklarını daha verimli şekilde kullanma imkânı sunuyor.
Vestel’in yenilikçi çözümleri, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjiyi depolayarak ve elektrikli araçların şarj ihtiyaçlarını karşılayarak, çevreye olan etkileri asgariye indirmeye yardımcı oluyor. Vestel’in geliştirdiği teknolojiler, enerji maliyetlerini düşürürken kullanıcılarının karbon ayak izini azaltarak daha yeşil bir geleceğe katkıda bulunuyor.
Ulaşımın Geleceği Elektrikli Araçlarda
Boston Consulting Group’un tahminlerine göre 2030 yılına kadar dünya genelinde elektrikli araç satışları, toplam araç satışlarının yüzde 40-45’ini oluşturacak. Bu artışla beraber elektrikli araç komponentleri pazarı da 2030’a kadar 440 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak. Elektrikli araç şarj soket sayısının ise 124 milyona ulaşması bekleniyor. Bu da yaklaşık 42 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğü anlamına geliyor.
Vestel CEO’su Ergün Güler, Vestel’in bugün elektronik alanındaki deneyimi sayesinde elektrikli araç ekosisteminin önemli tedarikçileri arasında yer aldığını hatırlattı. Güler, “Vestel’in araç içi ekran çözümlerinden elektronik kontrol ünitelerine, güç elektroniğinden bağlantılı araç çözümlerine, Ar-Ge, tasarım ve üretim dahil geniş bir yelpazede hizmet sunması bu alanda önemli avantaj sağlıyor” dedi.
30’a Yakın Ülkede 180 Bin Şarj Soketi
Ergün Güler, ev tipi ve küçük işletmelere yönelik AC serilerinin üretimine 2017’de başladıklarını vurgulayarak, ‘Ortalama 110 dakikada şarj eden 60kW, 55 dakikada şarj eden 120kW ve 48 dakikada şarj eden 150kW’lık hızlı tip şarj istasyonlarımız var. Ayrıca, çok hızlı şarj uygulamaları için 33 dakikada şarj eden 180kW, 24 dakikada şarj eden 240kW, 19 dakikada şarj eden 320kW ve 400kW ve 10 dakikada şarj eden 720kW kapasiteli daha güçlü çıkış sunan DC serimiz bulunuyor.
DC ürünlerimiz, halka açık otoparklar ve elektrikli filo depolarında kısa sürede şarj imkânı sunarak kuyruk sürelerini büyük ölçüde azaltıyor. Bu yıl piyasaya sunduğumuz 720kW güç çıkışlı çok hızlı şarj istasyonumuzun ardından hedefimiz, 2025’te 10 dakikada şarj edecek 1MW güç çıkışlı EVC’leri piyasaya sürmek. Yeni EVC’lerimizle yalnızca binek araçlara değil, toplu taşımada kullanılan elektrikli filo araçlarına da hizmet vermeyi amaçlıyoruz” dedi.
Vestel Teknolojisiyle Temiz Enerji Depolanıyor
Bugün dünyada güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik depolama çözümlerinin hızla yaygınlaştığını vurgulayan Ergün Güler, “Özellikle Avrupa ülkelerinde güneş panelleri aracılığıyla gündüz enerji depolayan pek çok aile var. Batarya çözümleri sayesinde biriktirilen bu enerji, akşam evlerde kullanılıyor.
Bu çevreci çözüm enerji maliyetlerinde de önemli tasarruf sağlıyor. Vestel bu bakış açısıyla konut, ticari/endüstriyel ve yenilenebilir güneş/ rüzgâr enerji santralleri için enerji depolama sistemleri üretiyor. Hem konut hem de toplu kullanım için bu alanda ilk 75kWh ve 300kWh’lık ürünleri pazara Vestel sürmüştü. Bu yıl da güneş/rüzgâr enerji santralleri için 5MWh’lik depolama ünitelerini piyasaya süreceğiz” diye konuştu.
İlgili Haberler
>> Vestel, Önde Gelen TV Platformlarından Vidaa’ya Ortak Oluyor