Bitcoin ’i Güvenli Bir Şekilde Saklama Yolları

Günümüzde borsalarda yaşanan olumsuz durumlar ve çeşitli piyasalarda meydana geldiği iddia edilen yasadışı işlemler, kripto paraların güvenliğinin daha çok sorgulanmasına sebep olmuştur. Bu nedenle Bitcoin ve diğer kripto paraları güvenli bir şekilde saklamak, yatırımcılar için çok önemli bir konu haline gelmiştir.

Kripto paralar için yaptığınız birikimler kadar onları en uygun şekilde saklamak da dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Birikimlerin nasıl saklanacağı ilk aşamada karmaşık gibi görünebilir ancak karmaşık görünen bu sürecin doğru seçeneklerle ilerlendiği takdirde son derece kolay olduğu anlaşılacaktır. Bu aşamada güvenlik tedbirlerini anlayarak uygulamanız, yatırımlarınızı korumanız konusunda size destek olur.

Bitcoin, blok zincirinde üretildiği için saklama işlemi de yine burada gerçekleşir. Kullanıcılar, yatırım esnasında Bitcoin’i değil, bu kripto para biriminin sahipliğini transfer etmektedir. Bu yüzden sahiplere ait bilgiler blok sistemi üzerinde değil, özel anahtarlar aracılığıyla saklanır. Olası zararların önüne geçmek adına Bitcoin para birimlerini özel yazılıma sahip olan bu anahtarlarla muhafaza etmek gerekir. Bitcoin cüzdanı olarak adlandırılan anahtar sistemi, kripto para borsası bilgilerinin güvenliği için oldukça önemlidir.

Bitcoin Cüzdanı Nedir?

Bitcoin cüzdanı, özel bir anahtar kullanılarak bilgilerin saklanmasını sağlayan elektronik bir sistemdir. Sistem sayesinde rahatlıkla kripto para gönderebilir ve alım yapabilirsiniz. Fiziksel bir cüzdandan oldukça farklı özelliklere sahip olan dijital cüzdan, Bitcoin adresleri arasında erişim sağlayarak işlem yapmaya olanak tanır. Kriptografik bilgilerin kaydedilmesi, sadece hesap sahibinin yetkisi ile işlem yapılmasına müsaade eder. Kişiye özel oluşturulan bu kriptografik anahtar sayesinde tüm transfer işlemleri cüzdan sahibinin kontrolü altındadır.

Bitcoin cüzdanları çeşitli özelliklere sahip olan ve farklı gereksinimleri karşılayan bir yapıdadır. Kolay kullanım, erişilebilirlik ve güvenlik gibi önemli cüzdan kriterleri, türler arasında farklılık gösterebilir. Ek olarak istediğiniz para birimiyle uyumlu olup olmadığı da dikkat edilmesi gereken diğer bir konudur.

Bitcoin Cüzdan Türleri Nelerdir?

Bitcoin cüzdanları sayesinde elinizde bulunan dijital varlıklarınızı güvenle saklamanız mümkündür ancak bazı durumlarda güvenlik sorunları ile karşılaşabileceğinizi de bilmelisiniz. Herhangi bir güvenlik sorunu yaşamamak için cüzdanların özelliklerinin öğrenilmesi çok önemlidir. Bitcoin cüzdan türlerinden bazıları ise aşağıdaki gibidir:

  • Mobil
  • Web
  • Masaüstü
  • Donanım
  • Kâğıt

Yukarıda yer alan Bitcoin cüzdan türleri, birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Genel olarak cüzdanların özelliklerini ise alt başlıklarda yakından inceleyebilirsiniz.

Mobil Cüzdanlar

Mobil cüzdanlar, günlük hayatta aktif bir şekilde Bitcoin kullanmak isteyenler için önemli avantajlar sunar. Avantajlardan ilki, akıllı telefonunuza indireceğiniz uygulama aracılığıyla işlemlerinizi hızlıca tamamlayabilmenizdir. Ayrıca mobil cüzdanda özel anahtarlarınızı güvenle depolayabilir ve kolaylıkla kripto paralarınızı kullanabilirsiniz.

