Almanyanın Hannover kentinde gerçekleştirilen 2015 CeBIT fuarı kapsamında Trend Micro’nun EMEA bölgesinde çalışan Güvenlik Evangelisti Udo Schneider ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Bakın Udo Schneider sorularımıza nasıl cevaplar verdi.
Bize kendiniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Bir çözüm mimarıyım ve Trend Micro’nun EMEA bölgesinde Güvenlik Evangelisti olarak çalışmaktayım. Son birkaç yıldır bu görevimde bulunuyorum ve özellikle Bulut Bilişim, sanallaştırma, şifreleme ve ağ güvenliği konularına yoğunlaşmış durumdayım. Bu görevimden önce Trend Micro Kanal Geliştirme bölümünde Ürün Pazarlama Müdürü olarak görev yapıyordum. Bu görevlerimden önce Güvenlik Analisti, Kıdemli Güvenlik danışmanı, Sistem Mühendisi ve eğitmeni olarak farklı görevlerde çalışma imkanı buldum.
Veri güvenliği yavaş yavaş her şeyden önemli hale geliyor, bu konudaki yeni trend ve teknolojiler neler?
Bizim gündemimizde birden fazla konu bulunmakta. Fakat CeBIT 2015 Hannover fuarı kapsamında iki konuyu odağımıza almış durumdayız. Bunlardan ilki Bulut Bilişim servislerinin güvenliği ve bu konunun içerisinde veri merkezleri için geliştirdiğimiz çözümler yer alıyor. İkinci önemli konu ise endüstriyel sistemlerin güvenliği. Almanya’da bu konuda otomotiv sektörü oldukça popüler. CeBIT fuarı kapsamında özellikle bu iki konu üzerinde fazlasıyla duruyor ve standımızı ziyaret eden kullanıcılara ihtiyaçları doğrultusunda bilgilendirmeler yapıyoruz.
Pazarda birçok Bulut Bilişim güvenlik uygulaması bulunmakta. Sizin sunduğunuz çözümlerin diğerlerinden farkı nedir?
Trend Micro uzun zamandır servis güvenliği konusunda lider olan bir firma. Ve bu tarz çözümler için kendi teknolojimizi geliştiriyor ve kullanıyoruz. Geliştirdiğimiz bu yeni teknolojileri Bulut Bilişim servislerinin güvenliği için de kullanıyor ve deneyimimizi bu alana aktarıyoruz. Bu konuda birlikte çalıştığımız ve anlaşma yaptığımız birçok firma var. Bunlardan Amazon ve Vmware’i sayabilirim. Hali hazırda çokça insan Trend Micro’nun Bulut Bilişim güvenlik hizmetlerini bu tarz firmalar üzerinden kullanıyor.
Özellikle iş dünyasında küçük, orta ve büyük işletmeler arasından hangisine odaklanmış durumdasınız?
Bu soruya cevap vermem oldukça kolay. Çünkü biz odaklandığımız konuları bulunduğumuz bölgeye göre planlıyoruz. Mesela Avrupa’da klasik kurumsal yapılar, küçük ve orta ölçekli işletmelere yoğunlaşmış durumdayız. Japonya’da ise odağımızda tüketiciler bulunmakta. Dünya geneline baktığımızda ise firmaların güvenliği konusundaki odağımızı korumaya devam ediyoruz.
2015 yılı için kurumlara Bulut Bilişim güvenliği konusundaki tavsiyeleriniz neler?
Günümüzde Bulut Bilişim hizmetlerini kullanmak oldukça popüler. Öncelikle firmaların bu servisleri iyice incelemesi ve kendilerine nasıl uyarlayabileceklerini araştırması gerekiyor. Bulut servislerinin arka tarafında neler yapıldığını çok fazla önemsememek ve mantığa dayandırmamak gerekiyor. Firmalar derslerini çalışıp doğruca servislerin içine doğru yönelmesi ve iş proseslerini otomatikleştirmek ve çıkarları için kullanmanın yollarını aramalılar. Bulut Bilişim servislerinin içine klasik işlem ve uygulamaları kopyalayamazsınız. Bu tarz işlemler Bulut Bilişim hizmetleri tarafından çalıştırılamazlar, bu konuda da dikkatli olmakta fayda var.