ABD yaptırımlı Çin telekomünikasyon devi Huawei geçtiğimiz günlerde yeni bir 5G akıllı telefon piyasaya sürmüştü. Bunun yanı sıra gelir akışlarını çeşitlendirmeye yönelik çabaların ardından 2023 yılı satışlarının 700 milyar yuan’ı (99,1 milyar ABD Doları) aşmasını bekliyor.
Bu, 2022’deki 642,3 milyar yuan’dan tüm yıl için toplam satışlarda yıllık yüzde 9’luk bir artışa işaret ediyor. O zamanki yüzde 0,9’luk zayıf artıştan daha iyi ve gelirin yüzde 28,6 düştüğü 2021’e göre çok iyi bir iyileşme.
Huawei’nin dönüşümlü başkanı Ken Hu Houkun’un bugün günü yayınladığı yeni yıl mesajına göre, bu başarı, Shenzhen merkezli firmanın “hemen hemen yoluna döndüğünü” gösteriyor.
Ancak Hu, 2024’te karşılaşılacak “ciddi zorluklar” konusunda da uyarıyor. Ve çalışanları “körü körüne iyimserlikten” kaçınmaya çağırıyor.
Huawei Dönüşümlü Başkanı Ken Hu Houkun:
“Jeopolitik ve ekonomik belirsizlikler çok fazla, teknoloji kısıtlamaları ve ticaret engelleri ise dünyayı etkilemeye devam ediyor. Bu güçler hep birlikte iş modellerini ve küresel değer zincirini yeniden şekillendiriyor” diyor.
2020’nin başlarında küresel akıllı telefon sevkiyatlarında kısa süreliğine Samsung Electronics’i geride bırakan Huawei, son birkaç yıldır akıllı telefon işini ve yurt dışı satışlarını sert şekilde etkileyen ABD yaptırımlarıyla mücadele ediyor. Huawei bir yandan cep telefonu işlerini canlandırmaya çalışırken, bir yandan da akıllı araç sistemleri gibi yeni alanlara yöneliyor. Bu sayede gelir kaynaklarını çeşitlendiriyor.
Ağustos ayı sonlarında şirket, gücünü yerli gelişmiş işlemci Kirin 9000’lerden alan Mate 60 Pro akıllı telefonunun piyasaya sürülmesiyle sektörü şaşırttı. Bu cihaz ABD ticari yaptırımlarından bu yana Huawei’nin ilk 5G akıllı telefonuydu.
Hu, yeni yıl mesajında, akıllı telefon işini de içeren cihazlar biriminin 2023 yılında “beklentileri aştığını” belirtti ancak rakamlara değinmedi.
Hu, şirketin otomobil üreticileriyle çalıştığı ve kendi bileşenlerini ve yazılımlarını tedarik ettiği Huawei’nin akıllı otomotiv çözümleri işinin geçtiğimiz yıl daha rekabetçi hale geldiğini söyledi.
Ancak işletmenin daha fazla para kazanması gerekiyor. Hu, “Akıllı Otomotiv Çözümü işletmemizin, teknolojik avantajlarını iş başarısına dönüştürmek için ortaklarla yakın çalışmaya devam etmesi gerekiyor” diye belirtti.
Huawei, otomotiv sektörüne daha derin bir giriş yapıyor ve geçen ay, devlete ait büyük bir otomobil üreticisi olan Changan Automobile ile yeni bir ortak girişim duyurdu.
Akıllı Araç Sektörüne Yeni Bir Soluk
Huawei, akıllı araç sistemi işini Changan’dan gelecek yatırımlarla yeni birime devretmeyi planladığını söylüyor. Firmanın otomobil birimi 2022’de 2,1 milyar yuan satış ve bu yılın ilk yarısında 1 milyar yuan gelir elde etti.
Huawei’nin yeni oluşan otomobil işi, kendisini endüstriyel ve kamu müşterilerine yönelik bir yazılım ve donanım sağlayıcısı olarak yeniden konumlandırma çabalarının bir parçasını oluşturuyor.
Çin’deki yapay zeka (AI) çılgınlığına katılan Huawei, kömür madenleri, finans ve hükümet de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerdeki endüstriyel kullanımlara daha fazla odaklanarak Pangu AI modelinin 3.0 versiyonunu Temmuz ayında tanıttı. Ayrıca ülkedeki ChatGPT tarzı hizmetlere olan açlığı gidermek için şirket içi işlemcileri gelişmiş Amerikan yapay zeka çiplerine alternatif olarak öne sürdü.
Hu’ya göre, Huawei’nin müşterilere veri merkezi sunucuları ve diğer teknoloji altyapısını sağladığı bilgi ve iletişim teknolojisi işi sağlam kalırken, dijital güç ve bulut işleri istikrarlı bir büyüme bildirdi.
Hu, önümüzdeki yıl şirketin stratejik yönü olarak dijital, akıllı ve düşük karbonlu dönüşüm trendine odaklanmayı keskinleştirmesi gerektiğini söyledi. Hu, “2024’te tüm iş birimleri değer yaratmaya ve hasatı büyütmeye odaklanmalı” dedi.
İlgili Haberler