Avrupa Komisyonu’ndan TikTok’a kötü haber geldi. Çin menşeli sosyal medya platformu, son yıllarda Amerika’da okların hedefindeydi. Görünüşe göre artık Avrupa’da da istenmeyen isim olma yolunda ilerliyor. Alınan yeni kararlar neticesinde, artık Avrupa Komisyonu’nda çalışan personelin cihazlarında TikTok kullanmak yasak. Komisyon, bu kararın “siber güvenlik amaçlı ve verilerin korunması hedefiyle” alındığını bildiriyor.
Bildiğiniz gibi daha evvel gelen bilgilerde, TikTok’un sahibi olan Çinli ByteDance şirketinin pek çok kişisel veriyi topladığı ve bunları Çin devletiyle paylaştığı bildirilmişti. Şirket, her ne kadar standart bir çalışma şeklini devam ettirdiğini ifade etse de pek ikna edici olamamış gibi.
Avrupa Komisyonu’ndan TikTok’a yasak!
BBC’de yer alan bilgilerde, Avrupa Komisyonu’nda çalışan 32 bin kişi olduğu bildiriliyor. Uygulamanın mümkün olan en kısa sürede mevcut telefonlardan kaldırılması için talimat verildi bile. Son gün ise, 15 Mart!
“Peki karara uyulmazsa ne olacak?” diye soruyorsanız, bunun da bir cevabı var.
Karara uymayan çalışanlar, belirlenen tarihten itibaren komisyonun e-posta servisi ve Skype kurumsal hesabı gibi imkânlarından faydalanamayacak.
TikTok sözcüsü ise, gündemi meşgul eden yanlış bilgiler neticesinde komisyonun karar verirken etki altında kaldığını düşünüyor ve bu durumdan dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade ediyor.
Geçen sene TikTok, Çin’deki bazı çalışanlarının Avrupa’daki kullanıcıların verilerine erişebildiğini kabul etmişti.
Bu arada, geçtiğimiz ay Hollanda hükümeti de güvenlik kaygıları sebebiyle çalışanlarına platformdan uzak durmaları yönünde tavsiyede bulunmuştu.
Şimdi merak edilen konu, önce Amerika ve sonrasında da Avrupa’da yayılmaya başlayan TikTok yasağı kavramının daha da büyüyüp büyümeyeceği. Zira platform, an itibarıyla dünyanın en çok tercih edilen sosyal medya platformlarından bir tanesi. Hem içerik üreticileri hem de içerik tüketicileri için oldukça geniş bir yelpazeye sahip.
Amerika’da başlayan TikTok yasakları, pek çok kullanıcıyı mutsuz etmişti
Şu an Amerika’daki pek çok eyaletteki üniversitelerde platforma erişim yasaklanmış durumda. Diğer devlet dairelerinde de benzer bir işleyişin olduğu ifade ediliyor. Gelen yasaklamalar sonrasında bazı kullanıcılar ise, kararın son tüketiciye bırakılması gerektiğini savunuyor. Bu platform üzerinden bilgi akışı sağlayanlar olduğu gibi ciddi paralar kazandığını ifade edenler de var.
İlgili Haberler
>> Netflix İndirim Yaptı! 100’den Fazla Ülke Arasında Türkiye Var mı?