Bitcoin ile ödeme sırasında bazı uygulamalarda bulunan NFC özelliğinden yararlanmak mümkündür. Bu sayede kişisel bilgilerin verilmesine de gerek kalmaz.Yalnızca telefonun terminale okutulması, ödeme yapılması için yeterli olur. Bununla birlikte mobil cüzdanlar güvenilir verilere dayanan blok zincirin küçük alt kümelerini kullandığı için basitleştirilmiş bir şekilde doğrulama yapılabilir.

Mobil cüzdanınızı kullanırken mutlaka iki faktörlü kimlik doğrulama özelliğini aktif ettiğinizden emin olmalısınız. Aksi durumlarda kötü amaçlı yazılımlar yüzünden cüzdanınızın kontrolünü kaybedebilirsiniz. Aynı zamanda mobil cüzdanınızdaki Bitcoin’lerin zarar görmemesi adına sadece ödeme işlemleri için ihtiyaç duyduğunuz kadarını yatırmalı ve yüksek oranlı varlıklarınızı kâğıt veya donanım cüzdanlarınızda saklamalısınız.

Web Cüzdanlar

Web cüzdanlar, özel anahtarlarınızı çevrim içi ve güvenilir hizmet sağlayıcıları tarafından kontrol altında tutulan sunucularda saklamanıza imkân verir. Aynı zamanda hizmet aldığınız siteye göre web yani, e-cüzdanınızı masaüstü veya mobil cüzdanlarınıza bağlamanız ve sahip olduğunuz adresleri cihazlarınıza kopyalamanız da mümkündür.

Kripto paranız için web cüzdanınız aracılığıyla internete bağlı olan herhangi bir cihaz üzerinden işlem yapabilirsiniz fakat bu noktada güvenlik açıkları da ortaya çıkabilir. Güvenliğinden emin olmadığınız cihazlarla hesabınıza erişmeniz durumunda siber saldırılara maruz kalabilirsiniz. Bu yüzden kişisel bilgisayar veya güvenilir cihazların tercih edilmesi gerekir.

Masaüstü Cüzdanlar

Masaüstü Bitcoin cüzdanları, kişisel bilgisayarınıza indirilerek kurulması gereken bir cüzdan türüdür. Kurulumun ardından özel anahtarlarınız sabit diskinize depolanır. Güvenli özelliği, masaüstü cüzdanların web ve mobil türlerine oranla daha emniyetli olmasını sağlar. Aynı zamanda dijital paralarınızın art niyetli kişiler tarafından çalınma riskini de azaltır.

Diğer cüzdan türlerine göre daha güvenli olsa da masaüstü cüzdanlar için de internete bağlanılması risk teşkil edebilir. Bu yüzden güvenlik önlemlerinin hat safhaya çıkarılması son derece önemlidir. Öte yandan nispeten düşük miktarlarda Bitcoin saklamak için ideal seçenekler arasında bulunur.

Masaüstü cüzdanlar için farklı özellikleri taşıyan çeşitlere ulaşmak mümkündür. Kullanım kolaylığı ve üst düzey güvenlik önlemlerine odaklanan türleri bulabilirsiniz. Hangisini tercih edeceğinize karar vermenizin ardından disk alanı ve hızlı bir internet bağlantısı sayesinde sorunsuz biçimde varlıklarınızı yönetmeye başlayabilirsiniz.

Donanım Cüzdanları

Bitcoin donanım cüzdanları, kripto paralarınızı fiziksel bir cihaz üzerinde saklamanıza olanak tanır. Düşük veya yüksek miktarlı dijital varlıklar, donanım cüzdanları aracılığıyla güvenle saklanabilir. Bununla birlikte açık kaynaklı olması ve cihaz dışına aktarılamaması, bilgisayar virüslerine karşı önlem alınmasına katkıda bulunur.

