Şirketler Kritik Uygulamaları İçin Bizi Tercih Ediyor
Rekabette bir adım öne geçmek için kurumların gelişen teknoloji yakından takip etmesi gerekiyor. Bu ay kapak konumuzda da detaylarını görebileceğiniz Bulut Bilişim son dönemin en popüler konularından bir tanesi. Bulut Bilişim konusunda aklımıza takılan soruları KoçSistem Yönetilen Hizmetler, Veri Merkezleri ve Bulut Hizmetlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Bahçeli’ye sorduk.
Bizlere iş yaşamınız hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
İş hayatıma 1998 yılında KoçSistem’de başladım. Arada dört yıl kadar kendi işimi yapmak için ayrıldım. Ardından yine KoçSistem’e döndüm. Pazarlama, Satış ve Üretim departmanlarında görev aldım. 2010 yılından bu yana Yönetilen Hizmetler, Veri Merkezleri ve Bulut Hizmetlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyorum.
Bulut Teknolojileri konusunda KoçSistem olarak sunduğunuz çözümler neler?
Bulut hizmetleri konusunda çalışmalarımız 2010 yılında başladı. İlk bulut hizmetlerimiz sanal sunucular üzerinden sunulmaya başlanmıştı. Geçtiğimiz beş yıl içerisinde portföyümüzü genişlettik. Müşterilerimizin istekleri farklılaştı. Şuanda 100 kadar müşterimizin aşağı yukarı tüm BT ihtiyaçlarını Bulut hizmetlerimiz üzerinden karşılıyoruz. Bilgi Teknolojilerini servis olarak sağlama konusunda Türkiye’deki en geniş portföye sahibiz. Özellikle bu yıl çok yeni servislerimizi kullanıcılarımızın beğenisine sunduk. İlk olarak Bulut ortamımızı yeniledik. Türkiye’de ilk defa gerçekten kullandığın kadar öde modelini devreye aldık. Bununla beraber Ocak ayında yeni bir servisimizi daha devreye soktuk. Oracle’ın Exedata ve Exelogic teknolojisi bulunuyor. Bu teknolojileri servis olarak müşterilerimize sunmaya başladık. Bu servislerimiz de yine kullandığın kadar öde modeli ile sunulmakta. Haziran ayında yeni bir servisimiz devreye girecek. Türkiye’de ilk defa Microsoft’un Azure teknolojisi ile birlikte platform servislerini devreye alacağız. Bu da müşterilerimizin uzun süredir beklediği bir servis. İkinci yarıyıl hedeflerimizden bir tanesi de sadece SAP yüklerini çalıştırabileceğimiz bir platform servisini müşterilerimize sunmak. SAP yükleri için optimize edilmiş bir ortamda yine kullandığın kadar öde mantığıyla bir servis sunacağız. Bu hizmetlerimizin tamamının üzerinde Bulut ortamında çok geniş bir güvenlik portföyü var ve akılınıza gelebilecek her türlü çözümü servis olarak müşterilerimize sağlıyoruz.
Sunduğunuz Maximus hizmetinizi rakiplerinize göre farklılaştıran özellikler neler?
Maximus bizim Bulut hizmetlerimizin şemsiye markası. Çıkış noktası itibariyle Maxsimus’un bir farklılığı var. Biz Bulut servislerimizi sunmaya en üst seviyedeki kurumsal müşterililerle başladık. Dolayısıyla servislerimizin çıtası çok yukarılarda başladı. Literatürü açın, tüm dünyada firmaların Bulut servileri üzerine ilk koyacakları şeylerin test ve geliştirme ortamlarının olduğundan bahseder. Biz servislerimizi sunmaya başladığımızda ise böyle olmadı. Müşterilerimiz en kritik uygulamaları ile sunduğumuz servislerin üstüne geldi. Şuanda on tane müşterimiz %90’nın üzerinde sunucusu ile bu servislerimizi kullanıyor. Bunlara tamamen Bulutta koşan müşteriler diyebiliriz. Onun dışındaki müşterilerimizde de daha çok en kritik sunucular ağırlıkta diyebileceğimiz bir yapı var. Dolayısıyla diğer Bulut servisi üreticileri en basitten daha komplikeye gitmeye çalışırken, biz en komplike servislerden basite doğru ilerliyoruz. Daha uygun fiyatlı ve daha basit servislere doğru yönelmiş durumdayız.
İkinci en önemli konu ise KoçSistem’in sağladığı servis operasyonu. 1500 çalışanımızın bulunduğu bir operasyona sahibiz. Bu servislerin arakasında yer alan müşteri hizmetlerimiz her zaman bize en iyi desteği sunuyor. Servislerimizi rakiplerimizde olduğu gibi yurt dışında bir veri merkezinde sadece oraya ulaş ve kullan mantığıyla değil, Türkiye’de her türlü parametresini müşterilerimizle oluşturarak, gerekiyorsa ve müşterimiz istiyorsa üzerindeki bütün yüklerin yönetim servislerini sağlayarak hizmet sunuyoruz. Ve bunun bizleri farklılaştıran bir unsur olduğunu düşünüyoruz.
