Bu yılın sonuna kadar hizmete girmesi beklenen 4G hızında internet, yanında bir operatörle beraber geliyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDH) Bakanı Lütfi Elvan, 4G’yi yıl içinde vatandaşların hizmetine sunacaklarını belirterek, “2600 MHz bandında mevcut işletmecilerin yanında yeni bir işletmeciye yer açacağız” dedi.
“4G sürecinin başlatılması” konulu basın toplantısında konuşan UDH Bakanı Elvan, Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojilerinde çağın gerisinde kalmayacağını söyledi.
Türkiye’nin geleceği için 4G yetkilendirmesi konusunu önemsediklerini belirten Elvan, “Teknolojiyi bir kez kaçırdınız mı hızına yetişmeniz mümkün değil” dedi.
Bundan sadece 15 yıl önce dünyanın sadece yüzde 4’ünün internete bağlandığını hatırlatan Elvan, “Bugün 7,2 milyarlık dünya nüfusunun yüzde 43’ü internet kullanıcısıdır. Ve mobil abone sayısı ise 7 milyarı buluyor” şeklinde konuştu.
Elvan, mobil telefonlardan internete bağlanan kullanıcı sayısının her geçen gün arttığına işaret ederek şunları kaydetti:
“Hem teknik hem de potansiyel olarak neredeyse GSM abonelerinin tamamı mobil genişbant imkânına sahip. Dolayısıyla yakın bir zamanda mobil geniş bant kullanımı yüzde 100’e ulaşacak. İnternet altyapısı da buna izin verecek şekilde gelişmek zorunda. Hükümet olarak göreve geldiğimiz ilk günden bu yana bilişim altyapısına verdiğimiz önem de işte bundan kaynaklanıyor.
Keza hükümet olarak bu sektöre bu kadar büyük önem vermeseydik bugün bu alanda Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden biri konumunda olamazdık. 2003 yılında yaklaşık 20 bin olan genişbant abone sayısı 41,2 milyona ulaşamazdı. 2003 yılında hiç bulunmayan fiber abone sayısı 1,5 milyon olamazdı. 2003 yılında 28 milyon olan mobil abone sayısı 72 milyona çıkamazdı. 2004 yılında kişi başına 56 dakika olan mobil telefonla aylık görüşme süresi 370 dakikaya yükselemezdi.”
“4. nesil altyapısına kavuşmamız gerekiyor”
Elvan, mobil kullanımda, sesli iletişimden veri iletişimine doğru hızlı bir eğilim bulunduğunu belirterek, “Halihazırda ülkemizde kullanılan mobil elektronik haberleşme teknolojileri (2G ve 3G) geçmişte tüketici beklentilerini olabildiğince karşıladı. Ancak, beklenti ve ihtiyaçlar artmaya başladı ve bu altyapılar yetersiz kalmaya başlamış durumdadır. Bu nedenle altyapımızı daha geliştirmemiz ve 4. nesil altyapısına kavuşmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
4G sistemlerin, halihazırda 3G ile ulaşılan veri hızını bütünleşik frekans sistemiyle onlarca kat artırdığını söyleyen Elvan, bu teknoloji ile video izlemek, TV izlemek ve veri indirmenin 3G’ye oranla çok daha kolay ve hızlı olacağını anlattı.
Bakanlığın 4. nesil (4G) mobil elektronik haberleşme teknolojisi olarak kabul edilen Long Term Evolution (LTE) teknolojisine geçiş için çalışmalara geçen yıl başladığını hatırlatan Elvan, “Sonuçta, ülkemiz için optimum faydanın sağlanacağı bir model ortaya kondu. Ayrıca, kullanım hakkı asgari değerleri belirlendi ve Bakanlar Kurulumuzun onayına sunuldu” diye konuştu.
4G’ye yeni bir operatör daha geliyor
4G ihalesine ilişkin de bilgiler veren Elvan, “Vereceğimiz yetkilendirme kapsamında 800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz’den toplam 390 MHz’i mevcut üç mobil işletmeci için ihale edeceğiz. İhalede şimdiye kadar verilen toplam frekansın iki katından fazlasını vermiş olacağız. 2600 MHz’den ise mevcut işletmecilerin yanında yeni bir işletmeciye de yer açacağız. Vereceğimiz frekansları teknoloji tarafsız olarak kullanılabilir hale getirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla 3G yetkilendirmelerinde Ar-Ge merkezi açma, Ar-Ge personeli istihdamı ve yerli tedarik gibi bazı şartlar getirdiklerini anımsatan Elvan, şöyle konuştu:
“4G’de de benzer Ar-Ge yükümlülüklerini geliştirerek devam ettireceğiz. Bu kapsamda mobil işletmecilerin kendi bünyelerindeki Ar-Ge’nin de gelişmesini destekleyeceğiz. İhalede tüm firmaların azami ölçüde eşit şartlarda yarışmasını istiyoruz. Bunun için de ihale sonunda tüm işletmelerimizin sahip oldukları bant genişliklerinin azami ölçüde dengelenmesini amaçlıyoruz.”
