ABD’nin Nvidia’nın Çin’e gelişmiş yapay çip satışını kısıtlaması, Huawei’nin pazar payı kazanması için bir fırsat gibi gözüküyor. Kaynaklar, Huawei’nin bu yıl Çinli teknoloji devi Baidu’dan önemli miktarda yapay zeka çipi siparişi aldığını söylüyor.
Dünya çapında telekomünikasyon ve akıllı telefon işleriyle tanınan Huawei, son dört yıldır bir yapay zeka çip hattı inşa ediyor.
Ascend AI çip serisi ve Nvidia’nın A100 çipi 910B’ye rakip olacak. Bir anlamda yapay zeka savaşlarının çok yakın olduğunu söyleyebiliriz.
Huawei Yapay Zeka Çipi Üretimine Neden Girdi?
Huawei, Ascend 910’u ilk kez 2018’de tanıttı. Bu çip tam kapsamlı bir yapay zeka portföyü oluşturma ve bilgi işlem gücü sağlayıcısı olma stratejisinin bir parçası olarak 2019’da resmi olarak piyasaya sürüldü. Aynı yıl şirket ABD ihracat kontrollerinin hedefi haline geldi.
O zamanlar Huawei, çipinin dünyanın en güçlü yapay zeka işlemcisi olduğunu iddia ediyordu ve Çin basınında çıkan haberlerde, orijinal Ascend 910’un 7 nanometrelik bir işlemle üretildiği söyleniyordu.
Huawei, çipin yarı hassas nokta (FP16) işlemleri için 256 TeraFLOPS ve tamsayı hassas hesaplamalar (INT8) için 512 TeraOPS sunabileceğini söyledi.
Şirket ayrıca çipin verimliliğini de öne sürerek maksimum güç tüketiminin 310W olduğunu ve bunun Huawei’nin orijinal hedefi olan 350W’ı aştığını söyledi.
Ancak çip, Nvidia’nın hem Çin içindeki hem de dışındaki hakimiyetini kırmayı başaramadı. Nvidia, sırasıyla 2020 ve 2022’de A100 ve H100 yongalarını piyasaya sürdü. Bu yeni ürünler üretken yapay zekanın ortaya çıkışıyla güçlenen bir trend olan küresel yapay zeka yongası pazar payının çoğunluğunu kapladı.
Hali hazırdaki pazarda Nvidia’nın Huawei’ye karşı çok büyük bir avantaja sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bunların başında mevcut yapay zeka projelerinin Nvidia’nın yazılım ekosistemine dayanması olduğu gösterilebilir.
Huawei’nin CANN adı verilen kendi ekosistem versiyonu olsa da analistler bunun eğitebileceği yapay zeka modelleri açısından çok daha sınırlı olduğunu söylüyorlar.
Huawei’nin En Son Yapay Zeka Çipi 910B Nedir?
Huawei, 910’un daha yeni bir versiyonu olan Ascend 910B’yi resmi olarak duyurmadı ancak çiple ilgili bazı ayrıntılar, bazı Çinli şirketlerin ve akademisyenlerin kamuoyuna açık yorumlarında ve Huawei’nin web sitesindeki teknik kılavuzlarda ortaya çıktı.
Ağustos ayında Çinli yapay zeka devi iFlyTek’in başkanı Liu Qingfeng, Huawei’yi “temel olarak Nvidia’nın A100’üyle aynı” bir GPU ürettiği için övdü ve iFlyTek’in bir donanım geliştirmek için Huawei ile birlikte çalıştığını söyledi.
Daha sonrasında Çin medya kuruluşu donanımın daha önce bilinmeyen Ascend 910B tarafından çalıştırıldığını bildirdi.
Reuters ayrıca Ascend 910B ile ilgili sürücü ve ürün yazılımı yükseltme kılavuzları gibi belgelerin bu Ağustos ayında Huawei’nin web sitesinde görünmeye başladığını da tespit etmişti. Geçen ay, iFlyTek’in bilanço açıklaması sırasında Kıdemli Başkan Yardımcısı Jiang Tao bir kez daha Ascend 910B’nin yeteneklerinin “Nvidia’nın A100’üyle karşılaştırılabilir” olduğunu söyledi.
Yine bir kaynağın yurt dışında verdiği bilgilere göre Baidu, ağustos ayında 200 sunucu için 1.600 adet Huawei 910B yongası sipariş etmiş.
Analistler ve kaynaklar, 910B çiplerinin ham bilgi işlem gücü açısından Nvidia’nınkilerle karşılaştırılabilir olduğunu ancak performans açısından hala geride kaldıklarını söylüyor. Yine de Çin’de mevcut en gelişmiş yerli seçenek olarak görülüyorlar.
Huawei İçin Neden Önemli?
Analistler, Çin’in yapay zeka çip pazarının 7 milyar dolar değerinde olduğunu ve Nvidia’nın pazar payının düşmesinin Huawei’nin ABD’ye karşı bir galibiyete işaret edebileceğini tahmin ediyor.
Huawei geçtiğimiz dönemde yaptığı açıklamalarda Yapay Zeka için önemli bir bilgi işlem gücü sağlayıcısı olmak istediğini yineliyor. Neredeyse her fırsatta söylüyorlar; Mali İşler Direktörü Meng Wanzhou, Eylül ayında Huawei’nin Çin için bir bilgi işlem üssü oluşturmak ve üstü kapalı bir referansla dünyaya “ikinci bir seçenek” vermek istediğini söylemişti.
Nvidia çiplerinin yokluğunda Çin’in yapay zeka firmaları, Huawei’nin daha az güçlü çipleri gibi yerli ürünlere güvenmek zorunda kalacak, ancak analistler, destek miktarı göz önüne alındığında Huawei’nin bu açığı kapatmasının an meselesi olabileceğini söylüyor. Çünkü Çin hükümeti yapay zeka ve yarı iletkenlere yatırım yapıyor. Bunun avantajı da yadsınamaz.
İlgili Haberler
>> Huawei Türkiye ve Partner EGS, Türkiye’de Inverter üretimi için işbirliğine gidiyor