TİB’de Herhangi Bir Sorun Yok

Bakan Elvan, 17 ve 25 Aralık sonrasında TİB’deki yönetim değişikliğiyle ciddi bir denetim mekanizması oluşturulduğunu ve herhangi bir sorunun söz konusu olmadığını söyledi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, düzenlediği basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) yeniden yapılandırılmasıyla ilgili soruya Elvan, 17 ve 25 Aralık sonrasında TİB’de yapılan yönetim değişikliğiyle çok ciddi denetim mekanizması oluşturulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Tüm kayıtlar, kontrol altında muhafaza ediliyor. Çok enteresan bir yaklaşım, tüm kayıtları siliyorlar, değişik ifadeler yer aldı basında. Kayıtları silenler kimler? Paralel yapının kendisi. O diskleri ortadan kaldıranlar kimler? Soruşturma devam ediyor, herhalde günah çıkarıyorlar, diye düşünüyorum. Şu anda TİB’de herhangi bir sorun söz konusu değil. Özellikle yaşa dışı dinleme, kayıtların yok edilmesi konusunda kim ne yaptıysa bunun hesabını verecek. Yargıdan kaçmak söz konusu değil. Biz de bunun takipçisi olacağız.”

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığınca dinlemelerle ilgili soruşturma yürütüldüğünü anlatan Elvan, “17 ve 25 Aralık öncesi kayıtlar silinmiş, CD’ler kırılmış, silinen kayıtları geri kazanmaya çalışıyorlar. Bu geri kazanımlar neticesinde yeni bilgiler, ilave illegal dinlemeler ortaya çıkabilir. Zamanla hepimiz bunları göreceğiz. Suç işleyen kimse, mutlaka cezasını çekecektir” diye konuştu.
“Sosyal medyada küfür ve hakaret serbest değil”TIB_Sorun_2_100
Gazeteci Sedef Kabaş’ın attığı tweet nedeniyle gözaltına almasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Elvan, söz konusu kişinin nasıl bir tweet attığını bilmediğini, ancak gerçek hayatta işlenen suçun cezası ne ise sanal hayatta işlenen suçun cezasının da aynı olması gerektiğini söyledi.
Elvan, sosyal medyada küfür ve hakaret etmenin serbest olmadığına dikkati çekerek, sosyal medyanın AK Parti hükümetleri döneminde geliştirildiğini ve bu noktalara getirildiğini bildirdi.
Sosyal medyada işlenen suçlara yönelik yaptırımların kendilerinin değil, yargının işi olduğunu anlatan Elvan, şunları kaydetti:

“Savcılar var, hâkimler var. Bununla ilgili kararı alacak kişi ben değilim. Ama özellikle sosyal medyanın kendi ahlaki değerlerimiz, etik değerlerimiz dikkate alınarak kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Yüzbinlerce sanal, sahte hesap… Bu hesaplardan küfür ediliyor, hakaret ediliyor, kimin olduğunu bilmiyorsunuz. Böyle bir şeyi kabullenmemiz mümkün değil. Sosyal medya şirketleri de bu sıkıntıları gördükleri için bu yönde önlem almaya başladılar. Facebook, Instagram’da çalışma var. Bir noktada sosyal medya şirketlerinin kredibilitelerini daha da aşağı çekilmesine neden olacak. O nedenle bu tür önlemleri almaları gerekiyor.”

“Proje altyapısını güçlendirmeyi arzu ediyoruz”

Bakan Elvan’ın bakanlıkta daha profesyonel yapı kurmak istediği sözleri hatırlatılarak, “Bundan Karayolları Genel Müdürlüğünü mü anlamamız gerekiyor? KGM Genel Müdürü izne çıktı, bir müsteşar yardımcısı ile 6 daire başkanı görevden alındı. Bunun devamında da TCDD Genel Müdürlüğü’nün geleceği ifade ediliyor, bir değişiklik mi söz konusu, yeni bakan taze kan anlamında bir profesyonellik mi kurmaya çalışıyorsunuz?” sorusuna Elvan, müsteşar yardımcısının değil, vekâleten görevini yürüten bir genel müdür yardımcısının görevden alındığını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Konya'da

 

“Bakanlığın merkez teşkilatı ve ilgili genel müdürlüklerinde proje alt yapısını güçlendirmeyi arzu ediyoruz”

Zaman zaman değişimlerin olabileceğini dile getiren Elvan, spesifik olarak bir genel müdürlük ifade etmediğini kaydetti. Bakanlığın merkez teşkilatı ve ilgili genel müdürlüklerinde proje alt yapısını güçlendirmeyi arzu ettiklerini vurgulayan Elvan, hedeflerinin alt yapıları sağlam projeler ortaya koymak olduğunu bildirdi.

