Kaynağı ve Amacı Ne Olursa Olsun Hiçbir Tehdide Geçit Vermeyeceğiz

F-Secure, 2013 yılının ikinci yarısında dünya genelindeki tehditlerin niteliğini ve yayılımını ortaya koyan detaylı verilerin paylaşıldığı güvenlik raporunu yayınladı.

Raporda, farklı coğrafyalarda zaman zaman gündeme gelen ve devletlerin farklı amaçlar için hazırladığı her türlü zararlı yazılımın, herhangi bir amaç veya politik ayrım gözetilmeksizin F-Secure güvenlik yazılımları tarafından engelleneceği ve temizleneceği vurgulandı.

F-Secure Labs tarafından yayınlanan rapor, web tabanlı zararlı yazılımların 2013 yılının ikinci yarısında ilk yarıya oranla iki kat arttığını ortaya koydu. 2013 yılı boyunca mobil platformlara yöneldiği tespit edilen tehditlerin yüzde 97’si ise Android platformunu hedef aldı.

FSecure-InternetSecurity

Web Tabanlı Saldırılar Liderliği Elinde Tutuyor

Rapora göre kullanıcıları zararlı yazılım içeren web sitelerine yönlendirerek gerçekleştirilen web tabanlı saldırılar, bu dönemde tespit edilen saldırıların yüzde 26’sını oluşturdu. İkinci sırada yer alan tehdit ise yüzde 20 ile Conficker solucanı oldu.

Raporda en çok rastlanan ilk 3 tehdidin üçü de Java tabanlı olmakla birlikte, kullanıcıların sistemindeki Java açıkları 2013’ün ikinci yarısında azalma eğilimi gösterdi. Mac sistemleri hedef alan tehditler yavaş fakat kararlı adımlarla yükselirken, 2013 yılında 51 adet yeni Mac tehdidi rapor edildi.

FSecure_Client_Security

Mobilde En Çok Android’in Başı Belada

2013 yılında mobil tehditlerin yüzde 97’si Android platformunu hedef alırken, yüzde 3’ü Symbian’a yöneldi. Geçtiğimiz yıl Android’i hedef alan 804 adet yeni zararlı yazılım ailesi ve varyant tespit edilirken, 2012 yılında bu sayı 238 olarak rapor edilmişti. Android ve Symbian harici diğer mobil platformlarda tehdit tespit edilmedi.

Android tehditlerinin en yoğun olarak görüldüğü ilk 10 ülkede 140 bin bulaşma rapor edildi. Bulaşmaların yüzde 42’si Suudi Arabistan, yüzde 33’ü Hindistan’da raporlandı. Avrupa ülkelerinden rapor edilen tehditler toplam tehditlerin yüzde 15’ini, ABD’deki tehditler yüzde 5’ini oluşturdu. En popüler bulaşma yöntemi, güvensiz kaynaklardan ve sahte uygulama dükkanlarından indirilen yazılımlarla oldu.