Sunduğumuz Benzersiz Teknolojiler İle Maliyet Avantajı Sağlıyoruz
Geçtiğimiz dönemde hızlı büyümesiyle dikkat çeken SimpliVity gerçekleştirdiği başarılı BT projeleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. SimpliVity hakkındaki tüm detayları ve firmanın Türkiye’deki operasyonu hakkındaki bilinmeyenleri Bölge Müdürü Tarcan Serdaroğlu’na sorduk.
Bizlere kendiniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Bilişim sektörü ile tanışmam 2006 yılında Acora ile oldu. Bu firmada HP Workstation ürün sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Hayat Bilgi Teknolojilerine geçtim. O dönem Hayat Bilgi Teknolojileri Vmware’in tek distribütörüydü. Buradaki görevimde 2 yılın ardından Vmware Türkiye’de ofis açtı. Ben de Vmware Türkiye’de Stratejik Hesap Yöneticisi olarak göreve başladım. Türkiye’deki en üst seviyede bulunan 30 hesabın yöneticiliğini gerçekleştirdim. Vmware çok hızlı büyüyen bir firma ve o dönemlerde Türkiye ve İsrail bölgesinden sorumlu olarak bir kanal yönetici pozisyonu açıldı. Bu pozisyonda yaklaşık bir buçuk yıl çalıştım. Bölgemize Yunanistan, Malta ve Kıbrıs eklendi ve ben de Akdeniz bölgelerinden sorumlu kanal yöneticisi olarak bir yıl kadar daha Vmware’deki görevime devam ettim. Ardında Hitachi Data Systems’de Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan sorumlu Kanal Müdürü olarak görev yaptım. Geçtiğimiz Ağustos ayı itibariyle Simplivity Türkiye ofisini açtık. Hali hazırda ben de Bölge Müdürü olarak bu yapı içerisinde yer alıyor.
SimpliVity maceranız nasıl başladı? Marka olarak bilinmeyen bir firmaydı, sizin için zorlukları oldu mu?
Tabii ki ilk başladığımızda işimiz biraz zordu. SimliVity ismi birçok kişi tarafından telaffuz edilemez durumdaydı. Geçen zaman içerisinde gerek pazarlama faaliyetlerimiz gerekse distribütörümüz Avnet’in yardımlarıyla marka bilinirliğimizi belirli bir seviyeye getirdik. Bugüne kadar 200’e yakın müşteri ziyareti gerçekleştirdik. Bunun yanında tam olarak kanal üzerinden çalışan bir firmayız. Tüm iş ortaklarımız distribütör üzerinden siparişlerini geçiyorlar. Hiçbir partnerimiz direk alım gerçekleştirmiyor. Hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Şimdilik tek distribütör ile yola çıkmış durumdayız. Şimdiye kadar ki tecrübemde bu tarz bir yaklaşımın daha iyi olduğu düşüncesindeyim. Özellikle katma değerli işlerde tek distribütöre sahip olmak bir avantaj. Tabii ki ilerleyen dönemde şartlar ne gösterir bilinmez, fakat şimdilik bizim ihtiyacımız tek distribütör ve yolumuza Avnet ile devam ediyoruz.
Rakamlar çok hızlı büyüdüğünüzü gösteriyor, bu konuyu biraz açabilir misiniz?
Temmuz ayından bu yana milyon doların üzerinde geliri olan bir firma haline geldik. Hali hazırda 40 civarında makinamız müşterilerimizde tam performans ile çalışıyor. Bunu Mart ayının ardından 50 ile 60 arasına çıkartmayı hedefliyoruz.
Simplivity tam olarak ne yapıyor? Yazılım, donanım ve hizmet üçgenindeki hangi ürünler sunuyor?
Simplivity’nin OmniCube adını verdiği X86 mimarisine sahip, üzerinde yönetim yazılımıyla birlikte bir de kontrol kartı barındıran sunucuları bulunmakta. OmniCube’ün farklı performanslara sahip modelleri bulunuyor. Bizim için her OmniCube bir makine anlamına geliyor. 40 adet makine müşterimizde var dediğimizde, 40 adet X86 mimarisine sahip OmniCube cihazın müşterilerimizde çalıştığını anlatmak istiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Vmware’de çalışırken yazılım satışı konusunda zorluklar yaşamıştık. Bütün dünya fiziksel performans diye bağırırken Vmware olarak yazılım ile pazarda kendimize yer açmaya çalışmıştık. Fakat şimdilerde kullanıcılar işin sadece donanımla bitmediğini ve donanımın yanı sıra yazılımın da önemini fark ettiler. Simlivity olarak hem donanım hem de yazılım konusunda kurumlara tam anlamıyla çözüm sunuyoruz. Biraz açmak gerekirse; hali hazırda yedi-sekiz farklı ürünün yaptığı işi Simplivity olarak sunduğumuz donanım ve yazılım çözümü ile tek bir noktadan gerçekleştirebiliyoruz.
