5G şebeke mimarisinde birçok başarıya imza atan, IP şebeke, ultra-genişbant erişimi ve bulut teknolojisi uzmanı Alcatel-Lucent Grubu, bu alanda yeni ve büyük projelere destek veriyor. Geçtiğimiz yıl, dünyanın en büyük telekom firması China Mobile, tümüyle IP temelli ultra genişbant ağına stratejik dönüşüm için Alcatel-Lucent’ı tercih etmişti. Çin’deki dünyanın en büyük operatörleri China Mobile ve Unicom firmalarına bulut, ultra genişbant erişimi, IP şebeke ve NFV teknolojisi (şebeke fonksiyon sanallaştırması) desteği veren Alcatel-Lucent, bu operatörlerin 5G’ye geçişine önemli adımlar olarak hizmet edecek 4G TD-LTE ve LTE FDD çözümlerini sundu.
Alcatel-Lucent, yakın bir zaman önce Güney Koreli telekomünikasyon şirketi Korea Telecom ile 5G mobil şebekelerine geçişte gerekli teknolojilerin ve gelecekte beklenen devasa bağlantı ihtiyacını karşılayacak altyapının testlerini gerçekleştirmek üzere iş birliği anlaşması yaptı. Gelecek nesil mobil mimarisi olan sanallaştırılmış Radyo Erişim Şebekesi (vRAN) testleri ile başlanan teknolojik işbirliği, Güney Kore’de 5G’nin gelişimini güçlendirmeyi hedefliyor.
Avrupa Birliği, 700 Milyon Euro destekle 5G konusunda dünyada öncü bir güç olmak için Fantastic 5G projesini başlattı. Projenin önemli oyuncularından biri de Alcatel-Lucent. Yeni bir arayüz geliştirilerek esneklik ve çok yönlülük sunacak olan proje sayesinde 5G’de kamu ve özel şirket işbirliği de belirlenecek. Bu da Türkiye’deki 5G çalışmalarını yakından etkileyecek. Ayrıca, Alcatel-Lucent yine Avrupa Birliği desteğiyle yürütülen 5GNOW projesinin teknik liderliğini yapıyor. Böylece şirket, Network 2020 vizyonu doğrultusunda endüstri liderliğine bir ilki daha ekliyor. 5GNOW projesiyle, şu an şebekelerle bağlantı sağlayabilen cihazların 100 katı daha fazla cihaz şebekelerle bağlantı sağlayabilecek ve şebekelerin yanıtlama süreci şimdikinden 50 kat daha hızlı gerçekleşecek. Bu platform, makine tipi iletişimdeki (MTC) gecikmeleri 1 milisaniyenin altına düşürüyor. Böylece, akıllı şehirler, akıllı üretimler ve Nesnelerin İnterneti ortamı, kablosuz sensorlar sayesinde trafik yoğunluğu yaşanmadan hayata geçirilebilecek.