“YHT ihalelerinde yerli katkı oranını yüzde 53 düşünüyoruz”

Raylı sistemlerdeki yerli katkı oranıyla ilgili soruya Elvan, YHT ihalelerinde yerli katkı oranının yüzde 53 olmasını düşündüklerini kaydetti. Yerli demiryolu ekipmanları üretimi konusunda hassas olduklarını dile getiren Elvan, şöyle konuştu:

“Bu sektörün gelişmesi için bu kararı aldık. O nedenledir ki kendi yüksek milli hızlı tren projemizi başlattık. Dizel lokomotiflere yönelik de tamamıyla ulusal, kendi kaynaklarımızla, kendi mühendislerimiz ve işçilerimizle ülkemizde üretilecek trenleri destekleyeceğiz.”

“Sabit telekom hizmeti veren işletmecilerden 12’si etkin”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de BTK’nın iki yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, elektronik haberleşme hizmeti veren şirketlerin istihbarat kurumlarının istediği sistemi kurmaması halinde lisanslarının iptal edileceği iddialarına, 300’den fazla sabit telekom hizmeti veren işletmeciden 48’inin abonesinin olduğunu söyledi. 48 işletmeciden de 12’sinin etkin olarak çalıştığını anlatan Acarer, şu bilgiyi verdi:

“Örneğin 4 işletmecinin sadece bir abonesi var. Diğerlerinin üç abonesi olan, iki abonesi olan pek çok işletmeci var. Çoğunluğu bir, iki, üç aboneli işletmeciler. Bu işi hakkıyla yapan 12 büyük işletmeci var. Bunlara yönelik düzenleme yapıldı. Yani bu işi ciddi olarak yapan, altyapısını kuran, bu sektörde alt yapının da gelişimine destek olacak işletmecilerin belirlenmesi için standart getirildi. Yapılan düzenleme bundan ibaret.”

“Biz her şeyimizi yasalara uygun yapıyoruz”

Yeni İnternet Yasası’nın “Anayasa Mahkemesi’nden döner” şeklindeki yorumlarla ilgili değerlendirmesi sorulan Elvan, “Anayasa Mahkemesi’nden döner diyenler herhalde anayasayı hiç okumamışlar. Anayasamızın 22. maddesinde, ‘ulusal güvenlik, kamu düzeni, genel ahlakın korunması gibi hususlara yönelik olarak haberleşme hürriyetinin engellenemeyeceği’ ifade ediliyor. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yani ulusal güvenlik, kamu düzeni gibi alanlarda kanun ile düzenleme yapılarak, gerekli tedbirin alınabileceği ifade ediliyor” diye konuştu.

“Biz her şeyimizi açık yapıyoruz, yasalara uygun yapıyoruz ve her şeyi ihtiyaç duyulması halinde yasa çerçevesinde ortaya koymaya çalışıyoruz”

Gecikmesinde sakınca bulunan herhangi bir hususta başbakan veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine TİB’in geçici olarak erişimi engelleyeceği ve 24 saat içinde mahkemeye başvurulacağının söylendiğini anlatan Elvan, Anayasa Mahkemesi’nin iptalinin, kapatma yetkisinin Telekomünikasyon İletişim Başkanı’na verilmesine yönelik olduğunu anlattı.

Türkiye’deki haberleşme ve iletişim alanındaki hürriyetin gelişmiş birçok ülkede olmadığına dikkati çeken Elvan, “Biz her şeyimizi açık yapıyoruz, yasalara uygun yapıyoruz ve her şeyi ihtiyaç duyulması halinde yasa çerçevesinde ortaya koymaya çalışıyoruz. Birçok ülkede bu işler, farklı yol ve yöntemle yapılıyor. Ama biz her şeyimizde şeffafız” dedi.

Türkiye’de her türlü eleştirinin yapıldığını belirten Elvan, “Belki gazetelerin ve televizyon kanallarının yüzde 80’i hükümet aleyhine sürekli haberler yapıyor. Hakaretler yer alıyor, bunları, gelişmiş ülkelerde yapabilmeniz mümkün değil. Bizdeki hürriyet, o ülkelerde yok. İsteyen, istediğini söylüyor” diye konuştu.