Donanım cüzdanları aracılığıyla anahtarlarınızın korunması için ek güvenlik katmanlarından yararlanmanız mümkündür. Kurtarma cümlesi ve işlem onayı gibi size özel metrikler sayesinde varlıklarınızı koruma altında tutabilirsiniz. Bunun yanı sıra alacağınız cihazı yetkin ve güvenilir kurumlar aracılığıyla temin ederseniz risk yaşama ihtimalinizi de düşürebilirsiniz.

Donanım cüzdanınız için cihaz alırken kullanılmış olan ürünlerden uzak durmanız gerektiğini bilmelisiniz. Böylelikle sahte donanım cüzdanlarından kurtulmanız da kolaylaşır. Ek olarak satış veya alış yaparken resmî kaynakları kullandığınızdan da emin olmanız gerekir. Sitelerin doğruluğu için de URL adreslerini kontrol etmeniz fayda sağlayabilir.

Kâğıt Cüzdanlar

Kâğıt cüzdanlar, güvenle Bitcoin depolamak için önemli avantajlar sunan seçenekler arasında yer alır. Bu cüzdanlar, özel anahtar içermekte olan fiziki belge şeklinde tanımlanabilir. Genel olarak QR kod içerecek biçimde basılmaktadır. Bu sayede kolaylıkla taranması mümkündür. Tarama işleminin ardından anahtarlar yazılım veya uygulama cüzdanlarına eklenebilir. Bu cüzdan türü sayesinde Bitcoin harcama ve transfer işlemlerinizi rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.

Kullanılacak özel anahtarlarla beraber rastgele Bitcoin cüzdan adresi oluşturulabilir. Ardından hazır hale gelen kâğıt cüzdanlar güvenlik açısından holografik etiketler üzerine basılabilmektedir. Ayrıca elinizdeki cüzdanın en önemli özelliklerinin başında ise çevrim dışı bir şekilde saklanması bulunur. Böylece bilgisayar korsanları ve kötü amaçlı yazılımlara karşı korunmasının önü de açılmış olur.

Dijital varlıkların zarar görmesini engellemek adına DVD veya USB sürücüsü yardımıyla çalışabilen risksiz bir program kullanılmalıdır. Bunun için cüzdan kurulumunun sonrasında ise web sitesi kodunun çevrim dışı bir şekilde çalışabildiğinden emin olmanız gerekir. Aynı şekilde anahtar oluşturma öncesinde program, internet bağlantısını kesmenize de müsaade etmelidir. Kâğıt cüzdanın çıktısını alma noktasında ise herhangi bir ağa bağlı olmayan yazıcının kullanılması çok önemlidir.

Bitcoin Kişisel Anahtarların Önemi

Bitcoin için oluşturulan anahtarlar, kripto varlıkların korunması noktasında büyük önem arz eder. Anahtarların art niyetli kişilerin eline geçmemesi adına gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması gerekir. Bununla birlikte anahtarların kişisel olduğu ve kesinlikle kimseyle paylaşılmaması gerektiği de bilmeniz gereken konular arasındadır.

Çevrim içi veya çevrim dışı fark etmeksizin anahtarların sürekli olarak güvence altında tutulması gerekmektedir. Aksi takdirde cüzdanınıza kötü amaçla ulaşan kişiler, tüm varlığınızı alabilir. Ayrıca Bitcoin’i güvenle depolama konusunu göz ardı eder veya anahtarınızı kaybederseniz varlıklarınıza yeniden erişim sağlayamayabilirsiniz.

Kişisel anahtar, kripto paranın sahibi olduğunuzu ispat etmekle birlikte cüzdanınıza erişmeniz için de işlem onayı gerektirir. Ayrıca bazı cüzdanlar, anahtarın kaybedilmesi durumlarına karşı önlem olarak bir kelime dizisinden oluşan güvenlik cümlesini otomatik biçimde oluşturabilir. Bu sayede güvenlik cümlesini bir kâğıda yazarak saklamanız daha sonra giriş yapmanıza yardımcı olacaktır. Anahtar kelimelerin ekran görüntüsünü veya fotoğrafını çekmeniz ise risk teşkil eder.Bitcoin resim

İlgili Haberler

>> Bitcoin’de Kritik Dönemeç: Fiyat Düşüşleri ve Öngörüler