Sony ve Microsoft, bir süredir Activision Blizzard anlaşması sebebiyle karşı karşıya geliyor. Sony, Microsoft’un yapmak istediği satın alma hamlesinin PlayStation ile olan adil rekabeti engelleyebileceğini düşünüyor. Microsoft ise, Sony’nin endişelerini giderebilmek için anlaşma teklifleri sunuyor. Henüz bir orta yol bulunamamışken, konuya bir tane de Amerikalı senatör dahil oldu.
Microsoft, Activision Blizzard’a 69 milyar dolar ödeyerek tüm zamanların en büyük satın alma işlemlerinden bir tanesini gerçekleştirmek istiyor. Bu anlaşmaya olumlu bakanlar olduğu gibi, olumsuz bakanlar da var ve ilk sırada da Sony geliyor. Tabii PlayStation ve Xbox rekabetinin kötü etkileneceği düşünülüyor.
Japon menşeli teknoloji firması, böyle bir hamlenin adil rekabetçi düzeni bozacağına inanıyor ve bu sebeple de çeşitli ülke yönetimlerinin bu anlaşmayı onaylamaması gerektiğini savunuyor. Tabii burada Microsoft’un Call of Duty gibi para basan bir seriye sahip olmasının da endişeleri artırıcı bir tarafı var. Microsoft ise, CoD oyunlarının 10 sene boyunca Sony PlayStation platformlarına gelmesi için anlaşma yapmaya hazır olduklarını dile getiriyor.
Amerikalı senatörden Sony PlayStation çıkışı!
Amerika’da, Washington bölgesini temsil eden senatör Maria Cantwell, Sony’nin Japonya’da yüksek kaliteli oyunlardan oluşan pazarın %98’ini kontrol ederek tekel oluşturduğunu ve Japon devlet yönetiminin de gerekli hamleleri yapmadığını savundu. Cantwell, bu konuda adil rekabet için yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini de ifade etti. Peki bu söylemleri ne kadar doğru?
Tabii yurt dışındaki pazar detayları ve elde edilen gelirler üzerine kesin detaylara sahip değiliz, ama Kotaku’da bu konuyla ilgili bazı detaylara yer verilmiş.
Bildiğiniz gibi siyasetçiler pek çok farklı konuda yorumlarda bulunabiliyor ve bu yorumların bazıları gerçeği yansıtmayabiliyor. Sonuçta tüm konularda uzman olmak zor.
Kotaku’ya göre senatör, hatalı bilgilere sahip. Örneğin, Japonya’da Sony’nin tek başına bir hakimiyeti söz konusu değil. Zira Nintendo gibi güçlü bir marka da var. Microsoft’un Xbox konsoluna geldiğimizde ise, Japonya’da yıllardır iyi bir noktada değil ve burada farklı bir markayı suçlamak da mantıklı değil.
Microsoft ve Sony çekişmesi sürerken bir yandan bu tip başka açıklamaların da gelme ihtimali bulunuyor. Merak ettiğimiz ise, bu devasa satın alma anlaşmasının onaylanıp onaylanmayacağı…
İlgili Haberler
>> ChatGPT’de Kullanıcı Verileri Sızdırıldı mı? Açıklama Geldi!