Bulut Bilişim teknolojilerinin Türkiye’deki kullanım oranı ve yerini nerede görüyorsunuz?
Son beş yıldır müşterilerimize Bulut servislerini anlatan bir firmayız. İlk müşterimizi ziyaret ettiğimizde Bulut servisleri böyle olacak diye söze başlarken şimdilerde sahip olduğumuz çok geniş bir portföyü anlatmaya çalışıyoruz. Toprağa bir tohum atarsanız ve yıllarca hiçbir şey olmayabilir. Bizim işimizde öyle oldu. İlk bir iki yıl boyunca hiçbir şey olmadı. Sonrasında bir filiz çıkar ve arkanızı dönüp baktığınızda adam boyunda bir fidan olmuş. Şuanda biz filizden fidana giden süreçteyiz. 2015’in bir kırılma yılı olacağını düşünüyorum. Çünkü en büyük müşterilerimizden orta ve küçük ölçekli müşterilerimize kadar, bir de bunun Bulut versiyonunu görelim yanıtını alıyoruz. Bunun bir sonraki aşaması kartopunun yukarıdan aşağıya büyüyerek yuvarlandığı bölüm olacak gibi görüyorum. Şuanda bilinçlenmenin oldukça iyi olduğunu düşünüyorum. Bu konuda uluslararası ve Telekom operatörü rakiplerimize çok teşekkür etmemiz lazım. Çünkü rekabetle birlikte çeşitlilik ve farklılıkların olduğu bir ortam ortaya çıktı. Müşterilerimiz için de seçenekler çoğaldı. Bu durumdan faydalandığımız söylemeliyim. Artık büyük diyebileceğimiz bir pazar haline geldik.
Sunduğunuz hizmetlerde sahip olduğunu veri merkezlerinin önemi büyük. Koç Sistem olarak veri merkezi yatırımlarınız neler ve veri merkezlerinizden kurumlara nasıl hizmetler sunuyorsunuz?
Veri Merkezleri Bulut’un yuvası olarak tanımlanabilir. Veri Merkezi sektörü tüm dünyada farklı bir noktaya geldi. Veri Merkezi konusunda birkaç tane mega trend var. Veri merkezleri tıpkı endüstri devrimindeki fabrikalar gibi teknoloji devriminde fabrika rolü oynuyor. Artık küçük veri merkezlerin devasa yapılara geçiş yapıyoruz. Biz de Türkiye’de bu trendi yakaladık. Zenium firmasıyla birlikte açtığımız Dudullu’daki ver merkezi 12 bin metrekare beyaz alana sahip. Muazzam bir büyüklük farkından bahsediyoruz.
Diğer önemli bir trend ise dışarıdan tedarik yöntemi. Kendi başınıza 3 bin 4 bin metrekare bir veri merkezi açmak yüksek maliyetleri de beraber getiriyor. Bunun yerine bu işi kendine iş edinmiş bizim gibi firmalar kurumlara dışarıdan bu hizmeti sağlayabiliyor. Türkiye’de bu trendin de önü açılmış durumda. Bizim burada stratejimiz, özellikle Bulut hizmetimiz için üç veri merkezi ile ( 2 İstanbul, 1 Ankara) bir üçgen oluşturup aktif-aktif-pasif yapıya geçip bunun üzerinden yıkılmaz, çökmez servisler vermek istiyoruz.
2015 yılı konusundaki görüşlerinizi alabilir miyiz? 2. Yarıdan KoçSistem olarak beklentileriniz neler?
2015 yılı donanım üreticileri için çok iyi geçmiyor. Sunucu pazarı küçülüyor ve depolama pazarı sabit kalıyor. KoçSistem olarak iyi bir durumdayız, hedeflerimizin %70’ini tamamlamış durumdayız. Bulut ve Veri Merkezi servisleri konusunda herhangi bir kaygımız yok. Bildiğiniz gibi belirsizlik ortamlarında yapılan yatırımlar karşılığını çabuk veriyor ve bu dönemlerin müşterilerimiz için bir fırsat olduğunu söylemeliyim. Biz Bulut servislerimiz ile birlikte şunu yapabileceğimizi düşünüyoruz. Müşterilerimiz fazla risk almadan sunduğumuz Bulut servisleri üzerinde işlerini gerçekleştirebilirler. Sunduğumuz esnek modellerin belirsizlik ortamında müşterilerimiz için değerli olduğunu düşünüyorum.