Tiktok bilmecesi devam ediyor. Amerikan yönetimi, uygulamanın veri topladığı ve bunları Çin devlet yönetimiyle paylaştığı iddiasıyla yasaklama kararını gündemde tutuyor. Şirketin CEO’su yakın zamanda Washington DC’ye giderek kongrede ifade vermişti. Peki Amerikalı kullanıcılar ne düşünüyor? Dünya çapında büyük popülaritesi olan platform, Amerika’da yasaklanmalı mı?
TikTok, oldukça popüler bir platform, ama son aylarda “yasaklanmalı mı yasaklanmamalı mı” temalı içeriklerle sıklıkla karşılaşır olduk. Amerikan yönetimi endişeli, TikTok tarafı ise endişeleri ortadan kaldırmak için birlikte hareket etme düşüncesinde. Sonuç ne olur şu an bilemiyoruz, ama Amerika’da yaşayan pek çok kişi de platformun yasaklanması tarafında devlet yönetimini destekliyor.
TikTok yasaklanmalı mı?
Pew Research Center, yakın zamanda platform ile ilgili gerçekleştirdiği bir anketin sonuçlarını paylaştı.
Anket, 20-26 Mart tarihleri arasında, Amerikalıların dış politikalara yönelik tutumları da göz önünde bulundurularak 3 bin 500 yetişkinle gerçekleştirildi.
Ankete katılanların %50’lik dilimi, TikTok’un yasaklanması taraftarı. %22’lik dilim ise, karşıt görüşü savunuyor. Sadece uygulamayı kullananların fikirleri ön plana alındığında ise, %19’u yasağı desteklerken %56’lık dilim ise karşı çıkıyor.
Aslına bakarsanız bu anket, TikTok kullanıcı profiliyle pek uyuşmuyor. “Neden?” derseniz…
Platformun Amerika’da aylık olarak 150 milyondan fazla aktif kullanıcısı var. Bu, neredeyse ABD nüfusunun yarısına denk gelen bir rakam. Öyle ki platform, YouTube ve Instagram gibi rakip platformları da etkisi altına alabiliyor. Mesela bu iki platformda da TikTok benzeri kısa videolara yer verilmesi gibi.
Pew’in 2022’de yaptığı başka bir anket, genellikle genç kitleyle hareket edilerek hazırlanmış bir anketti. Buna göre…
13-17 yaş aralığındaki genç kitlenin %67’lik dilimi TikTok kullanıyor. İşte bu kitle, yakın zamanda gerçekleştirilen ankete dahil edilmediği için platforma yönelik karar verme tarafında çok da sağlıklı sonuçların elde edilebildiğini söylemek güç.
Platformun CEO’su Shou Chew, geçtiğimiz günlerde kongrede savunma gerçekleştirdi
Shou Chew, güvenlik endişelerinin ortadan kaldırılması tarafında, Amerikalı şirketlerle yol alarak kullanıcı verilerinin sağlama alınabileceğini bildiriyor. Project Texas isimli bu projenin hayata geçip geçmeyeceği merak konusu.
ABD yönetimi, platformun yasaklanmaması için Çinli ByteDance firmasından ayrılması gerektiğini ve farklı bir şirkete satılması gerektiğini gündeme getirmişti. Mesela ABD menşeli bir şirkete…
Yeni detaylar oldukça paylaşmaya devam edeceğiz.
İlgili Haberler
>> Zenginler Bile Twitter’a Para Vermek İstemiyor! Fakirler Niye Versin?