3G’nin yükümlülükleri 2019’a kadar devam edecek
Elvan, 3G ve 4G yükümlülüklerinin beraberce değerlendirilmesi ile gereksiz ve çifte yatırımların engellenmesine gayret ettiklerinin altını çizerek, “Bununla neyi kastediyoruz? Bildiğiniz gibi 3G’nin yükümlülükleri 2019 yılına kadar devam ediyor. Ancak 4G hizmeti sunulan yerlerde ayrıca 3G hizmeti sunulması istenmeyecektir. Bununla birlikte belirli bir hizmet kalitesiyle 3G hizmet sunulması halinde de 4G yükümlülükleri aranmayacaktır” diye konuştu.
Elvan, 4G ile ilgili takvimin belirledikleri çerçeve ve zamanlamada devam ettiğini aktararak, ihale ile ilgili iş ve işlemler konusunda BTK’yı görevlendirdiklerini yineledi. Elvan şunları kaydetti:
“BTK bu konuda bakanlığımız ile koordineli olarak çalışmalarına devam ediyor. Yetkilendirme ihalesini 3 ay içerisinde tamamlayarak, bu yıl içinde 4G hizmetlerini vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. 4G şeffaf bir şekilde kamunun önünde gerçekleştirilecektir. Bu hizmetin sunumundan itibaren de, 6 yıl içerisinde Türkiye nüfusunun en az yüzde 90’ı, 8 yıl içerisinde de en az yüzde 95’i 4G kapsama alanı içine girmiş olacak. 3 yıl içerisinde de otoyollar ve yüksek hızlı tren hatlarının en az yüzde 99’u, 6 yıl içerisinde ise bölünmüş karayollarının en az yüzde 95’i kapsama alanı içine girecek.”
Operatörler heyecanlı
Toplantıya katılan Türkiye’nin önde gelen operatörlerinin üst yöneticileri de 4G’ye geçiş aşamasına gelinmiş olmasından dolayı oldukça heyecanlı olduklarını dile getirdiler.
Turkcell Genel Müdür Vekili Kuruöz, 4G ihale sürecinin bir an önce başlaması gerektiğini uzun süredir söylediklerini, bu adımın Türkiye’nin geleceğine hizmet edeceğini söyledi. Süreçte emeği geçen idarecilere teşekkür eden Kuruöz, “Sektörün önü açıldı, yol haritamız belli hale geldi. 4G ile telekomünikasyon sektörü yeni bir ivme kazanacak. Bu ülkenin büyümesinde büyük bir itici güç olacak. Bireylerden kurumlara kadar hepimizin hayatı da zenginleşecek ve teknolojik anlamda önümüzde yeni ufuklar açılacak. O yüzden çok heyecanlıyız” ifadelerini kullandı.
Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Gökhan Öğüt de, Mayıs ayında yapılacak ihalenin ardından 2016 başında tüm Türkiye’yi 4G ile tanıştıracaklarını, heyecan duyduklarını söyledi. Türkiye’nin dijital dönüşüm atılımında yeni bir döneme girdiğini aktaran Öğüt, “Abonelerimize 1990’lardan beri kurduğumuz GSM şebekelerinden çok daha farklı bir şebeke, çok daha farklı bir iletişim sunuyor olacağız. Artık ses, mesajlaşma ve internet hizmetini tek bir şebeke üzerinden, 4G şebekesi üzerinden vererek çok daha iyi bir deneyim ve bunları aynı anda deneyimleme imkânı da veriyor olacağız” diye konuştu.
4G’nin Türkiye’de teknolojik dönüşüme ivme kazandıracağını belirten Türk Telekom CEO’su Rami Aslan ise 2600 bandı için açıklanan 4. operatöre ilişkin, “Türkiye’de faaliyet gösteren 3 GSM operatörünün başarılı işler çıkardığına inanıyorum. Ama tabii ki bir teklif durumu olabilir. Bu, detayların açıklanmasıyla şartlara göre belli olacaktır. Bekleyip neler olacağını göreceğiz” değerlendirmesini yaptı.