Türkiye’deki yapılanmanız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye’deki operasyonumuz Nisan ayı le birlikte iki kişiden beş kişiye çıkıyor. Ekibimize yeni katılacak üç kişinin ikisi teknik ve diğeri ise satış bölümümüzde çalışacak arkadaşlar. Bu durum Simplivity’nin Türkiye’ye verdiği önemi gösteriyor. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalar ile Türkiye’deki potansiyeli merkezimize gösterdik.
6 yıl önce kurulmuş bir firmasınız, kısa sürede bu büyümeyi nasıl elde ettiniz?
Simplivity’nin (Simplify IT) çıkış amacı hayatı basitleştirmek. Şirketimiz 2009 yılında kurulmuş. Ve ilk üç buçuk yıl boyunca ARGE yapmış bir firma. Bir anlamda ürünümüzü ortaya koymak için ince eleyip sık dokuduğumuz söylenebilir. Uzun bir sürenin ardından özel kart ve yazılımımız piyasaya çıkarttık. Kartımız ve yazılımımızın yaptığı işi basitçe anlatmak gerekirse: Veri daha diske yazılmadan önce tekilleştirme ve sıkıştırma işlemini gerçekleştiriyoruz. Bu sayede tekrarlayan verileri diske yazmadan bulup boşu boşuna defalarca diske yazmasını engelleyerek hem zaman hem de performans katkısı sağlıyoruz. Bir OmniCube ürünümüz ile 40 bin ile 50 bir arasında IO görme şansımız oluyor. X86 mimarisi ve bir sunucu ile bunu yapmak imkansız gibi bir şey fakat bizim geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde bunu başarabiliyoruz. Tabii ki cihazlarımız birbirlerine paralel olarak çalışabiliyor ve iki makine çalıştırarak 100 bin hatta 150 bin IO’lar görebilme kabiliyetine sahip oluyoruz.
Kullanıcıların cihaz üzerinde çalıştıkları veri tipleri sizin için önemli?
Tabii ki veri tipleri bizim için çok önemli. Tekilleştirilebilen ve sıkıştırılabilen veriler bizim için üzerinde işlem yapabileceğimiz önemli nesneler haline geliyor. Çoğu kullanıcımız SQL, SAP, Oracle, Microsoft ve şirket içi uygulamalarını Simplivity üzerinde çalıştırıyor. Şunu belirtmeliyim ki kurumsal uygulamaların çoğu Simplivity cihazları üzerinde sorunsuz olarak çalışıyor. Vmware üzerinde çalışan bir platform olduğumuz için, Vmware ile uyumlu çalışan tüm uygulamalar bizim cihazımız üzerinde de sorunsuz çalışabiliyor.
Biz çalıştığımız sektörü iki farklı dünya olarak nitelendiriyoruz. Birincisi X86 mimarisi ile düşük maliyeti operasyonları yönetmek. Bir de veri koruma, performans, verimlilik, global yönetim ve mobilite diye tabir ettiğimiz kurumsal kabiliyetler. Biz bu iki farklı dünyayı tek platformda müşterilerimize sağlıyoruz. Eğer Simplivity’nin bu tarz bir cihazı olmasaydı farklı farklı cihazlar alıp bu tarz bir ortam sağlamanız gerekiyordu. Yapabildiklerimiz sayesinde kurumların sunucu, depolama ve yedekleme projelerinin hepsine dahil olabiliyoruz.
SimpliVity’nin dünyadaki durumu nedir?
Tüm dünyada 2000’in üzerinde SimliVity cihazı hali hazırda çalışmayı sürdürüyor. Şirket 2009 yılında kurulmasına rağmen 2014 yılında gelir bakımından yüzde 500 büyüme gösterdi. Dünya’da toplam 400’ün üzerinde çalışanımız var. 2014’ün başında EMEA bölgesinde bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda çalışanımız varken şimdilerde bu rakam 70’in üzerine çıkmış durumda. 2015 yılı sonunda EMEA bölgesinde 100’ün üzerinde çalışanımız olacağını tahmin ediyorum.
2015 yılı hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz?
2015 yılından bahsederken seçimi bir kenara koymamak gerekiyor. Seçim ekonomisi en azından Haziran ayına kadar hakim olacak. Ardından normal işleyişin devam edeceğini ön görüyoruz. SimpliVity olarak şimdiye kadar yaptığımız işler ve sunduğumuz düşük maliyet avantajı sayesinde müşterilerimizin cazibe noktası olacağımızı düşünüyoruz. 2015 yılı için bir kriz beklentimiz yok hatta katlanarak büyüme hedefimizi ortaya koymuş durumdayız. 2015 yılını da tıpkı 2014 yılında olduğu gibi başarılı bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz.